Előfizetői tartalom

7 éves csúcsról alig fékezett Magyarországon az infláció

Portfolio
A januári 7 éves csúcsról (4,7%) "csak" 4,4% százalékra süllyedt februárban az éves alapú áremelkedés üteme Magyarországon, miközben a maginfláció 4%-ról 4,1%-ra, 7 éves csúcsra gyorsult, a negyedéves évesített maginfláció pedig 5%-ra, több mint 6 éves csúcsra ugrott - közölte a KSH. A Portfolio elemzői konszenzusa 4,1%-ra lassulást valószínűsített a főadat kapcsán, míg az MNB 4,2%-ra lassulást várt, azaz a tényadat január után most is mérsékelten magasabb lett a várakozásoknál. A havi alapú áremelkedés üteme 0,3 százalék volt februárban, a maginflációé pedig 0,5%.

A 4,7%-ról 4,4%-ra lassuló éves infláció mögött a legfontosabb tényező az energiaárak (elsősorban az üzemanyagárak) lehettek, ugyanis a tavaly januárról februárra bekövetkezett nagyfokú áremelkedés most kiesett az éves bázisból. Ezzel együtt is igaz azonban, hogy éves alapon az üzemanyagárak 7,7%-kal emelkedtek. Éppen emiatt a KSH azt közölte, hogy februárban az éves...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés