koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Gazdaság

Egyes kínai tudósok szerint a koronavírus visszatér, és veszélyesebb lesz, mint előtte

Portfolio
A vírus visszaszorításában tevékenykedő kínai tudósok szerint nem kizárt, hogy a COVID-19 mutálódni fog, és őszi visszatértekor magasabb halálozási rátával jelentezik. Nincs egyetértés a tudósok között, mások ugyanis pont az ellentétét tartják valószínűnek: a koronavírus a nyáron visszaszorulhat, addigra pedig már kialakulhat a társadalom immunitása. Akárhogy is van, annyi biztos, hogy nem tudunk még mindent.

Minden jel szerint Kína már túl van a koronavírus járványon, a napi új esetszámok egészen minimálisak. Ezt most megerősítették a járvány elleni harcban aktívan tevékenykedő kínai tudósok, közben viszont arra figyelmeztetnek, hogy a vírus szezonálissá válhat, és év végén akár egy „halálosabb” második hullám is elindulhat – számol be a Reuters. Ahogy a járvány elhatalmasodik a világon, egyre több országban vélik úgy, hogy a járvány legkorábban a következő évben tűnhet el.

A kínai orvosi tanácsadók viszont bíznak abban, hogy a szigorú lezárásokkal a járvány terjedése teljes kontroll alatt tartható, belföldön legalábbis.

Egyedül Kína nevezhető jelenleg olyan országnak – pontosabban annak egyik tartománya, Hupei, ami azonban egy nagy európai országhoz hasonlítható területileg és lakosságszámban is -, ahol tömegesen elterjedt a vírus, és ennek ellenére sikerült azt szinte teljesen megfékezni. A kínai tudósok most azt mondják, hogy bár a vírus külföldi behozatala valós veszélyt jelent, az országnak úgyanúgy képes lehet eliminálni a koronavírust, mint a SARS-ot 2003-ban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány február végén tetőzött Kínában. Ha a többi ország megteszi a szükséges lépéseket, akkor június környékén véget érthet a járvány a WHO szakembere szerint.

Szerdán Wuhanban nem jelentettek új esetet, először a járvány megjelenése óta. A külföldről behozott esetek azonban nőnek, tegnap már 34 importált esetet is igazoltak. Így fennáll annak is a veszélye, hogy Kínában egy újabb hullám indul el az importált esetek miatt.

Ian Henderson, a Queenslandi Egyetem molekuláris biológiai osztályának igazgatója szerint a fő veszélyt az jelenti, hogy ma a vírusok könnyen terjedhetnek a globális láncokon egészen addig, amíg nem mutálódnak, vagy az immunitás ki nem fejlődik. A legfontosabb kérdés ebben a helyzetben, hogy egy korábban megfertőzött személy mennyi ideig lesz immunis.

A vírussal kapcsolatban azt kell kiemelni elsősorban, hogy még mindig sötétben tapogatózunk. Az immunitásról egyszerűen még nincs elegendő információnk.

- mondta Henderson.

Egyes szakértők azon az állásponton vannak, hogy a COVID-19, csakúgy mint az influenza, tartósan velünk maradhat egy szezonális járvány formájában. A legtöbb tanulmány szerint az új típusú koronavírus szintén a meleg és száraz levegőt kedveli, mint a legtöbb légúti betegség. Ennek némileg ellentmond, hogy a járvány a meleg éghajlatú ázsiai országokban is terjed.

Mások viszont úgy gondolják, hogy a magas halálozási arány miatt nem szabad hagyni, hogy a koronavírus velünk maradjon. Ezen az állásponton van a Kínai Sejtbiológiai intézet alelnöke, Gao Zhengliang is.

Szemmel láthatóan egyelőre nincs egyetértés a tudósok között abban, hogy a koronavírus szezonális járvány lesz-e, vagy előbb-utóbb az izolálás hatására eltűnik. Egyesek szerint a megfertőzött betegek immunisak lesznek rá, így visszatértekor enyhébb tüneteket okoz, mások szerint az immuntásról egyelőre nem tudunk semmit, így teljesen felesleges bármilyen jóslat. Harmadik álláspont, amely szerint a vírus mutálódhat, és akkor akár halálosabb is lehet, de van egy negyedik álláspont is, amely szerint pedig az izoláció visszaszoríthatja a vírust, és az oltással pedig végleg legyőzzük azt. A tudomány egyelőre nem tudja a választ a “koronaválságra”.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavírus sakk