Előfizetői tartalom

Ma indul az MNB nagy élénkítő programja

Portfolio
Mától kezdeményezhetik a partnerköri intézmények a Magyar Nemzeti Banknál nagyvállalati hiteleik fedezetként való befogadását jegybanki műveleteik során. Ezzel a lépéssel a bankok jelenleg rendelkezésre álló, fedezetként szabadon elfogadható eszközeinek 7000 milliárd forintos állománya további 2500 milliárd forinttal emelkedik befogadási értéken, érdemben növelve ezzel a bankok által potenciálisan elérhető likviditás nagyságát - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Ugyancsak mai hatállyal módosul a forintlikviditást nyújtó jegybanki devizaswap eszköz letételhelyezési gyakorlata. Az MNB a mától megkötésre kerülő ügyletek esetében nem írja elő a 4 százalékos kezdeti fedezet elhelyezését, valamint míg a banki partnerek fedezetelhelyezési kötelezettsége továbbra is forintban, az MNB fedezetelhelyezési kötelezettsége ezentúl euróban kerül teljesítésre. Ezekkel az intézkedéssekkel tovább javul a bankok likviditási helyzete és egyszerűsödik a likviditáskezelés gyakorlata.

A jegybank március 17-én döntött a nagyvállalati hitelek fedezetként történő elfogadásáról a jegybanki műveletek során. Ennek részeként az MNB mától fogadja az erre vonatkozó banki kezdeményezéseket. A korábban megjelent közleménynek megfelelően a monetáris politikai partnerkör tagjai a teljesítő nagyvállalati hiteleket ajánlhatják fel fedezetként, a hitel futamidejére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés