operatív_koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: még több vállalathoz megy ki a Honvédség

Portfolio
A MOL-csoport elkedte fertőtlenítőszerek gyártásárát, és két héten belül ezek megjelenhetnek a kiskereskedelemben is, de emellett nem hagynak fel a finomítással sem - mondta el a vállalat ügyvezető igazgatója az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A Honvédség újabb 13 vállalatnál jelent meg, hogy segítse a tevékenységet, és azt is megtudtuk, hogy jelenleg hat beteg van súlyos állapotban, míg az ismert esetek többszörösét tehetik ki a valós megbetegedések.

A 65 év feletti orvosok nem tűntek el

Az idős orvosok nem vonultak ki az ellátórendszerből, ők telefonos konzultáció szerint végzik a feladataikat.

Ezzel véget ért a sajtótájékoztató.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Hatan vannak súlyos állapotban

Jelenleg 6 fő szorul intenzív kezelésre, de ez folyamatosan változik - mondta el Müller. Egy másik kérdésre elmondta, hogy a légúti panaszokkal bíró betegsége van, az maradjon otthon és telefonon hívja a háziorvosát.

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik megjelennek a rendelőben, annak ellenére, hogy kérik: ezt ne tegyék. Őket elkülönítve vizsgálják.

Minden tünetmentes ember 2-3 ebmernek tudja átadni a betegséget.

Sokkal több beteg van, mint amennyiről tudunk

Nyilvánvalóan több beteg van, mint amennyiről tudunk - mondta el Müller. A tünetmentes betegek száma az ismert esetek többszöröse is lehet, ahogyan mindenhol a világban.

Egyre nő a bevont ellátó intézmények köre

A felkészülés rendje szerinti szervezési tevékenységek történnek: első körben a Dél-pesti Centrumkórház került kijelölésre, de bevonódott az egész ellátórendszer, így a megyei osztályok fertőzőosztályai is, de folyamatosan bővül a kör.

Nincs még tömeges megbetegedés

Jelenleg Magyarország területén még nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik.

Mik a legenyhébb tünetek, amikor már mentőt kell hívni?

Egy zárt közösségbe csak úgy tud bekerülni, ha valaki kívülről behozza - mondta el Müller az idősotthonok vonatkozásában. Az idősek klinikai tüneteik az immunállapotok szerint változhat. Bármilyen légúti panasza van, az idős embernek szólnia kell a gondozójának, aki majd szól az orvosnak.

Hány tesztet kell elvégezni egy állampolgárnál?

A vizsgálatok a WHO ajánlása szerint történnek - eszerint 2 vizsgálat történik, de ritkán akár ennél több is.

Milyen szankciókat alkalamztak a hatósági házi karantén megszegése ellen?

Az újságírói kérdésre Lakatos elmondta, hogy eddig csak külföldről beutazókat helyeztek házi karanténba, egyelőre a betegeket egészségügyi intézményben helyezik el. Így aki ma megszegi a karantént, az csak szabálysértést követhet el, velük szemben a rendőrség vagy a járványügyi hatóságok figyelmeztetést (2 fő), helyszíni bírságot (26 fő, átlagos összeg 31 ezer forint), 157 főnél pedig szabálysértési feljelentéssel éltek - itt akár 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak majd.

A határátkelés folyamatos

A határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos a be- és kilépési forgalom, a magyar állampolgárok karanténba helyezése sikeres volt. Egyes helyeken megnövekedett forgalomra kell számítani.

Már itthon is van kijárási tilalom egy-egy helyen

Néhány önkormányzat kijárási tilalmat rendeltek el, ezekkel szemben a kormányzat törvényességi vizsgálatot rendel el.

Újabb 14 milliárdot különített el a kormány

Újabb 14 milliárdot különített el a kormány az egészségügyi eszközök beszerzésére, ezek folyamatosan zajlanak - mondta el Lakatos Tibor. Az intenzív osztályok bővítése folyamatosan zajlik, ahogy érkeznek be a lélegeztető gépek. A megyei hatóságok segítenek ebben Lakatos elmondása szerint. Kiskunhalason a konténerkorház építése gyors ütemben zajlik, ide már beérkeztek a lélegeztető gépek, és jól áll a Hungexpo ideiglenes átalakítása is - ide 330 fő fér be.

Ezeket a helyeket csak akkor alkalmazzák, ha a normális kórházi kapacitások nem lesznek elegendőek.

Az idősotthonoknak lakóinak különösen figyelnie kell

Az idősotthonok lakóinak védelme érdekében már több intézkedést is meghoztak - mondta el Müller Cecília. Emiatt betiltották a látogatást már korábban, de az otthonoknak egyébként is figyelnie kell arra, hogy a lakók megtartsák a biztonságos távolságot egymástól - álljanak másfél-két méterre egymástól.

Az otthonnak a kertjére ki kell menni, de az otthont nem lehet elhagyni - mondta el Müller. Felvételi zárlatot is elrendeltek, épp azért, mert az egész ország területén jelen van a vírus. Nem kívánatos az, hogy még egy tünetmentes beteg, de már hordozó állapotú beteg bemenjen egy ilyen intézménybe.

Ajánlatos emellett, hogy az intézmény területén mozogjanak, és tartsák a kapcsolatot a szeretteikkel. Fontos, hogy megtartsák a mentális egészségüket.

Minden elhunyt krónikus betegségben szenvedett

Minden elhunytnál krónikus betegséget állapítottak meg a kórházakban, a koronavírus erre rakódott rá - mondta el Müller Cecília tisztifőorvos.

Egyre töb vállalatnál jelenik meg a Honvédség

MicrosoftTeams-image (14)

A mai naptól 71-ről 84-re emelkedik azon létfontosságú vállalatok száma, ahol a Honvédség besegít (lásd fent). A szempont az ellátás biztonsága volt az első. Olyan cégekhez mentek ki most, akik vagy az oxigénellátás biztosításában vagy élelmiszergyártásban vesznek részt. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy fegyveres őrök állnak a pénztáraknál - mondta el Ruszin Romulusz dandártábornok. A vállalatok száma, ahol a Honvédség besegít, folyamatosan változik - erről mindig be fognak számolni.

Ezen feladatok mellett a Honvédség egyéb feladatait is ellátja, így például a határon segítenek a rendőrségnek, de a járőrözési tevékenységet is folytatják, valamint egészségügyi intézményeknek is segítenek.

3 millió maszk érkezett

A fertőtlenítőszer rekordgyorsasággal készült el, a bevizsgálás rekordgyorsasága kiváló jele a vállalatok és a kormányok együttműködésének - mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Elmondta azt is, hogy elsődlegesen a megfelelő védőeszközöket az orvosoknak és az egyéb szerveknek kell megkapnia, utána kaphatja meg bárki más.

Ezekért a termékekért most verseny van - hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint mi mindig partnerként tekintettük a keleti népekre, ennek is köszönhető, hogy a héten több mint hárommillió maszk, 130 ezer védőruha, 100 ezer pár védőkesztyű, és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából.

Elmondta, hogy amit itthon gyártunk, az könnyen és gyorsan elérhető. A hazai gyártás ahhoz is hozzájárul, hogy a gazdasági visszaesést is mérsékeljük ezzel - ez munkát és megélhetést biztosít olyan vállalatoknak, akik egyébként szüneteltetnék a működésüket. Az ITM emiatt szervezi az alapanyag-ellátást, és a piaci szereplők összekapcsolódását - mondta el.

Jönnek a fertőtlenítőszerek

A koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a megelőzés, amelynek fontos eleme a fertőtlenítés. A MOL-csoport almásfüzitői telepe ezért átállt fertőtlenítőszer gyártásra - jelentette be Ratatics Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója. Ezeket a következő két hétben elérhetővé teszik a kiskereskedelemben, elsődlegesen a MOL kutakon. A következő három két-három hónapra az egész ország keresletét ki tudják elégíteni - mondta el Ratatics.

Elmondta továbbá, hogy a MOL-csoport működik, nem áll le a finomítással.

Hamarosan ismét megtudunk valamit a magyar koronavírus-helyzetről

A mai napon 226 fölött jár a magyar koronavírus-fertőzöttek száma, és már 10 elhunyt van az országban. A gyógyultak száma 21-re emelkedett, és 85-en vannak karanténban. Területi adatokat továbbra sem közölt az operatív törzs, így nem tudjuk pontosan, hogy az ország melyik pontján jelent már meg. Egyelőre a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, azonban már csak idő kérdése, hogy a tömeges megbetegedések időszakába lépjünk.

A sajtótájékoztató 11 órakor kezdődik.

Címlapkép: Getty Images

Már közel 20 ezer áldozatot szedett a koronavírus – Rohamosan terjed a járvány a világban

Szerda reggel már 422 ezer fő fertőződött meg igazoltan világszerte a koronavírussal és csaknem 19 ezren hunytak el a betegségben.  Az eddig legtöbb fertőzöttet mutató Kínát rohamosan közelíti az olasz és az amerikai és spanyol esetszám, és az olasz után ma már a spanyol halálozási szám is megelőzheti a kínait. Magyarországon 226-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt egy brit beteg.Az ENSZ elnöke világszintű apokaliptikus léptékű járvány kialakulására figyelmeztet, ha a G20 országok a csütörtöki videókonferenciás csúcstalálkozón nem jelentenek be dollár ezermilliárdokban mérhető segítő programokat. Szerdai hírfolyamunk percről-percre a legfrissebb fejleményekkel.

Tovább a cikkhez
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
koronavírus sakk