németország nyugdíj_getty
Gazdaság

2009 óta nem látták ilyen borúsan saját helyzetüket a németek

Portfolio
Meredeken, 2009 óta nem látott szintjére zuhant a német fogyasztói hangulatindex a GfK felmérése szerint. Az adatból arra lehet következtetni, hogy a koronavírus-járvány a vártnál sokkal nagyobb mértékben veti vissza a lakossági fogyasztást, ami ha tartósan így marad, a válság elmélyüléséhez vezethet. A fogyasztói hangulatindex mellett a németek saját jövedelmüket és a gazdaság helyzetét illetően is pesszimisták.

A német fogyasztói morál 2009 óta nem látott szintre csökkent ebben a hónapban, derül ki a GfK kutatásából. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány erőteljesen fékezi a háztartások költekezését.

A nürnbergi székhelyű intézet mintegy 2000 német fogyasztós kérdezett meg, és az ő válaszuk szerint a fogyasztók hangulata az előzőleg mért 8,3 pontról 2,7 pontra zuhant, ez 2009 májusa óta a legalacsonyabb adat. A Reuters elemzői várakozása egyébként 7,1 pont volt – a mért adat végül ezt is alulteljesítette.

A fejlemények fényében visszavonjuk a korábbi előrejelzésünket, amelyben a lakosság idei fogyasztásának 1%-kos növekedését prognosztizáltuk

- mondta a GfK kutatója, Ralf Buerkl. Hozzátette, a kiskereskedelemben, a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban tevékenykedőknek fel kell készülniük a recesszióra.

Az intézet egyelőre nem tudott új előrejelzéssel előállni, ehhez ugyanis tisztábban kell látni, hogy meddig maradnak érvényben a járványügyi intézkedések.

A vásárlási hajlandóság mellett csökkent a lakosság várakozása a személyes jövedelmekre, valamint a gazdasági helyzetre is.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros