koronavirus autoliv leallas
Gazdaság

Ezreket érint a döntés: újabb autóipari vállalat áll le Magyarországon

Portfolio
A nemzetközi trendeknek megfelelően idehaza is sorra zárják be gyáraikat az autóipari beszállítók. Nem meglepő tehát, hogy a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal egyeztetve a sopronkövesdi Autoliv is felfüggesztette a termelését a szerda éjszakai műszak végeztével április 6-ig – írja a Kisalföld.

A cégvezetés és az üzemi tanács elsősorban a dolgozók egészségügyi védelme érdekében határozott úgy, hogy a szerdai éjszakai műszak végeztével április 6-ig beszünteti a termelést – tudta meg a lap Marsitsné Horváth Mariannától, a biztonsági öveket gyártó Autolivben működő Vasas Szakszervezet titkárától, a munkavédelmi bizottság elnökétől, aki tagja a cég operatív csapatának. 

Marsitsné Horváth Mariann hozzátette, kétezer-kétszáz dolgozójuk három nagy csarnokban látja el a feladatát három műszakban, s ezt az egészségügyi rizikót az ismert veszélyhelyzetben a munkáltató nem vállalhatta, még ha a vállalati higiénés körülmények kifejezetten jónak is mondhatók.

Beszélt arról is, hogy a döntést az is befolyásolta, hogy sorra zárnak be azok az autógyárak, amelyeknek szállítanak, ahogy az Autolivnek alkatrészeket biztosító partnerek is.

Mindezeket figyelembe véve várható volt a döntés, a hét elejétől fokozatosan szüntettek meg részlegeket, csökkentették a termelést. A munkavállalók kapcsolatban elmondták: fizetést kapnak a leállásra, a tavalyról áthozott szabadságokat fogják kiadni és az idei időarányos szabadsággal, továbbá a távolléti díjnak megfelelő állásidővel oldják meg ezen időszak áthidalását.

A Kisalföld beszámolt arról is, hogy fontos döntésre szánta rá magát a menedzsment a magyarországi Veluxnál:

a tetőtéri ablakok gyártását március 29-től két hétre felfüggesztik.

Kiemelték, a döntés oka a koronavírus-járvány miatti csökkenő európai értékesítés, valamint a készletfelhalmozódás. A döntésben az alapanyag-ellátási nehézségek is közrejátszanak. Ez mintegy nyolcszáz alkalmazottat érint. A fertődi gyárban csak korlátozott számú munkavállalóra lesz szükség a megoldandó vészhelyzetek kezeléséhez. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus_nagyvaros