koronavirus autoliv leallas
Gazdaság

Ezreket érint a döntés: újabb autóipari vállalat áll le Magyarországon

Portfolio
A nemzetközi trendeknek megfelelően idehaza is sorra zárják be gyáraikat az autóipari beszállítók. Nem meglepő tehát, hogy a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal egyeztetve a sopronkövesdi Autoliv is felfüggesztette a termelését a szerda éjszakai műszak végeztével április 6-ig – írja a Kisalföld.

A cégvezetés és az üzemi tanács elsősorban a dolgozók egészségügyi védelme érdekében határozott úgy, hogy a szerdai éjszakai műszak végeztével április 6-ig beszünteti a termelést – tudta meg a lap Marsitsné Horváth Mariannától, a biztonsági öveket gyártó Autolivben működő Vasas Szakszervezet titkárától, a munkavédelmi bizottság elnökétől, aki tagja a cég operatív csapatának. 

Marsitsné Horváth Mariann hozzátette, kétezer-kétszáz dolgozójuk három nagy csarnokban látja el a feladatát három műszakban, s ezt az egészségügyi rizikót az ismert veszélyhelyzetben a munkáltató nem vállalhatta, még ha a vállalati higiénés körülmények kifejezetten jónak is mondhatók.

Beszélt arról is, hogy a döntést az is befolyásolta, hogy sorra zárnak be azok az autógyárak, amelyeknek szállítanak, ahogy az Autolivnek alkatrészeket biztosító partnerek is.

Mindezeket figyelembe véve várható volt a döntés, a hét elejétől fokozatosan szüntettek meg részlegeket, csökkentették a termelést. A munkavállalók kapcsolatban elmondták: fizetést kapnak a leállásra, a tavalyról áthozott szabadságokat fogják kiadni és az idei időarányos szabadsággal, továbbá a távolléti díjnak megfelelő állásidővel oldják meg ezen időszak áthidalását.

A Kisalföld beszámolt arról is, hogy fontos döntésre szánta rá magát a menedzsment a magyarországi Veluxnál:

a tetőtéri ablakok gyártását március 29-től két hétre felfüggesztik.

Kiemelték, a döntés oka a koronavírus-járvány miatti csökkenő európai értékesítés, valamint a készletfelhalmozódás. A döntésben az alapanyag-ellátási nehézségek is közrejátszanak. Ez mintegy nyolcszáz alkalmazottat érint. A fertődi gyárban csak korlátozott számú munkavállalóra lesz szükség a megoldandó vészhelyzetek kezeléséhez. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Frankfurti tőzsde
maradj ottho
mnb shutter
pf_onlinepszichologia2-20200402
Orbán_Viktor_500_ezer_forint_extra_egészségügyi_dolgozók
Greg Mankiw koronavirus valsag pofonegyzseru megoldas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
maradj ottho