koronaviruscoronavirus
Gazdaság

Koronavírus: biztos, hogy lesz második köre a járványnak, a kérdés az, hogy mikor tetőzik

Portfolio
Azzal, hogy Kína teljesen lezárta Vuhant, az ország több hónapnyi időt nyert a koronavírus második körös tetőzéséig – állítják a Lancet egészségügyi lapban publikált eredményekre hivatkozva a kutatók, egyben kitérve arra is, hogy más országoknak meddig kellene fenntartaniuk hasonló korlátozásokat – számol be a hírről a Bloomberg.

A Lancet Public Health-ben megjelent kutatási eredmények szerint az iskolák és vállalatok áprilisi újranyitása októberig tudná eltolni a koronavírus második körös tetőzését, ezzel több időt adva az egészségügynek arra, hogy felkészülhessen. Amennyiben a korlátozásokat egy hónappal korábban, márciusban oldanák fel, a kutatók szerint augusztusra jönne előre a második kör tetőzése. Kínai tisztviselők korábban bejelentették, hogy a Vuhanra érvényes korlátozásokat április 8-án oldják fel, a Hupej tartományra érvényes lezárásokat pedig fokozatosan szüntetik meg.

A mostani kutatási eredmény a kormányok számára fontos információkat jelenthet azzal kapcsolatban, mikorra várható a járvány második körös felütése, és ennek eltolása érdekében meddig kellene fenntartani az életbe léptetett korlátozásokat. Kiesha Prem vezető kutató szerint azonban az eltérő régiós járványhelyzetek, terjedés és azok kezelése miatt a kínai adatok és becslések nem alkalmazhatóak direkt módon a többi országra és járvány epicentrumra is.

Az adatok ugyanakkor rávilágítanak arra, hogy az egymástól való kellő távolság betartása és az otthonmaradás nemcsak, hogy laposítja a járványterjedés görbéjét, de eltolja a koronavírus második körös kirobbanásának tetőzését is. Tehát úgy tűnik, az már nem kérdés, hogy lesz-e második köre is a koronavírus-járványnak, a kérdés sokkal inkább az, hogy mikor és hány embert fog érinteni.  

A kutatók szerint a korlátozások fokozatos feloldása segíthet a második kör időbeni elnyújtásában, ugyanakkor az országoknak a társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venniük. Ahogy Kiesha Prem is utalt arra egy interjúban, ha nincs működő gazdaság, akkor nem lehet fenntartani az egészségügyet.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_nagyvaros