mnb jegybank hungary
Gazdaság

MNB: a válságban is folytatódhat Magyarország felzárkózása

Portfolio
A fő számokat már kedden közölték, azonban a teljes inflációs jelentést csak csütörtök délelőtt mutatta be a jegybank, majd ezt követően online sajtótájékoztatón ismertették a jelentés részleteit. Az MNB növekedési előrejelzése továbbra is kifejezetten optimista, legrosszabb esetben is csak 0,5% körüli gazdasági visszaeséssel számolnak.

Az inflációs cél mellett kitartanak.

Jelen pillanatban nincs napirenden az inflációs céllal kapcsolatban döntés, a Monetáris Tanács továbbra is 3%-os szinten látja az ideális inflációt - mondja az ezzel kapcsolatos kérdésre az MNB szakembere. 

Nem lesz baj a csökkenő adósság

A költségvetési hiány a korábban várt jelentős csökkenéshez képest csak minimálisan maradhat el a 2019-estől, de az államadósság a teljes előrejelzési horizonton csökkenő pályán maradhat - mondja Balatoni András. 

A hiány az MNB szerint a GDP 1,6-2%-a körül lehet, ebben csak az eddig bejelentett intézkedésekkel számolnak, ami a GDP 0,2%-át teszi ki. 

Itt az optimista előrejelzés

A háztartások fogyasztásában továbbra is emelkedő pályával számol a jegybank, az első negyedév kimondottan erős lehet a mostani vásárlások miatt, de persze ez várhatóan nem ismétlődik majd meg a második negyedévben. A beruházások dinamikájának lassulásával korábban is számolt az MNB, a beruházási ráta viszont továbbra is 28% felett maradhat, ez a felzárkózás egyik legfontosabb paramétere. Az exportra vonatkozó várakozás érdemben romlott, 2021-ben viszont jelentős visszapattanás jöhet. 

A fenti körülmények mellett alapesetben 2-3%-os gazdasági növekedéssel számol idén az MNB, ami kifejezetten optimista, de még az esetleges negatív forgatókönyv mellett is csak 0,5% körüli gazdasági visszaesést tart elképzelhetőnek a jegybank. 

A V4-ek biztonságban lehetnek

Nem csak Magyarország, hanem az egész visegrádi országcsoport erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyors legyen a visszapattanás - mondja Balatoni András. 

V-alakú válságra számítanak

Nagyon fontos lesz, milyen mértékű, és milyen gyors lesz majd a kilábalás, korrekció a gazdaság esése után. Egy V-alakú visszaesés és felpattanás esetén a kínálati kapacitások nem sérülnek, könnyű visszaállítani a termelést, a potenciális GDP nem csökken - mondja Balatoni. Az MNB alapesetben erre számít jelenleg. 

Az U-alakú válság már egy tartósabb visszaesés, amit a pénzügyi rendszer is megérez, a legrosszabb pedig az L-alakú recesszió, amikor már tartós negatív reálgazdasági hatások vannak, a munkaerőpiacon is jelentősek a negatív következmények. 

Komoly kockázat az optimista előrejelzésben

Mint mindig, most is vannak alternatív pályák, a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatban két ilyen alternatív pálya ki elkészült - mondja Balatoni András. 

Vannak olyan kritikus ágazatok, melyeket kiemelten nehezít a járvány, ilyen a járműgyártás, a turizmus, a kulturális szolgáltatások és a szállítmányozás. Ezek súlya a gazdaságban 13%, a beszállítókkal együtt a teljes súlyuk 15-20%. 

Ha ezek az ágazatok egy hónapra leállnak, akkor az éves GDP-növekedés 0,9-1,3%-kal lehet alacsonyabb.

A globalizáció alapjai vannak veszélyben

A világgazdaság jelentősen átalakult az utóbbi években, a globalizáció új szintre lépett, sokkal jobban összekapcsolódnak a termelési láncok, nincsenek elszigetelt termelési központok. Az áruk, a szolgáltatások és az adatok áramlása is megtöbbszöröződött. 

A mostani járvány a globalizáció alappilléreit kérdőjelezi meg

mondja Balatoni András. 

A jegybank szakértője szerint az utóbbi években divat lett alacsony készletekkel dolgozni, amit a beszállítói láncok sérülése azonnal veszélyeztet. Ugyanígy erősödött a szolgáltatások áramlása, erre jó példa a turizmus, amit most kiemelten érint a válság. 

4% alá csökken márciusban az infláció

Az év eleji 4% feletti inflációt követően arra számítunk, hogy már márciusban újra a toleranciasávba csökken majd az áremelkedés üteme - mondja Balatoni. A nyers élelmiszerek ára valóban magasabb az utóbbi időszakban, viszont az alacsonyabb olajár ezt bőven kompenzálja. 

Folytathatjuk a felzárkózást

Összességében arra számítunk, hogy megmarad az a legalább 2 százalékos növekedési többlet, ami biztosíthatja a magyar gazdaság felzárkózását

 - mondja Balatoni András. 

A második negyedév lesz fájdalmas

Nagvyon nehéz körülmények között készült a mostani elemzés, a koronavírus a gazdaság keresleti és kínálati oldalát is visszaveti majd. A kilábalában lesznek különbségek az egyes országokban és régiókban. A második negyedévben a magyar gazdaságot is érzékenyen érintheti a válság, de az év második felére nézve bátran lehetünk optimisták - kezdik a jegybank szakértői. 

Mindjárt megszólal az MNB a friss előrejelzésről

Hagyományosan csütörtök délelőtt 10 órakor mutatja be friss inflációs jelentését az MNB, melyet a mostani helyzetben online sajtótájékoztató kísér. A jegybank elemzői így részletezhetik a kedden megismert fő számokat, illetve további részleteket árulhatnak el.

Azt már tudjuk, hogy a jegybank alappályája 2-3%-os gazdasági növekedéssel számol, ami kifejezetten optimista akkor, amikor az elemzők egyre nagyobb része vár recessziót. A sajtótájékoztató egyik nagy kérdése éppen az lehet, mire alapozza ezt az optimizmust a jegybank, illetve milyen további kockázati forgatókönyveket tart elképzelhetőnek.

A sajtótájékoztatóról élőben tudósítunk.

Címlapkép: Shutterstock

trader
franciaorszag koronavirus
brexit boris johnson brit kilepes nepszavazas
koronavírus maszk magyarország
Szeged lehet az első elektromos közlekedésű város
szennyezett levego london
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hosszú távú befektetés, folyamatos megtakarítás okosan.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
2020. június 10.
Hitelezés 2020
mnb