MNB: a válságban is folytatódhat Magyarország felzárkózása

Portfolio
A fő számokat már kedden közölték, azonban a teljes inflációs jelentést csak csütörtök délelőtt mutatta be a jegybank, majd ezt követően online sajtótájékoztatón ismertették a jelentés részleteit. Az MNB növekedési előrejelzése továbbra is kifejezetten optimista, legrosszabb esetben is csak 0,5% körüli gazdasági visszaeséssel számolnak.

Az inflációs cél mellett kitartanak.

Jelen pillanatban nincs napirenden az inflációs céllal kapcsolatban döntés, a Monetáris Tanács továbbra is 3%-os szinten látja az ideális inflációt - mondja az ezzel kapcsolatos kérdésre az MNB szakembere. 

Nem lesz baj a csökkenő adósság

A költségvetési hiány a korábban várt jelentős csökkenéshez képest csak minimálisan maradhat el a 2019-estől, de az államadósság a teljes előrejelzési horizonton csökkenő pályán maradhat - mondja Balatoni András. 

A hiány az MNB szerint a GDP 1,6-2%-a körül lehet, ebben csak az eddig bejelentett intézkedésekkel számolnak, ami a GDP 0,2%-át teszi ki. 

Itt az optimista előrejelzés

A háztartások fogyasztásában továbbra is emelkedő pályával számol a jegybank, az első negyedév kimondottan erős lehet a mostani vásárlások miatt, de persze ez várhatóan nem ismétlődik majd meg a második negyedévben. A beruházások dinamikájának lassulásával korábban is számolt az MNB, a beruházási ráta viszont továbbra is 28% felett maradhat, ez a felzárkózás egyik legfontosabb paramétere. Az exportra vonatkozó várakozás érdemben romlott, 2021-ben viszont jelentős visszapattanás jöhet. 

A fenti körülmények mellett alapesetben 2-3%-os gazdasági növekedéssel számol idén az MNB, ami kifejezetten optimista, de még az esetleges negatív forgatókönyv mellett is csak 0,5% körüli gazdasági visszaesést tart elképzelhetőnek a jegybank. 

A V4-ek biztonságban lehetnek

Nem csak Magyarország, hanem az egész visegrádi országcsoport erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyors legyen a visszapattanás - mondja Balatoni András. 

V-alakú válságra számítanak

Nagyon fontos lesz, milyen mértékű, és milyen gyors lesz majd a kilábalás, korrekció a gazdaság esése után. Egy V-alakú visszaesés és felpattanás esetén a kínálati kapacitások nem sérülnek, könnyű visszaállítani a termelést, a potenciális GDP nem csökken - mondja Balatoni. Az MNB alapesetben erre számít jelenleg. 

Az U-alakú válság már egy tartósabb visszaesés, amit a pénzügyi rendszer is megérez, a legrosszabb pedig az L-alakú recesszió, amikor már tartós negatív reálgazdasági hatások vannak, a munkaerőpiacon is jelentősek a negatív következmények. 

Komoly kockázat az optimista előrejelzésben

Mint mindig, most is vannak alternatív pályák, a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatban két ilyen alternatív pálya ki elkészült - mondja Balatoni András. 

Vannak olyan kritikus ágazatok, melyeket kiemelten nehezít a járvány, ilyen a járműgyártás, a turizmus, a kulturális szolgáltatások és a szállítmányozás. Ezek súlya a gazdaságban 13%, a beszállítókkal együtt a teljes súlyuk 15-20%. 

Ha ezek az ágazatok egy hónapra leállnak, akkor az éves GDP-növekedés 0,9-1,3%-kal lehet alacsonyabb.

A globalizáció alapjai vannak veszélyben

A világgazdaság jelentősen átalakult az utóbbi években, a globalizáció új szintre lépett, sokkal jobban összekapcsolódnak a termelési láncok, nincsenek elszigetelt termelési központok. Az áruk, a szolgáltatások és az adatok áramlása is megtöbbszöröződött. 

A mostani járvány a globalizáció alappilléreit kérdőjelezi meg

mondja Balatoni András. 

A jegybank szakértője szerint az utóbbi években divat lett alacsony készletekkel dolgozni, amit a beszállítói láncok sérülése azonnal veszélyeztet. Ugyanígy erősödött a szolgáltatások áramlása, erre jó példa a turizmus, amit most kiemelten érint a válság. 

4% alá csökken márciusban az infláció

Az év eleji 4% feletti inflációt követően arra számítunk, hogy már márciusban újra a toleranciasávba csökken majd az áremelkedés üteme - mondja Balatoni. A nyers élelmiszerek ára valóban magasabb az utóbbi időszakban, viszont az alacsonyabb olajár ezt bőven kompenzálja. 

Folytathatjuk a felzárkózást

Összességében arra számítunk, hogy megmarad az a legalább 2 százalékos növekedési többlet, ami biztosíthatja a magyar gazdaság felzárkózását

 - mondja Balatoni András. 

A második negyedév lesz fájdalmas

Nagvyon nehéz körülmények között készült a mostani elemzés, a koronavírus a gazdaság keresleti és kínálati oldalát is visszaveti majd. A kilábalában lesznek különbségek az egyes országokban és régiókban. A második negyedévben a magyar gazdaságot is érzékenyen érintheti a válság, de az év második felére nézve bátran lehetünk optimisták - kezdik a jegybank szakértői. 

Mindjárt megszólal az MNB a friss előrejelzésről

Hagyományosan csütörtök délelőtt 10 órakor mutatja be friss inflációs jelentését az MNB, melyet a mostani helyzetben online sajtótájékoztató kísér. A jegybank elemzői így részletezhetik a kedden megismert fő számokat, illetve további részleteket árulhatnak el.

Azt már tudjuk, hogy a jegybank alappályája 2-3%-os gazdasági növekedéssel számol, ami kifejezetten optimista akkor, amikor az elemzők egyre nagyobb része vár recessziót. A sajtótájékoztató egyik nagy kérdése éppen az lehet, mire alapozza ezt az optimizmust a jegybank, illetve milyen további kockázati forgatókönyveket tart elképzelhetőnek.

A sajtótájékoztatóról élőben tudósítunk.

Címlapkép: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF