Előfizetői tartalom

Olyan negatív spirálban van Magyarország, amiből a születésszám-robbanás sem tudja kihozni

Portfolio
Ha nem sikerül elmozdulni a mostani termékenységi szintről, és a jelenlegi reprodukciós deficit tartóssá válna, akkor a szülői és a gyermeknemzedékek egyensúlytalansága egy olyan negatív spirált indítana el, amelyben egyre csökkenő létszámú szülőképes korú nő egyre kevesebb gyermeket hozna világra, és ez a népesség lélekszámának gyorsuló ütemű csökkenésével járna együtt - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, demográfiai tanulmánya. Jelenleg 1,5-ös szinten áll a termékenység, és még a 2,1-es ráta elérése is azt eredményezné, hogy a jelenlegi halandósági viszonyok és várható élettartam mellett, a népességszám természetes fogyásának ütemét csak mérsékelni tudnánk, de megállítani nem lehetne.

A második világháborút követően Európában hazánkban csökkent először a reprodukciós szint alá a termékenység, már az 1950-es évek végén. Az 1960-as évek elején tapasztalt 1,79 értékű teljes termékenységi arányszám (TTA) nemcsak a korábban valaha mért legalacsonyabb értéknek számított, hanem mintegy 20%-kal maradt el a háború idején jellemző 2,20 fölötti reprodukciós...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés