Palkovics László: a tartósabb megtorpanás egyelőre még várat magára a járműiparban
Gazdaság

Palkovics László elárulta, hogyan indulhat újra az élet hétfőtől Magyarországon

Portfolio
A kormány a csúszó szabályozással kézben tudta tartani a járványt, így most eljött az idő, hogy az emberek normális, megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését amennyire lehet helyreállítsuk – mondta a Magyar Hírlapnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kormány tudományos tapasztalatok alapján alapján dolgozta ki az úgynevezett csúszó mód szabályozást. Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg – ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége – mondta Palkovics a járvány elleni védekezésről.

De mi változik a többször említett május 3-ai tetőzés után a jövő héttől? Palkovics kiemelte, az eddigi „húzd meg” szakasszal a vírus terjedését sikerült kordában tartani, de ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani. Ezért tervezik a jövő héttől az „ereszd meg” fázist, amikor fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítják az ország életét és a gazdaságot.

A személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve

 - mondta a miniszter, aki szerint később szükség lehet újabb szigorításokra, akkor azokat készek meglépni.

Ez olyan, mint egy háborús helyzet, csak nem puskával lövünk az ellenségre, hanem matematikával, gyógyszerrel, védőeszközökkel meg olyan adminisztratív, széles körű korlátozó intézkedésekkel, amelyek azt eredményezik, hogy a vírus terjedése alacsony szinten marad

 - mondta Palkovics a járványról.

A fokozatos újranyitásról a miniszter elmondta: megvannak az irányító, szabályozó, beavatkozó eszközeik, a szenzoraik, amelyekkel mérjük a vírus terjedését. Nem könnyű feladat, hogy hasonló szinten tudjuk tartani a járványt, amit a teljes elfojtással elértünk, úgy kell finomhangolnunk a korlátozásokat, hogy a gazdaságnak és az embereknek ne legyen rossz, mégse terjedjen jobban a vírus - hangsúlyozta.

Palkovics László szerint a cél a járvány kordában tartása, amíg meglesz a vakcina, erre azonban valószínűleg egy-másfél évet várni kell.

Bizonyos területeken drasztikus a csökkenés, szinte teljesen leállt az élet, ilyen a turizmus, vendéglátás, itt az újraindítás valóban pontos kifejezés. A feldolgozóipar és a mezőgazdaság helyzete kevésbé rossz. A járműipari termelés ezekben a napokban fokozatosan újraindul, ami nemcsak az autógyárakat jelenti, hanem a hozzájuk kötődő beszállítókat és szolgáltatókat is. Számos ágazatban és helyen pedig nem is állt le a munka – mondta a miniszter a gazdaság jelenlegi helyzetéről.

Talán bátor jóslat, de szerintem gyorsabban fog helyreállni az ipari termelés, mint sokan gondolják

 - emelte ki.

Palkovics szerint ha túl leszünk ezen a válságon, és visszatekintünk, elképzelhető, hogy úgy ítéljük majd meg, gazdasági téren legalább annyi jót hozott, mint rosszat. A pozitívumok közé tartozhat a digitalizáció is, a távoktatástól a távmunkán át a távügyintézésig, ami a válság hatására kiszélesedett, és a válság elmúltával is meg fog maradni. A home office gyakorlata eddig nemigen volt jellemző Magyarországon, és most kiderült, hogy ez is széles körben alkalmazható munkaforma.

mnb epulet
Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
mnb epulet