ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

Odacsapott a német alkotmánybíróság az EKB-nak, még ma este válságülés lesz emiatt

Portfolio
Az Európai Központi Bank 5 éve elkezdett, immár bő 2 ezer milliárd eurós, eszközvásárlási programja (PSPP) nem sérti a monetáris finanszírozás tilalmát, de mégis aránytalan gazdasági és pénzügyi következményei vannak, ezért az EKB túllépte hatáskörét - lényegében ezt mondta ki ma a német alkotmánybíróság. A karlsruhei bíróság ezért előírta a német szövetségi jegybanknak, a Bundesbanknak, hiszen csak rá terjed ki a joghatósága, hogy legkésőbb 3 hónapon belül hagyja abba ezt az eszközvásárlási programot és a már megvásárolt kötvényeket is adja majd el. Mindezen német alkotmánybírósági döntés alól azonban van egy fontos „kiút”, ami végülis reményt ad arra, hogy mégsem akad meg az EKB és vele együtt a német jegybank kötvényvásárlási programja, igaz a döntés értelmezése nem könnyű. Az EKB Kormányzótanácsa ma este 6-tól válságtanácskozást tart, amelyen értelmezik a bírósági döntést és kitalálják a további menetrendet.

A döntés és a "kiút" lényege

Az egyetlen „kiút” a Bundesbank programból való kitiltása alól az, ha az EKB bizonyítani tudja, hogy a PSPP programját még az elindítása előtt alaposan átgondolta és a program végrehajtása során is folyamatosan mérlegelte annak gazdasági és pénzügyi következményeit és ezzel együtt összességében arányosnak mondható a PSPP végrehajtása. Az is a „kiút” része, hogy az EKB Kormányzótanácsa egy új döntés keretében mindezt ki is nyilvánítja.

Ha ezt alá tudja támasztani az EKB és meghozza az „előírt” döntést, akkor a Bundesbank továbbra is részt vehet az eszközvásárlási programban.

Ellenkező esetben viszont nem és a fent említettek szerint az április végéig felvásárolt 533 milliárd eurónyi kötvényt is el kell adnia egy hosszabb periódus alatt az Eurórendszer más jegybankjaival egyeztetve.

Kétféle értelmezés is lehetséges

A „kiút” miatt a német alkotmánybírósági döntés értelmezése nem könnyű, mert lehet egy optimista és egy pesszimista olvasata is.

Az optimista olvasatot a német Commerzbank elemzője, Jörg Krämer fogalmazta meg gyorskommentárjában, aki szerint az előírt feladatokat az EKB könnyűszerrel kipipálja, így nincs itt semmi látnivaló, halad majd tovább az EKB mennyiségi lazítási programja (Public Sector Purchase Programme, PSPP, azaz a kereskedelmi bankoktól vonzó feltételek melletti államkötvény vásárlási program). Megjegyzi persze azt is, hogy a koronavírus válság miatt minap elindított új eszközvásárlási programra (PEPP) a német alkotmánybíróság mai döntése fenyegető, hiszen a PEPP programot még lazább feltételek mellett lehet megvalósítani, mint a most „elkaszált” PSPP. (A PEPP-ben nincs 33%-os limit az egyes kötvénysorozatok felvásárlásában és azt is rugalmasabban lehet értelmezni, hogy az EKB alaptőkéjéhez való jegybanki hozzájárulástól mennyire lehet eltérni a kötvényvásárlások országbontása során). A PEPP-ről persze évek múlva jönne majd csak egy bírósági döntés, amikorra már az egész program leállhat, így ez is kivédhető.

A mai döntés pesszimista olvasatát inkább a holland ING Bank elemzője, Carsten Brzeski jegyezte meg, aki szerint ha a sok személyes bírósági meghallgatás és a peranyag alapján sem tudták meggyőzni a német alkotmánybíróságot a PSPP helyességéről, akkor benne van a pakliban, hogy nem lesz elég semmiféle további elemzés és érvelés. Ő azt hangsúlyozza, hogy a mai német döntés az EKB frissen elindított koronavírusos eszközvásárlási programját nem érinti (ez tényleg benne van a bírósági ítéletben), így majd inkább a következő években, amikor a gazdasági fellendülés mellett kell csillapítania az EKB-nak a hátrányos pénz- és tőkepiaci mozgásokat az államkötvény vásárlásokkal, akkor üthet vissza a német döntés.

Pikáns részek a bírósági döntés alapján

  • A német döntés kimondja, hogy a német kormány és a német parlament törvényt sértett, amikor eddig még nem vonta kérdőre az EKB-t a PSPP kötvényvásárlási programjáért, amely a német Bundesbankot is a vitatott program végrehajtására kötelezte. Éppen emiatt a döntés kimondja, hogy a német kormánynak és a parlamentnek kötelessége a PSPP ellen lépéseket tenni annak jelenlegi formája miatt.
  • Kimondja, hogy az Európai Unió Bírósága túlterjeszkedett a döntési jogkörén, amikor korábbi döntésében azt állapította meg, hogy az EKB PSPP nevű programjánál fennáll az arányosság. Ez tehát azt jelenti, hogy a német alkotmánybíróság „beszólt” az EU Bíróságának, hogy az korábban nem jól értékelte az EKB programját, mert a programról egyelőre nem lehet kimondani, hogy az előnyök és hátrányok mérlegelése alapján arányos.
  • Fontos, hogy mind az Európai Unió Bírósága, mint a német alkotmánybíróság ugyanazt mondta ki a PSPP-ről, hogy az nem sérti a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós szerződést (hiszen az elsődleges piacon sosem vett az EKB, mindig csak a másodpiacon a kereskedelmi bankoktól). Azért is fontos, hogy egyik bíróság sem kötött bele ebbe, mert közben az EKB már néhány eurózóna tagállam kötvénypiacának közel harmadát felvásárolta és például az erősen eladósodott Olaszország a PSPP nélkül az elmúlt években már nehezen maradt volna fent a víz felszínén.
  • Ettől, azaz a kötvényvásárlási programok folytatásától egyébként erősen függővé vált az eurózóna, annak egyes tagállamai és így az intézményrendszere kénytelen azt folytatni, ez viszont pénzügyi stabilitási kockázatokat is rejt – ezt viszont mai döntésében igenis felhánytorgatta a német alkotmánybíróság, mint a PSPP negatív gazdasági és pénzügyi következményeit.

Két további fontos részlet

  • Az PSPP programbeli havi eszközvásárlások csak a negyedét teszik ki annak a vásárlásnak, amit az EKB havonta végrehajt (nagyobb részben a PEPP segítségével), így tehát egy kisebb jelentőségű programról van jelenleg szó.
  • Az elmúlt 5 év alatt, amióta elindult a program, a PSPP keretében bő 2000 milliárd eurónyi kötvényt vásárolt fel az EKB, amiből 534 milliárd euró volt az április végi adatok szerint a német Bundesbank által felvásárolt állomány (ez bő 17%). Jelentősen kivette tehát a részét a német jegybank a vásárlásokból és ezáltal a kötvénypiacok feszült időszakokbeli lecsillapításából.

Piaci reakciók

Az euró kezdetben esett a dollárral szemben a német bírósági döntés hatására 1,0915-ről 1,0830 körülig, azóta 1,0850 körül jár a kereskedés. A német 10 éves Bund hozama kissé emelkedett ,mínusz 0,5%-ig. A német DAX kezdetben 10700 pontról 10550 pontig esett, majd visszaemelkedett ugyanoda.

A Reuters által közölt piaci kommentárok szerint valójában a bírósági döntés körüli bizonytalanság a legnagyobb gond és ez okozta az eurónál kezdetben az esést (noha ha a Bundesbank tényleg nem vehet majd kötvényeket, akkor az elvileg pozitív lenne az euró megítélésének). Éppen ezért lesz fontos az, hogy az EKB a ma este 6-kor kezdődő tanácskozáson hogyan értékeli majd a bírósági döntést és erről mi szivárog majd ki a következő időszakban, ami az EKB eszközvásárlási programjait is érinti.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Shutterstock

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
járvány koronavírus brazília