kórházi ágy orvosokkal
Gazdaság

Kiderült: rengeteg magyar nem kapott egészségügyi ellátást a koronavírus miatt

Portfolio
Minden tizedik magyar állampolgár nem kapott meg valamilyen egyéb szükséges ellátást a koronavírus miatt - derül ki a Tárki kutatásából. A lakosság elégedetebb az önkormányzatok munkájával, mint a kormányéval, de a Budapestiek már kevésbé elégedettek. Kiderült az is, hogy a budapestiek közül minden ötödiket érte mentális megterhelés a járvány alatt.

A Tárki kutatásában arra kereste a választ, hogy a lakosság mennyire elégedett az egyes járványügyi és gazdasági intézkedésekkel kormányzati és önkormányzati szinten. Arról is szól a tanulmány, hogy mennyien szenvedtek valamilyen hátrány amiatt, hogy nem kaptak megfelelő, a koronavírussal nem összefüggő orvosi ellátást.

Minden tizedik ember elesett valamilyen ellátástól

A kutatásban résztvevők 10%-a jelezte, hogy nem kapott meg valamilyen szükséges, nem a koronavírushoz kapcsolódó ellátást, és további 12%-uk környezetében él ilyen személy. Ennek egy része az ellátások leállásához kapcsolódik, de a tanulmány szerint vannak olyanok is, akik maguk halasztották el az orvoslátogatást. Érdekesség, hogy ez az arány a Dunántúlon alacsonyabb, Közép-Magyarországon viszont magasabb.

A bezártság és az elszigeteltség mentális problémákhoz vezethet a tanulmány szerzői szerint, a válaszadók 16%-a tapasztalt ilyet. Ez a korral és a település nagyságával együtt nő (Budapesten például 22%), és a nők körében kétszer többen tapasztaltak ilyet. Ez azért is érthető a szerzők szerint, mert az idősek és a nagyvárosban élők mozgása erőteljesebben korlátozott.

Az önkormányzattal elégedettebbek, mint a kormányzattal

A Tárki a kormányzati és önkormányzati intézkedések megítélésére is rákérdezett egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Az egyes intézkedések közül a kormány gazdasági intézkedéseivel voltak a legkevésbé elégedettek a megkérdezettek (3,34), ezt követte a kormány egészséggel kapcsolatos intézkedése (3,56). Az önkormányzatok tevékenysége kapta a legmagasabb értékelést (3,9).

A tanulmány szerzői szerint ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni, hiszen a gazdasági intézkedések megítélésénél az is fontos szempont, hogy a válaszadó milyen mértékben érintett (példáulelbocsátották-e). De ugyanúgy bonyolult tényezők állnak az önkormányzatok és az egészségügyi döntések megítélése mögött is. Érdekesség, hogy a fiatalok minden tekintetben a kevésbé elégedettek közé tartoznak:

fiatal vs idos2

Érthető módon kortól függetlenül elégedetlenebbek voltak azok, akiknek a családjában vagy közvetlen környezetében valamilyen szükséges egészségügyi ellátás a koronavírus miatt.

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban a 40-59 évesek a legkevésbé elégedettek, a Tárki szerint ugyanis ők szenvedték meg leginkább a károkat. Persze itt is nagy a különbség a közvetlen érintettség függvényében.

Az önkormányzatokkal a városokban a leginkább elégedett a lakosság, hajszállal megelőzve a falvakat, de a munkahelyvesztés vagy egyéb negatív érintettség itt is befolyásoló tényező volt. Legkevésbé a budapestiek voltak elégedettek:

Címlapkép: Getty Images

eiffel tér, eiffel square, iroda, nyugati
bét
müller cecília operatív törzs
elon musk
Tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
virágbarna200605