nikecoronavirus
Gazdaság

Még nem roppantotta össze az egész magyar gazdaságot a koronavírus-járvány

Portfolio
Az idei első negyedévben még növekedhetett a magyar gazdaság a koronavírus-járvány kirobbanása ellenére, azonban az év egészét recesszió jellemezheti – vélekednek a Portfolio által megkérdezett közgazdászok. (A KSH pénteken közli az első negyedéves gyorsbecslést.) A következő negyedévben biztosan recessziót él majd át a magyar gazdaság, a kilábalás üteme pedig attól függ majd, hogy milyen gyorsan cseng le a koronavírus-járvány és lesz-e második hullám. Azt is megkérdeztük az elemzőktől, hogy milyen alakú lesz a válság.

Január és március között 1,7%-kal bővülhetett a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest a Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye szerint, ami jelentős lassulás a tavalyi negyedik negyedévben látott 4,5%-os növekedéshez képest. Azonban azt is ki kell emelni, hogy az előrejelzések rendkívül széles sávban szóródnak, vagyis kifejezetten nagy a bizonytalanság. „A koronavírus miatt bevezetett korlátozások negatív gazdasági hatásai az első negyedév adatában már érződnek, ugyanakkor a gazdaság egésze még elkerülte a recessziót” – vélekedett Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza.

Egyelőre elkerültük a recessziót

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon jól indult az idei év is, az első két hónap adatai alapján – különösen a vendéglátás és a turizmus területén – akár folytatódhatott volna a robusztus növekedés. Noha egyes területeken jelentkeztek fennakadási problémák az ellátási láncokban a kínai járványhelyzet miatt, a hazai gazdaságot a járvány ellen hozott hazai és nemzetközi intézkedések, korlátozások március második felétől érintették súlyosan, így az első negyedév egyhatodára voltak hatással.

Mivel nálunk jóval kevésbé voltak szigorúak a korlátozások más országokkal összehasonlítva, számos ágazatot, alágazatot le sem kellett állítani

– fogalmazott Suppan, aki szerint ennek hatására a hazai adatok érdemben felülteljesítették az egyes európai országokban megjelent adatokat.

  • Az ipari termelés éves szinten stagnált, negyedéves szinten 2%-kal zsugorodott, így éves szinten nem járult hozzá a növekedéshez, negyedéves szinten kb. 0,4-0,5 százalékponttal csökkenthette a GDP-t.
  • A kiskereskedelmi forgalom – részben a pánikvásárlások, de nagyrészt az étkezési szokások megváltozása (megszűnő munkahelyi, közétkeztetés, vendéglátás miatt/helyett megugró élelmiszervásárlások) miatt a negyedévben 7,4%-kal, az előző negyedévhez képest 1,7%-kal nőttek.
  • A vendégéjszakák száma az első negyedévben még csupán 18,3%-kal csökkent, köszönhetően a január-februári kimagasló, 10,8%-os növekedésnek, prognosztizálja Suppan.

Március közepétől számos szolgáltatói ágazat teljesen leállt, így a szolgáltatások közel egy százalékponttal húzhatták le a negyedéves növekedést, de éves összehasonlításban még növekedést mutathattak – vélekedett a TakarékBank közgazdásza.

2020: recessziót jósol mindenki

Az év egészét tekintve már sokkal bizonytalanabb a helyzet. A Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye alapján 3,8%-os lehet a recesszió, de hatalmas a bizonytalanság. Van, aki csak 3,3%-os visszaeséssel számol, de olyat is találunk, aki 9% feletti recessziót jósol.

Az alábbi ábra szemléltetni, hogy milyen gyorsan romlott a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzés. Három hónappal korábban még 3,6%-os GDP-növekedést jósoltak a szakértők, mostanra viszont már 3,8%-os visszaeséssel kalkulálnak. 

„Nem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat” – sorolja a bizonytalanság okait Kuti Ákos, a Danube Capital R&A Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kutiék az alappályán azzal számolnak, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság.

  • Ebben az esetben a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy az év második felében elindulhat az aktivitás ismételt bővülése a gazdaságban.
  • Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív forgatókönyvük esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, de ehhez egy gyors, V-alakú kilábalás kell.
  • Ugyanakkor az alappályánál kedvezőtlenebb feltételeket támasztó alternatív forgatókönyv esetében idén akár 8%-ot is meghaladó GDP-visszaesés is bekövetkezhet, amennyiben elhúzódik a járvány hatása.

Hasonlóan számol több szakértő, több alternatív pályával, hiszen senki sem tudja, hogy mikor ér véget a járvány, illetve lesz-e második hullám. Suppan Gergely alapforgatókönyve 3%-ot kissé meghaladó zsugorodással kalkulál, de

elhúzódó kilábalási folyamat esetén 5%-os GDP-csökkenésre számít, újabb járványhullám kitörése esetében pedig 6%-os recessziót jósol 2020-ra.

Utóbbi esetben az újabb korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét kismértékben zsugorodhat a gazdaság, így a kilábalás „W” alakú lesz, jelentősen hátráltatva a fellendülést, további elbocsátásokat és bércsökkentéseket okozva.

Halász Ágnesnek a GDP-visszaesésre vonatkozó prognózisa szerint olyan gyenge lesz az idei év, mint amit több szakértő a vészforgatókönyvében prognosztizál. „A kis, nyitott, a feldolgozóipari exporttól nagyban függő közép-európai gazdaságok nem tudják magukat függetleníteni a külső környezet folyamataitól, még egy relatíve kedvezőbb járványhelyzeti forgatókönyv megvalósulása esetén sem. Hazánk számára további kedvezőtlen hír, hogy a válság egy rekord hosszú fellendülési szakasz végén, lényegében a gazdasági ciklus csúcsán éri a gazdaságot” – foglalta össze a helyzetet.

Ami a komponenseket illeti, a recesszió legfőbb oka az export és a beruházások 20%-os zsugorodása a külső piacok bezáródása, a globális ellátási láncok összeomlása és a bizonytalan gazdasági környezetben tipikusan elmaradó vállalati beruházások miatt.

A visszaesés mértékét a fiskális mentőcsomagban beruházásra allokált 450 milliárd forint abban az esetben enyhítheti, ha ezt az összeget az állam azonnal infrastrukturális projektekre költi

– vélekedett az elemző.

A magánfogyasztás esetében idén 5%-os csökkenést vár, mely mögött két fő tényező húzódik meg:

  • egyrészt a vírus miatt bevezetett korlátozások hatására egyes szektorokban a kereslet gyakorlatilag egyik napról a másikra lenullázódott. A vendéglátás, turizmus, szabadidős szolgáltatások, légiközlekedés, szállítmányozás nemcsak a válság által leginkább sújtott ágazatok jelenleg, hanem a helyreállás és a felívelés is ezeken a területeken tart majd a legtovább.
  • Másrészt pedig a „hagyományos” gazdasági válságok során megszokott általános keresletcsökkenés is várható, ahogy a vállalati szektor leépíti kapacitásait, a csődráta és a munkanélküliség növekszik, így a háztartások költekezése is jóval óvatosabbá válik. „A kereslet alakulására nézve ezért kulcskérdés, hogy az állami bérkompenzációs program mennyire lesz képes teljesíteni a munkahelyek megőrzésével kapcsolatos kormányzati várakozásokat” – vélte Halász.

V, W, U, L?

A 2021-es növekedés egyrészt attól függ a szakértők szerint, hogy mekkora lesz a bázisidőszakban (2020) a recesszió mértéke. Akik nagyobb recessziót jósolnak, azok jórészt 2021-ben nagyobb felpattanást is remélnek. A Portfolio által megkérdezett szakértők mediánvéleménye szerint jövőre 4,8%-os GDP-növekedés várható.

„Egyelőre még bízunk a V alakú lefutásban, az alapforgatókönyvünkben is ezzel kalkulálunk. Mindazonáltal, ahogy telik az idő, egyre nő az U, esetlegesen W-alakú lefutás valószínűsége, különösen abban az esetben, ha újabb járványhullámok jönnek” – írta Halász Ágnes.

Suppan azzal számol, hogy V-alakú lesz a válság, de a V felpattanó szára laposabb lesz, mivel csak fokozatosan térhet vissza a növekedés. „Tulajdonképpen már április végétől elkezdődött a visszapattanás, főleg egyes autógyárak alacsony szintű újraindulása miatt, majd májustól egyelőre a vidéki korlátozások egyes részeinek enyhítése miatt” – fogalmazott, így noha a mélypontot áprilisban éri el a gazdaság – amikor

a gazdaság visszaesése kétszámjegyű is lehetett –, már a második negyedévben megkezdődik a fordulat.

Ez a harmadik negyedévre már igen erős felpattanást ígér, és ha fokozatosan folytatódhatnak az enyhítések, a negyedik negyedév is erős lehet negyedéves bázison.

Az újraindulás azonban teljesen eltérő lesz az egyes ágazatokban, így lesznek ágazatok, ahol U- vagy L-alak lesz

– vélekedik Suppan. A vendéglátásban sokkal lassabb, a nemzetközi turizmusban, nagyrendezvények (fesztiválok, vásárok, konferenciák, koncertek, sportesemények), szórakozóhelyek, mozik, színházak esetében idén talán nem is állnak helyre, csak jövőre. „Sokan reménykednek a belföldi turizmusban, azonban számos ágazatban a szabadságolások előrehozása, valamint a nyári karbantartások előrehozása miatt alig marad, vagy teljesen elfogy a szabadságkeret, így nagyon sokan nem fognak tudni nyaralni” – vélekedik Suppan, aki szerint

sok helyen, amennyiben felfut a termelés, a nyári hónapokban túlórázhatnak a munkavállalók.

Szerinte a kilábalást hátráltatja a megugró munkanélküliség és a bércsökkentések, fizetés nélküli szabadságok miatti jövedelemcsökkenés. A járvány esetleges második hulláma miatt megvan a kockázata a W-alaknak is, azonban már nem lesz szükség a márciusihoz hasonló drasztikus intézkedésekre, teljes leállásokra, mert egyrészt már  több védőfelszerelés és távolságtartás megoldás áll rendelkezésre, másrészt egyes ígéretes terápiák (meglevő gyógyszerek, vérplazma stb.) egyre inkább kezelhetővé teszik a fertőzést, véli Suppan, aki szerint így W-alak esetben a második mélypont már magasabb szinten lehet, bár a képet árnyalhatja az ismét emelkedő vagy elhúzódó munkanélküliség, a csökkentett bérek, ami a kilábalást teszi nehezebbé.

Vizovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, könnyen lehet, hogy az U-alakú kilábalás (amelynek nagyon mélyen lesz a szára és nem lesz teljesen szimmetrikus) túl optimista elképzelés, és inkább a részeg „J” lehet a megoldás. „Ez utóbbit jobban szemlélteti, ha egy kicsit elrugaszkodunk a betűktől: azt mondanám, nagy valószínűsége van annak, hogy egy híres amerikai sportszergyártó cég logójára hasonlít majd a válság görbéje” – mondja Virovácz, utalva a Nike jelére.

Címlapkép: Leon Neal/Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
maszk koronavírus medence