wizzairshutterstock
Gazdaság

Koronavírus: adókedvezményt kapnak a magyar légicégek, nagy segítség lehet a Wizz Airnek

Portfolio
A koronavírus válság hatásait enyhítendő adókedvezményt kapnak a légijárműiparban tevékenykedő magyar vállalatok – derül ki a tegnap esti Magyar Közlönyből.

Az adókedvezmény vonatkozik a légi személyszállítással, a repülőgép-és űrhajó javítással, valamint a légi-és űrjármű gyártással foglalkozó hazai vállalatokra,

de csak azokra, amelyeknél az átlagos állományi létszám a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző 12 hónapban legalább 10 fő volt. További feltétel még, hogy a koronavírus járvány miatt az értékesítés nettó árbevétele a 2020. április 1. és 2020. május 31. közötti időszakban időarányosan legalább 25 százalékkal esett az első negyedévhez képest.

A feltételeknek megfelelő légiipari vállalatok az alábbi adókedvezményeket kapják:

  • Szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget nem kell teljesíteni a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása tekintetében, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultak, valamint a társas vállalkozók után.
  • Nem keletkezik szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.
  • A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól törvény szerint rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett kifizető a mentesség időszakára arányosan jutó hozzájárulás fizetési kötelezettség alól mentesül, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a 2020. évben további előleget nem kell fizetnie.

A közteher fizetés mentessége 2020. májustól kezdődik és a veszélyhelyzet megszűnésének napját magában foglaló hónap utolsó napjáig, de legfeljebb 2020. december 31-ig tart.

A közteher fizetési mentesség az EU szabályai szerint állami támogatásnak minősül (ami „békeidőkben” tiltott a piactorzító hatása miatt), de az Európai Bizottság egy, a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott 2020. április 3-i módosításának köszönhetően az Európai Bizottság szabályaival összhangban nyújtható – áll a Magyar Közlönyben.

A járványban legsúlyosabban érintett légiközlekedési szektor világszerte jelentős állami segítséget kapott, a forgalom leállásával ugyanis bevételeiktől jó pár hétre elestek a légitársaságok. A magyar cégek közül a Wizz Air lehet az adókönnyítés nagy nyertese, bár arról még nincs információ, hogy milyen mértékben esett a bevétele az április-májusi hónapokban, de mivel áprilisban szinte teljesen leállt a légitársaság és májusban is csak néhány járat indult még újra, így feltételezhető, hogy eléri a 25 százalékot a visszaesés mértéke. A magyar alapítású légitársaság bércsökkentéssel és leépítéssel igyekezett tompítani a válság hatásait.

Címlapkép: Shutterstock

traders
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
wallstreet_nyse
maszk koronavírus medence
oroszorszag
tőzsde, grafikon, trend,
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
wallstreet_nyse