györgy lászló
Gazdaság

Belengették a munkahelyvédelmi bértámogatás harmadik verzióját - Nagy dobás lesz benne

Portfolio
A Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a magyar autóipar helyzetéről, a hazai vállalkozások számára elérhető mentőcsomagról beszélt és belengette a munkahely-védelmi bértámogatás harmadik verzióját.
Ha lemaradt a mai konferenciánkról, ne csüggedjen! Jelentkezzen a soron következő, június 4-ei Járműipar 2020 online konferenciánkra:

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, A járműipari cégek lehetőségei a Gazdaságvédelmi Akciótervben című előadásában elmondta a mentőcsomagról, hogy a legfontosabb szempont, hogy annak arányosnak kell lennie, "mert azok pénzét költjük, akiket meg szeretnénk menteni. György szerint jelenleg a program második fázisában tartunk, az első fázisban a gyors levegőhöz jutás volt a legfontosabb szempont, "most pedig a munkahelyek védelme mellett előre tekintünk és a munkahely-teremtés is előtérbe kerül.

2020 és 2022 között 5 fő területen 9200 milliárd forint értékben avatkozunk be a gazdaságba, ami a GDP 18-20 százalékát teszi ki. Az első célunk a munkahelyek megőrzése, a második a munkahely-teremtés, harmadik a kiemelt ágazatok megerősítése (turizmus, vendéglátás, élelmiszeripar, egészségipar, kreatívipar), valamint az új iparágak megerősítése (önvezető autózás, hidrogén alapú gazdaság, adatipar, mesterséges intelligencia), amiben a jövő munkahelyei fognak keletkezni.

Negyedik fő cél, hogy a vállalkozások relatíve olcsó finanszírozáshoz jussanak a munkahelyek megtartása érdekében. Az ötödik pillér pedig a családok és nyugdíjasok védelme.

György László ITM
Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára

Eddig valamivel több mint 1 millió magyar támogatásához járult hozzá a Gazdaságvédelmi Akcióterv, ebbe bele tartozik az állást veszítettek munkahely-keresési idejének megkönnyítése (például álláskeresési járadékkal), a diákhitel plusz igénylői, a munkahelyek megőrzésére és megerősítésére szánt munkahely-védelmi bértámogatás, amit eddig 105 ezren vették igénybe, de van K+F bértámogatás is, és versenyképességnövelő bértámogatás (96 ezer munkavállalóra igényelték) - mutatott rá az államtitkár.

Május 29-től lehet pályázni a magyar high-tech és zöld kkv hatékonyságnövelő pályázat 50 milliárdos keretére, amely a tervek szerint 60 ezer munkahely megtartáshoz járulhat hozzá. A munkahely-teremtő támogatásokkal összesen 74 ezer munkavállalót tudnak visszasegíteni a munkaerő-piacra. A munkahely-védelmi bértámogatást igénylők zöme mikro és kisvállalkozás, a legtöbben Budapesten, Pest megyében és Fejér megyében veszik igényebe. Ha szektorok szerint vizsgáljuk, akkor legnagyobb arányban feldolgozóipari cégek igénylik a támogatás, ahova a járműipar is tartozik - mondta György László.  

A versenyképességnövelő támogatásra 122 milliárdos igény érkezett, a legtöbben az élelmiszeriparból nyújtottak be igénylést. Területileg itt is Budapest és Pest megye viszi a prímet.

Jön a 3.0-ás verziója a munkahely-védelmi bértámogatásnak, ami természetes, hogy így alakult, minden héten egyeztetünk az érdekképviseletekkel, az itt kapott javaslatokat pedig megfontoljuk és lehetőség szerint beillesztjük a támogatási tervbe

- mondta az államtitkár, de azt is hozzátette, hogy egyelőre nem árul el részleteket, de annyit mondhat, hogy nagy dobás is lesz benne. 

Járműipar helyzete Európában

Ha a teljes EU-t nézzük, akkor az egész járműipari teljesítmény márciusban több mint 30 százalékkal esett vissza, Magyarországon a visszaesés 19,8 százalékos volt, amivel az élmezőnybe tartozunk. Az összes európai autógyár leállt márciusban, az átlagos leállási idő 29 nap volt, Magyarországon 22. Az új személygépjármű eladások márciusban majdnem felére estek vissza, áprilisban pedig negyedére.

A veszélyeztetett munkahelyek aránya a járműipari leállások miatt Magyarországon 30 ezer fő, ha azt vesszük, hogy a feldolgozóiparban eddig 41 ezren részesültek munkahely-védelmi bértámogatásban, akkor reméljük, hogy mindenki hozzáfért a támogatáshoz, akinek erre szüksége volt

- mondta.

A május-júniusi adatokból derül majd ki, hogy a kínai járműipari válság az V vagy U alakot követ majd, egyelőre az előbbi valószínűsíthető. Bizakodásra ad okot, hogy az USA-ban a háztartási magtakarítások rátája az 8 százalékról 13,1 százalékra növekedett, mert nem tudták elkölteni az emberek a pénzüket. Ez a fajta megtakarítási-ráta növekedés később motorja lehet az autóipari fellendülésnek.

György szerint annak ellenére, hogy sokan elvesztették az állásukat Magyarországon, azért a többségre itt is az jellemző, mint Amerikában, hogy megnövekedtek a megtakarításaik.

Ha lesz is újabb hulláma a vírusnak azt nem fogjuk annyira megsínyleni, mint az első hullámot, amikor még nem tudtuk, hogy mivel állunk szemben

- zárta előadását bizakodóan az államtitkár.

traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
wallstreet_nyse
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
olaj szénhidrogén