Koronavírus
Gazdaság

Van egy ország, ahol „gyakorlatilag összeomlott az egészségügy”

MTI
Jemen egészségügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, miközben a koronavírus-járvány egyre terjed a polgárháborús országban - közölte pénteken az ENSZ genfi hivatala, sürgős adományfelhívást intézve a nemzetközi közösséghez.

"A segélyszervezetek Jemenben annak alapján dolgoznak, hogy országszerte tömeges fertőzések vannak" - mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

"Többek jelezték közülük, hogy Jemen a szakadék szélén áll. A helyzet rendkívül riasztó, arról beszélnek, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott" - tette hozzá. 

Mint mondta, értesüléseik szerint a helyi klinikák többeket elutasítottak, mert nem volt elég orvosi oxigén palack, illetve védőfelszerelésük. Egy külföldi segélymunkásokat szállító légijárat érkezett csütörtökön Ádenbe, de a munka dandárját a jemeniek végzik helyben - ismertette Laerke.

A jemeni hatóságok hivatalos adatai szerint a 28 milliós országban eddig 184 fertőzöttet azonosítottak, akik közül harmincan elhunytak a kórban. Laerke szerint a valós számok minden bizonnyal ennél jóval magasabbak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet által Ádenben működtetett, koronavírus-betegeket ápoló központ ugyanakkor legalább 68 halottat jelentett az utóbbi két hétben. Az MSF szerint a hivatalos országos adatoknál kétszer nagyobb szám azt jelenti, hogy sokkal nagyobb katasztrófa van kibontakozóban a városban.

Laerke, felidézve, hogy a világszervezet és Szaúd-Arábia virtuális donorkonferenciát rendez tíz nap múlva, kijelentette: "Létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség most fellépjen a június 2-i adománygyűjtő konferencián, mert különben pénzügyi zátonyra futunk". Hozzátette: az ENSZ kétmilliárd dollárt fog kérni jemeni humanitárius programjainak fenntartására.

Címlapkép: Getty Images

bitcoin
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
hongkong saját fotó