munkás ipar dolgozó
Gazdaság

Váratlanul megjelentek a magyar munkanélküliségi adatok, folytatódtak a leépítések

Portfolio
A koronavírus-válság miatt Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat márciusban és áprilisban összesen – derült ki a KSH honlapján váratlanul közzétett adatsorból. Az év negyedik hónapjában 64 ezer embernek szűnt meg az állása, miután a magyar gazdaság hatalmas visszaesést szenvedhetett el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében.

Habár még nem lett volna esedékes, a KSH honlapján megjelent néhány grafikon az áprilisi munkaerőpiaci trendekről. (A munkaerő-felmérés adatainak közzétételi időpontja május 27-e.) A Portfolio számításai szerint

a most megjelent adatok alapján áprilisban 283 ezer főre nőtt a munkanélkülieknek a száma az előző havi 219 ezerről.

A leépítési hullám tehát a márciusi több mint 50 ezer fő elbocsátása után áprilisban felerősödött, így a munkanélküliségi ráta 6% fölé emelkedett. Ilyen magas munkanélküliséget utoljára 2016 elején láthattunk.

Magyarország kifejezetten kedvező pozícióban, 3,5%-os munkanélküliségi rátával indult a koronavírus-válság előtt, ennek köszönhető, hogy „csak” 6%-ra emelkedett eddig a ráta. Két hónap alatt összesen 116 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

A KSH munkaerő-felmérésének (a Portfolio által korrigált) eredménye nagyjából egybevág a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataival, amely korábban 330 ezer álláskeresőről számolt be áprilisban.

Módszertani magyarázat

A KSH adatsorában az szerepelt, hogy áprilisban 187 ezer fő volt a munkanélküliek száma, mert az inaktívak közé sorolták azt a 64 ezer főt, akik elveszítették az állásukat. Azért sorolták őket az inaktívak közé, mert az állásvesztők vagy nem kerestek munkát, vagy nem tudtak volna munkába állni azonnal. Ez azonban a korlátozó intézkedésekkel függ össze, nem azzal, hogy az állásvesztők hirtelen azt gondolták volna, hogy nem szeretnének dolgozni a következő időszakban.

A KSH összesen közel 430 ezer fő munkaerő-tartalékkal számol (munkanélküliek + inaktívak + alulfoglalkoztatottak). A munkaerő-tartalék két hónap alatt 120 ezer fővel növekedett, ami szintén megerősíti, hogy a koronavírus-válság kifejezetten erőteljes leépítési hullámhoz vezetett.

A potenciális munkaerő-tartalék alakulása. Forrás: KSH

A KSH adataiból az is kiderült, hogy 2020 áprilisában a távmunkában vagy home office keretében dolgozók 16,7%-os aránya a tavaly áprilisinak több, mint tízszerese.

Távmunkában vagy home office keretében dolgozók arányának alakulása. Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images

olaszország firenze
balatonshutter
koronavirus
wall street
repülőgép
donaldtrump
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
olaszország firenze