Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
Gazdaság

Koronavírus: három ígéretes oltóanyagkísérlet folyik

Portfolio
Ma 11 órakor tartotta szokásos napi sajtótájékoztatójánt az operatív törzs, az eseményről a Portfolio élőben tudósított.

Nem csak a tüdőt támadhatja meg a koronavírus

A koronavírus nemcsak a tüdőt támadja meg, vérrögöket is képezhet, amelyek a test számos pontján felbukkanhatnak, a halálesetek sok esetben ennek következményei.

Továbbra is kötelező a 14 nap karantén

Aki magyar állampolgárként hazatér Magyarországra, továbbra is 14 nap karanténba kell vonulnia, kivételt képeznek ez alól a határ mentén ingázók és iskolába járó gyermekek bizonyos országok felé, illetve Ausztriából 4 napnál nem régebbi koronavírus-teszttel haza lehet utazni. 

Mi alapján dől el, hogy egy rendőri intézkedésből figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy feljelentés

A jogszabályok nem határozzák meg, hogy egy rendőr milyen szankciót alkalmaz szabályszegés esetén, így a munkatársak döntik el, hogy mit alkalmaznak - mondta Lakatos Tibor. Ha már korábban követett el valaki szabálysértést, akkor súlyosabb bírságra számíthat.

Még nem léphetünk be Szlovákiába

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások a szomszédos országokba történő be- és kilépés biztosításáról - mondta Lakatos Tibor. A szlovák kormány még nem jelezte azt a szándékát, hogy lehetővé teszi a belépést magyar állampolgárok számára.

Mit javasolnak a krónikus felsőlégúti betegségben szenvedő gyerekek szüleinek?

A járvány alapmondata, hogy maradj otthon, ez azokra is vonatkozik, akik pl. asztmások - mondta Szlávik János, hozzátéve: a gyerekek gyakran tünetmentesen hordozzák a vírust.

A 21 lélegeztetett páciens milyen állapotban van?

A lélegeztetőgépre 80-90%-ban idős, nagyon beteg emberek kerülnek, a fiatalabbak akár heteken át tartó lélegeztetés után is gyógyultan távoznak a kórházból - mondta Szlávik János.

Sikeres kétféle kezelés Kubában?

Magyarország is alkalmaz egy biológiai terápiát sikeresen, a peptidek pedig kísérleti készítmény fázisban vannak, de egy korábbi fejlesztés részeként elképzelhető, hogy Kubában sikerrel állítják meg az esetek súlyossá válását - mondta Szlávik János újságírói kérdésre.

Szlávik János a koronavírussal kapcsolatban

Kijelentette, jelenleg három olyan oltóanyagkísérlet folyik, amelyeknek az eredményei biztatóak és valószínűleg ezek közül fog az első igazán hatékony oltóanyag létrejönni. Kiemelte, a fejlesztések gyorsaságával kapcsolatban, hogy vigyázni kell, volt már arra példa a történelemben, hogy egy elhibázott fejlesztés, kezdeti tesztelés miatt egy korábbi vakcina végül súlyosabb lefolyást okozott a betegeknél. 

A hatósági házi karanténnal kapcsolatban jók a tapasztalatok

Eddig összesen 239 esetben volt szükség arra, hogy a hatóságok személyesen, a helyszínen ellenőrizzék azt hogy betartják-e az érintettek a házi karantén szabályait. 

A gyógyultak száma most először haladta meg az aktív fertőző betegek számát

Ez is azt bizonyítja, hogy Magyarország mindent megtett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

Fontos a Magyar Honvédség szerepe

Kijelentették, a Magyar Honvédség fontos szerepet játszott abban, hogy megnyertük a koronavírus elleni harc első fordulóját. Megerősítették, a Magyar Honvédség fontos szerepet fog játszani az új munkahelyek teremtésében, már folyik az intenzívebb toborzást. A Honvédség ugyanis segítséget kíván nyújtani azoknak, aki a koronavírus-járvány miatt veszítették el munkájukat. Az embereket speciális, tartalékos katonai szolgálatra várják. Az ország 25 helyszínén azok a 18 és 50 év közötti állampolgárok szolgálhatnak speciális önkéntes tartalékos katonaként, akik elveszítették munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést. Jelentkezni a toborzóirodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet, a felvételhez erkölcsi bizonyítvány és egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. A hat hónapos kiképzés alaki, harcászati, tereptani, egészségügyi, híradós és lőkiképzésből áll. Mindez napi nyolc órában, a szokásos munkaidő szerint. A kiképzés idejére havi bruttó 161 ezer forint illetmény jár. A kiképzés katonai eskütétellel ér véget.

Helyzetjelentéssel indult a tájékoztató

Elmondták, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus Magyarországon: hamarosan megérkeznek a friss információk

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy a hivatalos kormányzati portál is emlékeztet, védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél ilyenkor, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása.  A kórházi ellátások is fokozatosan újraindulnak. Hétfőtől az óvodák is fokozatosan nyitnak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend.

Tombol a koronavírus a világban, ezek a legfertőzöttebb országok

5,2 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek és 340 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma a világban a John Hopkins Egyetem adatai szerint. Az USA, Brazília és Oroszország áll a dobogó felső három fokán a fertőzöttek számát tekintve.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a szombati magyar jelentés

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 482 főre emelkedett az elhunytak száma, 1655-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 462 fő igényel kórházi kezelést, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
amazonshutterstocksss
fedusa_shutter
spanyolország shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
EKB épület