karacsony gergely facebook 2
Gazdaság

Nekimegy az önkormányzatoknak a kormány, Karácsony Gergely kiakadt

Portfolio
A kormány részben úgy javítja a központi költségvetés jövő évi helyzetét, hogy az önkormányzatoktól veszi el a forrást, nem kis mértékben, 150 milliárd forintos forráskivonásról beszélhetünk. Karácsony Gergely főpolgármester emiatt a 2021-es büdzsét a szószegés költségvetésének nevezte.

Két negatív hatás

A nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés 2021. évi tervezte, az ebben foglalt megszorítás nemcsak egyszerűen az önkormányzatokat, hanem a helyi közösségeket érinti rendkívül súlyosan - mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet online közvetíttek a Facebook-oldalán.

Szerinte május 26-a a magyar önkormányzatiság fekete napja lesz. Ha ez a tervezet így megvalósul, akkor szerinte az a magyar önkormányzati szektor csődjét fogja jelenteni.

A kedden benyújtott költségvetési javaslatról szólva Karácsony Gergely arról beszélt: úgy tűnik, hogy a járvány és a járvány nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válságot az Orbán-kormány arra használja fel, hogy a "magyar közélet egyedüli hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegyék".    

Két olyan változás is van a törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetleníti el pénzügyileg az önkormányzatokat

- mondta a főpolgármester.    

Az egyik ilyen változás a gépjárműadó átcsoportosítása, amelynek fele része eddig az önkormányzatok bevételét erősítette. Korábban a kormány döntött a gépjárműadó átmeneti átcsoportosításáról, de úgy tűnik, hogy ez nem átmeneti, hiszen a jövő évi tervezetben is ez szerepel - mondta Karácsony Gergely.    

A másik az álságos módon szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó. Ennek az adónak az összege a költségvetés tervezetében a négyszeresére emelkedik - emelte ki Budapest polgármestere. Ez az adó a főváros esetében is drámai mértékben növekszik tájékoztatása szerint.  

Az idei 10 milliárd forint helyett a számításaik szerint közel négyszeresét kell majd a fővárosnak adó formájában befizetni a központi költségvetésbe

- mutatott rá Karácsony Gergely.

Érdemes a fentiek kapcsán kiemelni, hogy a 2021-es költségvetésben valóban a Járvány elleni védekezési alap soron jelenik meg 87 milliárd forintos géprjárműadó-bevétel, vagyis jövőre is elvonja ezt a bevételi forrást a kormány az önkormányzatoktól. Emellett a központi költségvetés közvetlen bevételei között a költségvetési befizetéseken belül található "önkormányzati szolidaritási hozzájárulás" összege 160 milliárd forintra emelkedik jövőre a kormány tervei szerint a 2020-as 43 milliárd forint után. Vagyis összességében a kormány úgy javítja az önkormányzatok költségvetésének kárára javítja a központi költségvetés jövő évi helyzetét (36 milliárd forintos többletelvonás a gépjárműadó tekintetében és 120 milliárdos többletelvonás a szolidaritási hozzájáruláson keresztül, ami így együtt 150 milliárd forintot tesz ki).

Szándékos politikai döntés?

Mindezt egy olyan helyzetben teszik, amikor drámainak csökkentek a tömegközlekedés jegybevételei, és egyelőre nem is tudják felmérni, de várhatóan drámaian csökkenni fog az önkormányzat legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adóból befolyó összeg is - magyarázta Karácsony Gergely.   

Arról is beszélt, hogy pontosan tudják azt, hogy a gazdasági recessziós mindenkit érint, a központi költségvetést is érintik az adóbevétel kiesések, és azt is, hogy újabb költségei vannak a koronavírus-járvány miatt védekezés kapcsán. "Mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai lépés, amely az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével" - jelentette ki.    

Emlékeztetett arra, hogy más országokban ezzel ellentétes folyamatok zajlanak.

Szerinte ez a döntés nemcsak mélységesen antidemokratikus, de nagyon meg fogja nehezíteni a gazdasági és a társadalmi válságból való kilábalást. Majd sorolta, hogy hol okozhat ez a gyakorlatban gondot:

  • Kérdés, hogy ezek fényében a kormány a közfoglalkoztatási programját kikkel fogja végrehajtani.
  • Az önkormányzatok nyújtanak mentőövet azoknak a kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek, amelyeknek a bevételei jelentősen csökkentek, a fővárosi kerületek szinte mindegyike bevezetett valamilyen rendkívüli szociális támogatást.
  • Ezek a támogatások kerülnek veszélybe a költségvetés tervezete fényében.

Kijelentette: mindez teljes mértékben elfogadhatatlan a fővárosi önkormányzat számára, és mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési javaslatot ebben a formába ne fogadják el.

A javaslat a "szószegés költségvetési tervezete" is, mert a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök számtalanszor elmondta, hogy nem hoznak olyan lépéseket, amelyek például a fővárosi önkormányzat számára elégtelenek. És azt is ígérte a kormány, hogy egyeztetnek a fővárossal, de ez több lépésben sem valósult meg - fejtette ki Karácsony Gergely.    

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elnökeként kezdeményezési az önkormányzati szövetségek közös kiállását. Hiszen nemcsak az ellenzéki önkormányzatok megsarcolásáról van szó, hanem az önkormányzati adó kiterjesztése nagyon súlyosan érinti a kistelepüléseket is - tette hozzá Karácsony Gergely.    

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a költségvetési változások kapcsán rámutatott: egy képletben elrejtve található meg a rendkívüli mértékű költségvetési elvonás a főváros esetében. Eddig a szolidaritási hozzájárulási adó 10 milliárd forint volt, ami most 36,6 milliárd forintra emelkedhet Budapest esetében - mutatott rá. Ismertette azt is, hogy a járvány elleni védekezés a főváros esetében 4,5 milliárd forintba került, a közösségi közlekedés bevételének kiesése pedig 20 milliárd forintot jelent. Kiemelte azt is, hogy 26,6 milliárd forintot von el így a kormány Budapesttől, miközben ennyivel többet kellene költenie a fővárosnak a járvány következményei miatt.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes pedig azt hangoztatta: "a kormány gyakorlatilag megadóztatja a tervezettel az önkormányzatokat." Egy olyan szektort adóztat meg a kormány, amely eddig is súlyos vérveszteségeket szenvedett - tette hozzá.

Mobilfizetés a piacon
koronaviruscoronavirus
donald trump
mnb190911
OTP fiók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
koronaviruscoronavirus