Előfizetői tartalom

Mi tartotta szárazon az MNB puskaporát? – A jegybanki mérleg mozgástere

Várnai Tímea, MNB
|
A koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági kihívások a jegybankokat világszinten beavatkozásra késztették, ami ismét a mérlegükre irányította a figyelmet. Az új évezredben a jegybankok először a 2008-2009-es válság következményeinek kezelése során szembesültek a hagyományos monetáris politikai eszközök korlátaival, amelyet követően nemkonvencionális eszközök alkalmazásába kezdtek (eszközvásárlások, devizapiaci intervenciók), ami a jegybankmérlegek felduzzadásához vezetett. A válság kezdeti fázisát követően az MNB azonban úgy tudta fenntartani a laza monetáris kondíciókat, hogy intézkedéseinek egy része (önfinanszírozás és forintosítás) egyaránt támogatta az ország külső sérülékenységének mérséklődését és a jegybankmérleg zsugorodását.

Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően a koronavírus járvány kitörésekor az MNB mérleg a GDP-hez viszonyított arány tekintetében nemzetközi összevetés alapján a középmezőnybe tartozik. Historikus összehasonlításban is alacsonynak tekinthető ez az arány, különösen, ha a mérlegen belül csak a – gazdaság készpénzigényétől függő, így exogén változónak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés