donaldtrump
Gazdaság

Trump keményen belerúgott Kínába, de marad a kereskedelmi alku

Portfolio
Többé nem fogja Hongkongot autonóm területként kezelni az Egyesült Államok, a Kínára vonatkozó tarifákat, törvényeket egységesen applikálják majd a városra is - jelentette be Trump elnök ma egy rendkívül sajtótájékozatón. Elmondta azt is, hogy megszüntetik a kapcsolatukat a WHO-val, megvédik az egyetemi szellemi tulajdont a kínaiaktól és megvizsgálják az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégeket, de a várakozásokkal ellentétben nem rúgta fel a januárban kötött kereskedelmi megállapodást az elnök.

Nagyon durván kritizálta Kínát Donald Trump elnök a sajtótájékoztató kezdetén: mint mondta, Kína "több évtizeden keresztül lehúzta Egyesült Államokat" és "hatalmas anyagi és szellemi károkat okozott" az amerikaiaknak.

"Ellopták az amerikai munkahelyeket, ellopták az amerikai szellemi tulajdonjogokat" – tette hozzá. Kína folyamatosan megsértette az elköteleződéseit Amerika és a világ iránt - mondta az elnök. 

Azzal is megvádolta az ázsiai országot, hogy az ő mulasztásuk miatt terjedt el a koronavírus, amely amerikai százezrek és a világ lakosságának milliót ölte meg, nem is beszélve a gazdasági károkról. Hozzátette: Kína irányítja a WHO-t is, annak ellenére, hogy csak 40 millió dollárt fizetnek nekik – mondta Trump.

Bejelentette: az Egyesült Államok eltörli a WHO-val való kapcsolatát és az eddig nekik fizetett, évi 400 millió dolláros támogatást más szervezeteknek adják.

A szellemi tulajdon védelme érdekében is intézkedik az Egyesült Államok: lépéseket fognak tenni az egyetemek megvédésére, egyes, potenciálisan veszélyes külföldi látogatókat pedig kitiltanak az országból.

Ezen kívül megvizsgálják majd az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégeket is, de hogy pontosan milyen vizsgálatra kell ezeknek számítaniuk, egyelőre nem tudni.

"Hongkonggal kapcsolatosan is megszegte az ígéreteit Kína, melyek az 1997-es átadáshoz kapcsolódnak" – mondta az elnök. Trump úgy látja, Hongkong többé nem autonóm, úgyhogy az Egyesült Államok a különleges státuszát visszavonja és egységesen kezeli majd a várost Kínával.

Szankcionálják azokat a kínai és hongkongi politikusokat, akik részt vettek Hongkong függetlenségének erodálásának - tette hozzá.

A bejelentések után Trump megszakította a sajtótájékoztatót, a markáns, kritikus szavak ellenére nem rúgta fel a januárban kötött előzetes kereskedelmi megállapodás Kínával és nem kommentálta a minnesotai eseményeket, sem a Twitter-háborút.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
GettyImages-1212189650