munkahely dolgozó ipar munka
Gazdaság

Benyújtották: szép csendben elképesztően sok túlórát varrhatnak a magyarok nyakába a veszélyhelyzet után

Portfolio
A Vasas Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja azt az új, készülő jogszabályt, amely szerint a munkaidőkeret vagy elszámolási időszak 24 hónap legyen.

"A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a munkáltató kérelmére engedélyezheti, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos új munkahelyteremő beruházások esetén a munkaidőkeret vagy elszámolási időszak legfeljebb huszonnégy hónap legyen" - írtuk meg a veszélyhelyzet megszüntetése utáni időszakra benyújtott törvényjavaslat alapján. Azokban az esetekben, ahol új munkahelyeket teremtő beruházás esetén a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyével két évre terjedő munkaidőkeret került elrendelésre ott a munkavállaló a munkaszerződés aláírásával kvázi tudomásul veszi, hogy számára a munkáltató a munkaidőt huszonnégy hónap alapulvételével is meghatározhatja, áll a javaslatban.

"A feltételek, amelyek alapján a miniszter megadná a lehetőséget, nem világosak, rugalmasan értelmezhetők" - írja a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége. Szerintük az érvrendszer is nehezen követhető: "eddig azt hallottuk, a hosszú keret megvédi a munkahelyeket, most azt is, hogy munkahelyteremtő eszköz". Miközben mi nem gondoljuk, hogy egyes munkahelyeket kizárólag akkor hoznának létre, ha lehetőség van az új munkavállalókat – számukra rendkívül hátrányosan és rugalmasan – 24 hónapos keretben vagy elszámolási időszakkal foglalkoztatni, véli a Vasas.

Ez a szabályozás lehetőséget ad arra, hogy havi 1 pihenőnap legyen, és engedélyezi a napi 12 órás munkavégzést hosszú távon. Mindezt túlórapótlék nélkül, hiszen a ledolgoztatott órák helyett a munkáltató kiadhat pihenőnapokat. A dolgozót az intézkedés röghöz köti, ugyanis aki most nem végez munkát, annak negatív órái, tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, amikor munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba szeretne vonulni - sorolja a szervezet.

Szerintük alkalmas lehet ez az intézkedés arra, hogy a munkáltató megspórolja a túlórák kifizetését, valamint magához kösse a dolgozókat, de "nem hisszük, hogy az országnak olyan munkahelyekre van szüksége, amely a kezdetektől a munkavállaló lehető legnagyobb kizsákmányolását célozza". Ehelyett magas hozzáadott értékű, innovatív, így fenntartható, emellett tisztességesen fizető, biztonságos munkahelyek megteremtése kell, hogy az állam célja legyen - írják.

A fentieken túl az intézkedés bevezetése szerintük azért is nehezen érthető, mert a már elfogadott, rabszolgatörvényként elhíresült jogszabály esetén is felmerült, hogy az szembemegy az Európai Unió 2003/88/EK irányelvével (ún. munkaidő-irányelv). Ez utóbbi kimondja, hogy a referencia időszak nem lehet hosszabb 12 hónapnál, és már ennek elrendelését is kollektív szerződéshez, tehát a szakszervezetek beleegyezéséhez köti. Emiatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai Bizottsághoz fordult, ahol vizsgálják a kérdést.

"Miközben a kormányt újfent felszólítjuk arra, hogy ne hozzon a munkavállalókról anélkül döntést, hogy képviselőikkel, a szakszervezetekkel egyeztetett volna, jelenlegi és jövőbeli tagjainkat biztosítjuk arról, mindent megteszünk azért, hogy a dolgozó-ellenes jogszabályok negatív hatásaiból minél kevesebbet érezzenek meg, rájuk nézve ne jelentsenek hátrányos következményeket" - áll a szervezet közlésében.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
hadsereg harckocsi honvédség leopard