Előfizetői tartalom

Apokalipszis? avagy ismét a paradicsomban? – Romló esélyek

Bánfi Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem
Az elmúlt év októberében megjelent APOKALIPSZIS? avagy ismét a PARADICSOMBAN? című könyv bevezetőjében még azt írtam, a világpolitika és a világgazdaság legsúlyosabb konfliktusa a népvándorlás (migráció) politikai és gazdasági kezelése, ezt követő mérhetetlen nagyságú társadalmi konfliktus az automatizálási és robotizációs forradalom következménye. Az előbbi már látható és érzékelhető, az utóbbi még csak tudható és becsülhető. A dilemma: nem elhanyagolható méretű gazdasági áldozatokat kell hozni a jövőbeni társadalmi és gazdasági konfliktusok elkerülése, de legalább mérséklése érdekében, vagy az előrelátható konfliktust a következő generációra és annak politikai vezetésére hagyjuk. Az alábbiakban Bánfi Tamás írását közöljük.

Hat hónap alatt a dilemma nem változott, a világgazdaság és a világpolitika konfliktusai tovább szaporodtak, kitört a világjárvány, aminek súlya felbecsülhetetlen. Még be sem fejeződött, több országban, földrészen (Afrika, Dél-Amerika) a járvány terjed és még azt sem tudhatjuk, hogy ahol csillapodik, ott csak az első hullámon vagyunk majdnem túl, és jöhet a következő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés