tüntetés amerika
Gazdaság

Forrong Amerika, a tüntetők szórhatják szét újra a koronavírust

Portfolio
Elindult a két hétig tartó visszaszámlálás, ekkor fog majd csak kiderülni, az Egyesült Államok-szerte zajló többezres tüntetések vajon jelentősen megdobják-e a koronavírusos esetek számát. Addig szinte lehetetlen modellezni, berobbantja-e a vírus terjedését a tüntetéshullám, ám egészségügyi szakértők aggodalmukat fejezték ki emiatt.

George Floyd afroamerikai férfi halála után – aki egy rendőri intézkedés közben vesztette életét - a rendőri brutalitás és rasszizmus ellen vonultak utcára az emberek Amerikában, napok óta heves összecsapások zajlanak a rendőrök és a tüntetők között, Donald Trump amerikai elnök még a katonaság bevetését is megpedzegette, ha nem csitulnak az indulatok.

A hatalmas felfordulás, az égő autók és betört kirakatok között azonban egészségügyi szakértők szerint könnyen lehet, hogy a koronavírus terjedése felgyorsul, a tüntetéseken résztvevők nagy része nyilvánvalóan nem tartja be a társadalmi távolságtartás szabályait. Sok olyan városban is tüntetések zajlanak, ahol egyébként kijárási korlátozások vannak érvényben.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) vizsgálja a tüntetéseket a járvány szempontjából, véleményük szerint a tüntetők a társadalmi távolságtartás szabályai be nem tartása miatt kockázatnak vannak kitéve. Közegészségügyi szakértők szerint ugyanakkor jelenleg lehetetlen megjósolni, mennyire gyorsíthatják fel a tüntetések a vírus terjedését egészen addig, míg a teszteredmények ezt kimutatják.

Kathleen Sebelius, korábbi egészségügyi miniszter is aggódik emiatt, de nem ehet tudni, hogy ez masszív berobbanását okozza-e a vírusnak. A tüntetők felelőssége, hogy teszteljék magukat, hogy ne fertőzzék meg családjukat, barátaikat – mondta. Több város polgármestere és államok kormányzói is kifejezték aggodalmukat, többek között New York állam kormányzója, Andrew Coumo is, aki New York jövő hétre tervezett újranyitását látja veszélyben.

A járványügyi modellezők még nem változtattak korábbi modelljükön a tüntetések miatt, jelenleg vizsgálják, hogyan lehet modellezni ezt a rendkívül komplex helyzetet. Az okostelefonok adataiból látszani fog, mennyien mozdultak meg, de ez egyelőre kevés lesz. Axel Gandy, az Imperial College London matematikusa, aki az amerikai járványhelyzet modellezésével foglalkozik, elmondta:

Az amerikai járványügyi helyzet kritikus állomásában van, több államban nem csitul a járvány, csak egy szinten stagnál.

Az Imperial modelljei szerint most Washington államban 6 ezer, New York államban 60 ezer fertőzött lehet. Több tényezőt is figyelembe kell venniük: a tüntetések kinti helyszíneken vannak, ahol kisebb a vírus terjedésének kockázata, és sokan viselnek maszkot a tüntetők között, és a békés tüntetéseken betartják a távolságtartási szabályokat is. De amint a tüntetések erőszakossá válnak, az emberek óvatlanná válnak, sokan futnak, és erősen lélegeznek, hangosan kiáltoznak, ezzel nyálcseppeket szórnak, és sok tüntetést rendőri kontaktussal szorítanak vissza. A tüntetéseken sok az afroamerikai, és az Egyesült Államokban az eddigi statisztikák szerint kétszer több afroamerikai veszítette életét koronavírus okozta betegségben.

Virológusok felidézik azt is, az 1918-as spanyolnáthának egy Philadelphiában zajlott felvonulás volt a gócpontja.

Akkor úgy tűnt, minden rendben van, majd pár nappal később megteltek a kórházak a városban

– mondja Jason Kindrachuk, a Manitoba Egyetem mikrobiológus professzora. Ha valakiről kiderül, hogy koronavírusos, a kontaktkutatás is szinte lehetetlen, és az igazán nagy kockázat, hogy szuperterjesztők is részt vehetnek egy-egy tüntetésen.

(FT)

A címlapkép forrása: Getty Images/Anadolu Agency

EKB épület
factory worket dolgozó ipar gyár
natanz atomlétesítmény irán
miskolc
Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen
pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
koronavirus szerbia regios adatok200707