london brexit
Gazdaság

Ismét hajba kapott az EU és az Egyesült Királyság

Portfolio
Újabb vita alakult ki London és Brüsszel között, ezúttal a koronavírus mentőcsomag brit hozzájárulásának mértékével kapcsolatban – írja a Politico. A briteknek a 3 milliárd eurós összeghez nagyjából 300 milliót kéne hozzátenniük, ők azonban a tavalyi megállapodásra hivatkozva vitatják annak jogosságát, hogy a közösség költségvetésének Brexit utáni módosításához hozzá kell járulniuk.

A Brexitet követő átmeneti időszakban az Egyesült Királyságnak ugyanúgy fenn kell tartania a hozzájárulásait, valamint az EU kifizetéseiből is részesülnek, eddig egyedül a szavazati joguk veszett el. A brit tisztviselők mindemellett állítják, hogy az EU által az alapba tőlük kért összeg kétharmada a megállapodás szerint nem jogszerű követelés. A britek az aggályaikat múlt hónapban vetették fel először.

A vitatott összeget egyébként nehéz megbecsülni, mert az többféle hozzájárulásból áll, de a szigetország tisztviselői nagyjából 200 és 300 millió euró közé teszik. A britek álláspontja szerint a többéves pénzügyi keretrendszer Brexit utáni változásaiból nem keletkezhet a briteknek befizetési kötelezettsége, és nem is részesülhetnek az ilyen többlettámogatásból. Az összeg egyharmadát a britek nem vitatják, mert az szerintük a keretrendszer korábbi tervezése során beiktatott rugalmasságból adódik.

Az Európai Bizottság tisztviselői viszont másképp gondolják: szerintük a briteknek is hozzá kell járulnia a vészhelyzeti alaphoz, és jogosultak az igénybevételére is. Az EU tisztviselői azt állítják, hogy a felek korábbi egyeztetésén szó volt erről a kérdésről is, hogy a félreértéseket megelőzhessék.

A fenti kérdés egy újabb súrlódási pontot jelent a brit és az európai felek között. A Brexit utáni együttműködés kialakítását célzó egyeztetések negyedik köre pénteken ér véget. Az előző körök sem jelentettek érdemi áttörést, a felek hangos odamondogatása kísérte az egyeztetéseket. A britek egy kanadai típusú megállapodásra törekszenek az EU-val, és elutasít minden szuverenitását korlátozó intézkedést, míg a közösség elvárja a britektől az európaival azonos versenyjogi szabályok kialakítását a helyi vállalatok számára.

(Politico)

Címlapkép: Getty Images

kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
kerékpársáv bicikliút budapest járvány