euro bankjegy
Gazdaság

Megakadályozhatja a gigantikus mentőcsomag az EU szétrobbanását?

Portfolio
Hiába adták be a derekukat a németek és egyeztek bele egy 750 milliárd eurós közös hitelfelvételbe, éppen ez hajthatja a populista és euroszkeptikus pártok malmára a vizet, vagyis erősödhet ezek támogatottsága – mondták a CNBC-nek szakértők.

A közös hitelfelvétel évtizedekig tabunak számított Európában, elsősorban német politikusok hangoztatták, hogy nem akarnak felelősséget vállalni más országok adóssága miatt. A mostani válság azonban a jelek szerint ezt a tabut is ledöntötte, az Európai Bizottság 750 milliárd eurós közös kötvénykibocsátást javasol januártól a gazdaság talpra állítása érdekében.

Könnyen lehet azonban, hogy ez a lépés visszafelé sül el, és nemhogy nem erősíti, de gyengíti az integrációt. Legalábbis erre utal, hogy több tagállamban is erősödik az euroszkeptikus pártok támogatottsága. Olaszországban például jelenleg is a Liga a legerősebb párt a felmérések szerint, de a szélsőjobboldali Olasz Testvériség támogatottsága is emelkedik.

Az európai mentőcsomag ellenzői máris támadásba lendületek, szerintük túl kicsi a csomag, túl lassú lesz a felhasználása és túl sok feltételhez köti az EU – mondta a CNBC-nek Constantine Fraser, a TS Lombard európai szakértője. Szerinte a lépés biztosan javítja majd az EU megítélését Olaszországban, de egyelőre nem tudni, hogy több évnyi elégedetlenség után mekkora lehet ez a javulás.

A Morgan Stanley elemzői szerint fennáll annak a veszélye, hogy a közös hitelfelvétel után erősödik a populizmus Németországban és Hollandiában is, ők veszik majd ki leginkább részüket ugyanis a hitelek törlesztéséből. Marchel Alexandrovich, a Jefferies elemzője azt emelte ki, hogy a válság hatására emelkedhet a költségvetési hiány Európában, de ez a hatás nem lesz egyforma minden országban. Vagyis szerinte a közös kötvény ellenére sem fogják majd úgy érezni az emberek, hogy a kontinens együtt lábal ki a válságból.

Címlapkép: Getty Images

Vannak persze optimistább szakemberek is, Nadia Gharbi, a Pictet Wealth Management közgazdásza úgy látja, hogy a közös kötvény akár egy jelentős lépés is lehet a közös fiskális politika irányába, Erik Nielsen, az Unicredit elemzője pedig abban bízik, hogy a tabu ledöntése jelentősen javítja majd az EU imázsát a választópolgárok szemében.

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus