gyár gyártás autógyár factory worker
Gazdaság

Máris itt a fordulat a magyar munkaerőpiacon?

Portfolio
Májusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest 134 ezer fővel kevesebb, derült ki a KSH adataiból. Ez azt jelzi, hogy a foglalkoztatásban már májusban megérkezhetett a fordulat, hiszen három hónapnyi visszaesés után újra emelkedést láthatunk.

A koronavírus-válság időszakában 4,5 millió főről 4 millió 370 ezerre csökkent a foglalkoztatottak száma, azonban májusban javult a helyzet a KSH adatai szerint. A foglalkoztatottak létszáma megközelítette a 4,4 millió főt májusban, az előző hónaphoz képest a hazai munkaerőpiacon dolgozók száma 34 ezer fővel nőtt (21 ezer fővel az elsődleges munkaerőpiacon dolgozóké, illetve 13 ezer fővel a közfoglalkoztatottaké), miközben a külföldön dolgozóké 3 ezer fővel csökkent.

Az idei második negyedévben átlagosan a foglalkoztatottak létszáma 2,2%-kal alacsonyabb, 4 millió 403 ezer fő volt az egy évvel korábbihoz képest. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 48 ezerrel, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 26 ezerrel csökkent.

A KSH adatsora szerint az áprilisi 187 ezer főről 215 ezer főre nőtt a munkanélküliség, ami zavarba ejtő annak tükrében, hogy a foglalkoztatásban már fordulatot mutatott ki a KSH. Ezt az ellentmondást magyarázza, hogy az elmúlt három hónapban állásukat elvesztőket a hivatal jórészt nem a munkanélküli, hanem az inaktív kategóriába sorolta, vagyis az állásvesztők nem számítottak munkanélkülinek. Azért nem, mert nem teljesítették a munkanélküliség kritériumát (4 hete folyamatos álláskeresés, 2 héten belül munkába tud állni), miután a leépítési hullám túl gyors volt és a különböző koronavírus miatti korlátozó intézkedések rontották a munkába állás esélyeit.

A Portfolio a járvány kezdetétől munkanélkülinek tekinti azokat, akik a koronavírus-járvány közben veszítették el az állásukat, így kalkulációnk szerint áprilisban már több mint 280 ezer munkanélküli volt Magyarországon a KSH adatsorán elvégzett módosítások szerint, ami 6%-os munkanélküliségi rátát jelentett. A foglalkoztatottak számának májusi emelkedésével párhuzamosan tehát a valójában munkanélküliek száma is mérséklődhetett, így pedig már konzisztenssé válik a két adatsor.

A helyzetet némiképp árnyalja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a munkanélküliek száma májusban még jelentősen emelkedett, vagyis sokan lehettek, akik nem találtak állást gyorsan. Az NFSZ regiszterében 363 ezer álláskereső volt májusban, ami több mint 30 ezer fős növekedés egy hónap alatt, és júniusban még további emelkedést láthattunk. Az NFSZ adatai alapján június közepén állhatott meg az álláskeresők számának a növekedése, és fordulhatott meg a trend.

"A regisztrált álláskeresők esetében a 2020. májusi adatok a koronavírus válság következményeként még növekedést mutatnak ugyan, de a bővülés júniusra megállt, és reményeink szerint belátható időn belül megindul az érdemi csökkenés is" - fogalmazott Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a legfrissebb foglalkoztatási adatokat értékelve. Az államtitkár kiemelte, hogy a piaci munkahelyek száma a gazdaság újraindulásával folyamatos növekedésnek indulhat, de fontos, hogy a kormány minden eszközzel, többek között bértámogatásokkal is segítse a vállalkozásokat az újrakezdésben.

Ami a részleteket illeti:

  • A 15–64 évesek közül 4 millió 316 ezren minősültek foglalkoztatottnak, és a foglalkoztatási ráta összességében 68,6% volt a KSH szerint. A 15–64 éves férfiak esetében a foglalkoztatottak létszáma 48 ezer fővel, 2 millió 384 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal, 76%-ra csökkent, míg a 15–64 éves nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 62 ezer fővel, 1 millió 933 ezer főre, a foglalkoztatási ráta pedig 1,3 százalékponttal, 61,3%-ra mérséklődött.
  • A fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak száma 263 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 26,3%-ra mérséklődött. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében tapasztaltuk a legjelentősebb változást: a foglalkoztatottak száma 91 ezer fővel, 3 millió 354 ezer főre, a foglalkoztatási ráta 2,6 százalékponttal, 81,9%-ra csökkent. Az idősebb (55–64 éves) korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 699 ezer fő volt, a foglalkoztatási ráta azonban – részben demográfiai okból – 2,3 százalékponttal, 58,5%-ra emelkedett.
  • A 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre – a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 73,9%-ra csökkent. 

Címlapkép: Getty Images

szöul dél-korea
lengyelelnokvalasztas
lengyelorszag_shutter-20181119
ausztria_tajkep_hegy_haz
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
penz penz