hongkong saját fotó
Gazdaság

Hongkongot szinte elkerülte a Kínán végigsöprő koronavírus, most elárulta a kormány, hogy mi áll a háttérben

Portfolio
A hétmilliós Hongkongban alig 1200 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus és mindössze 7-en haltak meg, miközben a kínai anyaországban 83 ezren fertőződtek meg és 4600-an haltak meg. A hongkongi kormány képviselői a Portfolio-nak elmondták: a SARS-vírus óta fel vannak készülve egy hasonló járványra, így időben felkészítették az egészségügyet és a lakosságot is a védekezésre.

Hongkong számára nem idegen az epidémia, sok szempontból a 2003-as SARS-krízis alatt szerzett tapasztalatokra támaszkodnak – mondták el a hongkongi kormány képviselői egy zártkörű sajtóbeszélgetésen.

A Portfolio kérdésére, hogy pontosan milyen intézkedésekkel állították meg már korán a járványt, elmondták, hogy január 23-án azonosították az első beteget, de már ezelőtt felkészítették az egészségügyet a közelgő krízisre, volt rendszerük a gyors azonosításra, nyomonkövetésre és a betegek izolációjára. A lakosság hozzá volt szokva a maszkviseléshez, tudták azt is, hogy járvány idején el kell kerülni a közösségi tereket. A kormány korlátozta még időben a gócpontokból való beutazást, mint Hubej vagy Vuhan, valamint folyamatosan kommunikálták a lakosság felé, hogy miért fontos a védekezés.

Az időszerű intézkedéseknek köszönhetően nem volt teljes gazdasági lezárás, így az egyébként már tavaly is recesszióban lévő hongkongi gazdaságot meg tudták menteni a teljes összeomlástól. Összesen 70 intézkedést hozott a kormány a gazdaság stimulációjának érdekében, körülbelül 30 milliárd dollárt költöttek a Covid-krízis elleni védekezésre, ez Hongkong GDP-jének körülbelül 10%-a. Ennek része a vállalatok likviditásának támogatása, közműdíjak elengedése, segítettek a munkahelyek megtartásában és pénzt osztottak a lakosságnak.

Az intézkedések miatt a hongkongi kormány arra számít, hogy nulla közeli lehet a recesszió idén, 2021-ben pedig meg is indulhat a növekedés.

Kérdésünkre, hogy mennyire veszélyezteti a külföldi tőkebefektetések volumenét és így a gazdaságot a Peking által elfogadott, július 1-jén implementációra kerülő nemzetbiztonsági törvény, a kormány képviselői azt válaszolták, hogy nem számítanak jelentős visszaesésre, hiszen a befektetők biztonságát is szavatolja az új törvény. Hozzátették: szinte minden országban vannak olyan törvények, melyek a szuverenitást és a nemzetbiztonságot védik, ez nem ássa alá az „egy ország, két rendszer” berendezkedést Hongkongban.  

Frankfurti tőzsde
Ezer kilométerrel is bővülhet a hazai kerékpárút-hálózat
koronavirus szerbia regios adatok200707
koronavirus
trump
Koronavírus
pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus szerbia regios adatok200707