horvatorszag_shutter
Gazdaság

Horvátországi nyaralás ilyenkor? - Mondunk egy tuti tippet!

Portfolio
A koronavírus-járvány csendesedésével, a jó idő beköszöntével és az emberek karantén időszak utáni kiszabadulási szándékaival párhuzamosan egyre több magyar indul olyan népszerű külföldi nyaralóhelyekre, mint a horvát tengerpart. Ezért cikkünkben bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni ebben a járvány miatt eleve érdekes helyzetben.

A kiutazó magyar állampolgárok számára talán az a legfontosabb információ, hogy mit kell tenniük a hazatérésük után. Június 17-i rendelet óta tudjuk, hogy a magyar állampolgároknak, bárhonnan is érkeznek haza, nem kell kötelező házi karanténba vonulniuk.

A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint a Horvátországba történő beutazáskor az EU állampolgárainak már nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.

Az elmúlt napok híreinek fényében javasolt folyamatosan figyelni a Horvátországgal kapcsolatos híreket, hiszen múlt csütörtökön például szigorított néhány európai ország beutazóival szemben. Az elmúlt napokban egyébként két járványgóc alakult ki Horvátországban, a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban. Utóbbiban a fiatalok körében emelkedett a fertőzöttek száma, a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjedt el.

Kint jártál vagy épp jelenleg is kint tartózkodsz Horvátországban? Akkor oszd meg velünk a tapasztalataidat a portfolio@portfolio.hu címen, hogy tájékoztathassuk olvasóinkat. 

A belépés ára: a regisztráció

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. Ennek fényében nem meglepő, hogy a múlt hétvégén a turisták megindulásakor többórás várakozás alakult ki a horvát-magyar határon.

Van azonban lehetőség arra, hogy ezt a magyarok elkerüljék, ezért most minden érdeklődőnek elmondjuk ezt a tippet.

UPDATE:

Kedden kapott olvasói levél alapján az internetes előregisztráció nem garancia arra, hogy az utazók elkerüljék a dugót a határon. "Június 27-én 8.45-től az előzetes regisztációt elvégezve 4.5 órát kellett várnunk Letenyénél a határátkelésre. A legtöbb várakozó autón láttuk kitéve a regisztráció igazolását, azonban ez semmilyen előnyt nem jelentett, nem választották szét ez alapján a várakozókat. 2 ellenőrző kapu működött, 3 óra várakozás után nyitottak harmadikat és akkor viszont már a regisztációt sem nézték, csak a személyiket. Tapasztalataink alapján így nem helytálló, amit a cikkükben írtak" - írta olvasónk.

"A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt" - írta a konzuli szolgálat. Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Nem kell megijedni az oldaltól, az adatlap kitöltését tartalmazó oldal magyar nyelven is elérhető, viszont meglehetősen komoly részletezettséggel kell válaszolni a kérdésekre, nyilván a későbbi esetleges kontaktkutatás hatékony elvégzése érdekében.

Hová mész nyaralni?

  Ezen az űrlapon (amely mobilbarát oldal) a személyes adatokat (név, születési dátum, telefonszám, okmányszám, email-cím), a beutazás indokát, a tartózkodás hosszát kell feltüntetni, valamint néhány alapkérdésre kell választ adni a koronavírussal kapcsolatban. Kötelező továbbá megadni a szálláshely nevét, címét. A horvát hatóságok arra is felhívják a beutazni vágyók figyelmét, hogy a Horvát Köztársaságba való belépéskor az útlevél/személyi igazolvány (EU polgárok kivéve: Cseh Köztársaság, Magyarország, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország, Szlovénia és Szlovákia) felmutatása mellett

  rendelkezni kell az idegenforgalmi szálláshely foglalásáról szóló igazolással, vagy utazási iroda által kiadott voucher-rel, vagy kikötői hely foglalásáról/tulajdonjogáról szóló igazolással, vagy ingatlan/ingóság feletti tulajdonjogról szóló igazolással, vagy üzleti partnertől kapott meghívóval, vagy üzleti megbeszélésről szóló igazolással.

  horvat belepes

  Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. 

  Járványügyi intézkedések: amiket be kell tartani

  Külföldi, illetve horvát állampolgárokat érintő járványügyi intézkedések, útmutatók:

  • a Horvát Köztársaságba történt beutazás napjától számított 14 napon belül minél kevesebb személlyel történő személyes kapcsolattartás,
  • a Horvát Köztársaságba történő beutazás napjától számított 14 napon belül csak a legszükségesebb és halaszthatatlan otthonon kívüli ügyintézés, 
  • fizikai érintkezés mellőzése (pl.: kézfogás, 1,5 m távolságtartás, gyakori szappannal és vízzel való kézmosás vagy kézfertőtlenítés, arc, szem, száj kézzel történő érintésének elkerülése, zárt helyiségekben, otthonukon vagy szálláshelyükön kívül arc maszk vagy orvosi maszk viselése javasolt),
  • tömegközlekedés mellőzése,
  • nyilvános összejövetelek, csoportosulások elkerülése,
  • a beutazástól számított 14 napon át a reggeli órákban kötelező testhőmérséklet mérés, amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb, rosszul érzi magát vagy a betegség tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost, ebben a külföldi állampolgárnak segítségére lehet szállásadója vagy meghívója,
  • tárgyalásokon fizikai távolságtartás, higiéniai előírások betartása, szükségtelen tárgyalások elkerülése,
  • érintés nélküli bankkártyás fizetés alkalmazása,
  • előnybe részesíteni az étel saját szálláshelyen történő elkészítését, vagy házhoz rendelés alkalmazása.

  Amennyiben a külföldi állampolgárnál a beutazást követően megjelennek a betegség jelei, ő telefonon értesíti szállásadóját, meghívóját, aki értesíti háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi orvost vagy amennyiben a külföldi állampolgár tünetei erőteljesek kihívja a mentőszolgálatot vagy telefonon értesíti a legközelebbi Covid ambulanciát.

  A beutazást megelőzően a horvát hatóságok javasolják a reggeli órákban történő testhőmérséklet mérést, és amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb és/vagy akkut légzőszervi fertőzés tüneteit észleli, továbbá ha rosszul érzi magát vagy a betegség bármely tünetét észleli (nemcsak légzőszervit), az utazást a hatóságok nem javasolják.

  A letenyei határátkelőnél látott június 17-i állapotokat mutatja ez az AP videó.

  Hasznos információk

  A konzuli szolgálat megjegyzi továbbá azt is, hogy a beutazó magyar állampolgárok biztonsági helyzete és védelme szempontjából Horvátország továbbra is biztonságos országnak számít. 

  A fokozott rendőri jelenlét és a határozott fellépés eredményeként a közbiztonság továbbra is jónak ítélhető. A zágrábi magyar nagykövetség oldalán azt írja, hogy "a rendőrség erőfeszítései ellenére az utóbbi években nőtt az autólopások száma, elsősorban BMW és Audi, de általában német gyártmányú járművek esetében".

  A horvát belügyminisztérium a turisták segítése érdekében egy új mobiltelefonos alkalmazás letöltését tette lehetővé, mely elsősorban a bajbajutott/ eltévedt turisták számára nyújt segítséget. A horvát mellett angol, német és olasz nyelven is letölthető alkalmazás, a mobiltelefon helyzet-meghatározó rendszerének (GPS) aktiválásával, meg tudja adni az eltévedt turista pontos földrajzi koordinátáit az illetékes szerveknek a mentés megszervezéséhez.

  A sajtó hírekkel ellentétben, Dubrovnik városában kizárólag csak tájékoztató jelleggel helyeztek az óvárosba vezető kapuk felett számlálókat. Ezek az ott tartózkodó turisták aktuális számát mutatják, de nem kapcsolódik hozzájuk belépési korlátozás.

  A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják.

  Autóval történő utazás

  A horvát hatóságok a magyar vezetői engedélyt elfogadják, az érvényes forgalmi engedély megléte mellett szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártyája is. Magyarországi autóbérlés esetén az előző iratokon kívül igazolni kell a jogos használatot (szerződés a bérlésről, meghatalmazás, stb.). A nemzetközi vezetői engedély nem szükséges.

  A biztonsági öv használata lakott területen kívül és lakott területen is kötelező, mind az első, mind a hátsó üléseken.

  Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

  • autópályán: 130 km/h
  • autóúton: 110 km/h
  • lakott területen kívül: 90 km/h
  • lakott területen belül: 50 km/h

  A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt kell tartani.

  Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel a HAC honlapján minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota.

  Az autópálya díjakra vonatkozóan további információ olvasható angol nyelven is a Horvát Autóutak honlapján (http://www.hac.hr/en/oHAC/t_blank).

  A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút - olvasható a részletes tájékoztatás a zágrábi magyar nagykövetség oldalán.

  Címlapkép forrása: Shutterstock

  Frankfurti tőzsde
  metrodom címlap
  trader
  getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok
  Tematikus PR cikk
  Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
  Online kurzus
  Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
  A tőzsdei könyv
  Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
  Portfolio hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
  hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

  Kiadó raktárak és logisztikai központok

  A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

  Infostart.hu

  Vezető könyvelő

  Vezető könyvelő
  2020. szeptember 3.
  Financial and Corporate IT 2020
  2020. szeptember 9.
  Sustainable World 2020
  2020. szeptember 10.
  Property Market RELOADED 2020
  2020. szeptember 10.
  Lakás Konferencia 2020
  covid koronavírus ellenszer gyógyszer