Koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: májusban 0,6-0,7%-os volt a magyar népesség átfertőzöttsége

Portfolio
Ma délelőtt 9 órakor ismertették az országos, reprezentatív koronavírus-felmérés eredményét, amelynek célja a lakosság átfertőzöttségének lemérése volt. Eszerint Magyarországon nagyon enyhe volt a járvány, a 14 éven felüliek között a mintavételes eredmény alapján 56 ezer ember eshetett át a fertőzésen és májusban alig több mint 2 ezer aktív fertőzött lehetett. Az átfertőzöttségi arány ez alapján 0,6-0,7%-os lehetett. A felmérés a járvány lecsengésének időszakában zajlott, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a helyzet azóta sem változott, és a legvalószínűbb forgatókönyv a nyugodt nyár, és a járvány lecsengése.

Újabb felmérési körök jönnek

A felmérés a járvány lecsengésének időszakában zajlott, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a helyzet azóta sem változott, és a legvalószínűbb forgatókönyv a nyugodt nyár, és a járvány lecsengése. Az újabb erősödésnek az iskolakezdéssel van jelentősége, ezért az újabb nagy országos felmérésnek ősszel lehet értelme. Ebből egyébként még kettőt terveznek, a minta pedig részben megegyezik az elsővel. 

Az átfertőzöttség átlagosan 0,6-0,7%

Az ország középső részében volt valamivel nagyobb az átfertőzöttség, de extrém regionális különbségek nem láthatók az adatokban. A fiatalok között az átfertőzöttség mértéke nagyobb volt, amit a nagyobb mobilitással lehet magyarázni. (Ugyanakkor az alacsony teljes arány miatt ennek sincs nagy jelentősége.) A férfiak és a nők között érdemi különbséget nem talált a kutatás. A dohányzás és a testsúly sem befolyásolta az előfordulási arányt. A szívbetegség, magas vérnyomás, tüdő-, vese- és májbetegségek viszont hajlamosítanak a betegség elkapására, de Merkely azt is hangsúlyozta, hogy az alacsony esetszám miatt ez sem tekinthető szignifikánsnak.

A legtipikusabb tünet a kérdőíves felmérés szerint a szag- és ízlésvesztés, izomfájdalom volt.

Nincs meglepetés

A kutatás részletes ismertetésekor a fő adat nem változott, hiszen az előzetes közléskor is néhány tízezres fertőzötti kört becsültek, most is ennek a sávnak a közepét (56 ezer fő) jelölte meg Merkely a legvalószínűbb kimenetnek. A szám azt mutatja, hogy a napi szintű adatok, amelyek a megerősített fertőzöttek számát tartalmazták jócskán alulmérték a tényleges koronavírus-esetek számát, vagyis alacsony volt a felderítési arány,

de a társadalom átfertőzöttége még így is nagyon alacsony volt májusban (és valószínűleg az ma is).

kv6

3 pozitív, 70 szeropozitív eset volt:

kv5

A teljes populációra vetítve kicsit több mint 2 ezer aktív fertőzött lehetett májusban, és a legvalószínűbb, hogy 56 ezer ember fertőzött lehetett az országban.

A mintáról

A KSH alelnöke, Mag Kornélia ismerteti a minta képzésének módját:

kv2

Több mint 17 ezer fős volt a kiinduló minta, de a megtagadók, vagy nem elérhetők magas száma miatt végül bő 10 ezer fős minta született, akinél a tesztelést el lehetett végezni. A kérdőíves felmérésben 12 ezren vettek részt.

kv3

Nem volt tömeges megbetegedés

Tömeges fertőzés Magyarországon nem lépett fel, csoportos esetek, főként idősotthonokban, egészségügyi dolgozók között fordult elő - idézi fel Merkely az akkori képet.

A lazítás idejére leesett az esetszám

Április végére, a lazítás előtt a pozitív tesztek aránya csökkent.

kv1

Jön a bejelentés

A négy egyetem, a KSH-val együttműködve országos reprezentatív felmérést végzett májusban - kezdi Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a kutatás vezetője. 10600 tesztet, 12 ezer kérdőívet dolgoztak fel.  

Koronavírus: perceken belül kiderül, milyen Magyarország átfertőzöttsége

Ma délelőtt 9 órakor ismertetik a májusi, országos koronavírus-felmérés eredményeit, amely a lakosság átfertőzöttségét mérte le. Az előzetes adatok azt mutatták, hogy 22400 - 92600 között lehetett azok száma, akik áteshettek Magyarországon a fertőzésen a mintavételek időpontjában.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora korábban közölte: a szűrésre kiválasztott 17 787 emberből 10 602 ember vett részt a vizsgálatokon. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg.

A vizsgálat előzetes eredményei szerint Magyarország átfertőzöttsége 0,6-0,7 százalékos lehetett akkor.

Merkely az előzetes adatokat korábban úgy értékelte, hogy a magyar lakosság átfertőzöttsége alacsony.

A Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg a H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálat.

Ennek célja volt, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. A minták legnagyobb részét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai vették le, de a vizsgálatban segítettek a mentőszolgálat és a vízimentők munkatársai is.

Címlapkép: Getty Images

airbnb app
budapest tuzijatek koronavirus jarvany200713
newyork stock exchange
maxim
kórház
vakcina oltás járvány
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Koronavírus