varga mihaly gazdasagvedelmi operativ torzs200709
Gazdaság

Élelmiszergazdasági és közbeszerzési javaslatokról tárgyalt ma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Portfolio
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) törekvéseit elfogadva a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) javaslatot tesz arra, hogy a közétkeztetésben is emelkedjen a hazai alapanyagok aránya, ami segítheti az ágazatban működő vállalkozásokat a koronavírus-járvány utáni időszakban – jelentette be a testület mai ülését követően Varga Mihály pénzügyminiszter. A GOT mai ülésének másik központi témája a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt.

Konkrét javaslatokkal, gyakorlati intézkedésekkel kíván a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) gyorsan és hatékonyan javítani a magyar vállalkozások helyzetén – emelte ki Varga Mihály a testület mai ülésén a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart is súlyosan érintette a járvány okozta visszaesés, ezért a Törzs az ágazatban működő vállalkozásokat segítő intézkedésekről tárgyalt – tájékoztatott Varga Mihály. Mint mondta:

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) törekvéseit elfogadva a Törzs javaslatot tesz arra, hogy a közétkeztetésben is emelkedjen a hazai alapanyagok aránya.

Ezzel bővülhet a magyar, illetve a helyi termékek piaca, az új megrendelések segíthetik a magyar termelők beruházásainak emelkedését is. A NÉBIH szakemberei szerint egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozása egyszerűsítené a termékek nyomon követését, segítséget adna a vállalkozásoknak az adminisztrációban és a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulna.

Hangsúlyt kaptak a mai ülésen az öntözött mezőgazdasági területek arányának emelésével kapcsolatos szabályozási teendők is. Felmerült többek között az is, hogy a szakhatósági hozzájárulás érvényességi idejét öt évről határozatlan időre lehetne meghosszabbítani.

A Törzs tárgyalt a közbeszerzési eljárások egyszerűsítéséről is – hívta fel a figyelmet a miniszter. Az uniós és hazai szabályozás, valamint a közbeszerzéseket ellenőrző intézményrendszer racionalizálása azt célozza, hogy a vállalkozások számára könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel. Varga Mihály példaként említette a mobil applikáción keresztül történő ajánlattételt, az eljárási határidők rövidítését, illetve a központi beszerző szervezetek közötti hatásköri átfedések megszüntetését.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila. Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke (b) és Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke (j) a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. július 9-én.

kórház orvos egészégügy informatika
Milliárdos nyereség a Gránit Banknál
tehrhajooooooshutter
arcmaszk
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kórház orvos egészégügy informatika