koronaviruscoronavirus
Gazdaság

Koronavírus: miért szigoríthat Magyarország újra, ha alig vannak új esetek?

Portfolio
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a környező országokban egyre erősödő járványhelyzet miatt újra bizonyos korlátozások bevezetéséről beszélt, ami határzárakat jelenthet. A napi 5-10 magyar eset alacsony, de megmutatjuk, miért lehet szükség mégis a lépésekre.

Korlátozások

Az elmúlt hetekben kifejezetten kevés új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ennek megfelelően csökkent az aktív esetek száma, és lassan ereszkedett a kórházban ápoltak száma is. Az elhunytak száma több napon keresztül is nulla volt, ami kifejezetten kedvező tendenciára utalt.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a mai Kormányinfón arról beszélt, hogy a környező országokban romlik a helyzet, folyamatosan nőnek az esetszámok, Magyarországra pedig külföldről hozzák be újra a vírust.

Napi 5-10 eset? Vagy 100?

A Portfolio írta meg elsőként, hogy az országos koronavírus mérés eredményekeit alapul véve Magyarországon nagyjából minden 14-15. koronavírusos esetet regisztrálják. Az általunk felrajzolt járványgörbe így nézhetett ki:

Az ábrán látható, hogy milyen laposnak tűnik a diagnosztizált esetek száma (zöld vonal, ami most 4220 főnél tart) ahhoz képest, amit a két különböző módszer szerint becsült valós összes esetszám alapján kapunk. A valós járványgörbe felrajzolásához az egyik esetben azt feltételeztük, hogy Magyarországon csak minden 15. beteget sikerül detektálni (narancssárga vonal), a másikban pedig az elhunytak számából vezettük vissza a megbetegedéseket (kék vonal), időben eltolva, 1%-os halálozási ráta mellett. Ez a két görbe mutatja, hogy valójában hányan eshettek át a koronavírus-fertőzésen hazánkban, és mutatja, hogy mostanra már több mint 60 ezren kaphatták el a betegséget.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa az ATV-ben megerősítette a számításainkat, azt mondta: a napi 5-10 regisztrált koronavírusos esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet.

Miért léphet a kormány?

Összességében tehát Gulyás Gergely jelzése fontos, és azt mutatja, hogy a magyar kormány újra igyekezhet „megfogni” a vírus terjedését bizonyos korlátozó intézkedésekkel (azzal együtt is, hogy a hazai regisztrált esetek száma nagyon alacsony), ahogy az első hullám kezdetén is tette, ami most feltehetően határzárakat jelent majd. A napokban erre utalt a Kormánytati Tájékoztatási Központ szóvivője is. „Feltételezhető, hogy ha külföldön újra felgyorsul a vírus terjedése, akkor újra a határok szigorítása jöhet szóba az első intézkedések között” - mondta az ATV-ben Farkas Örs. Mindezek tükrében óvatosan annyit mondhatunk, hogy az első hullámban a korlátozások sikeresen akadályozták meg, hogy külföldről tömegesen behurcolják a vírust az országba, így a kormány úgy tűnik, nem szeretne stratégiát váltani.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
spanyolország turizmus tengerpart