Előfizetői tartalom

Megjött az MNB közleménye: kamatvágás helyett jöhetnek az egyéb eszközök

Portfolio
A Monetáris Tanács szerint az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását – olvasható a keddi kamatdöntés után kiadott közleményben. A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.

Júniusban meglepetésre csökkentette az alapkamatot az MNB, akkor mindenki a 0,9%-os irányadó ráta szinten tartására számított. Most azért nem volt váratlan az újabb 15 bázispontos vágás, mert Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban már előrevetítette azt. Az alapkamat újabb csökkentése akkor lehet effektív, ha csütörtökön a szokásos egyhetes betéti tenderen is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés