Előfizetői tartalom

Erősen sántít Trump érve arról, miért vonják ki a csapataik harmadát a németektől

Portfolio
Miközben a németek évente milliárdokért vásárolnak energiát az oroszoktól, aközben mi a németeket védjük, ők pedig „nagyon bűnösek” az évi 2%-os hozzájárulásukban a NATO felé – ezt a jól hangzó érvet posztolta ma hajnalban Donald Trump amerikai elnök amögé, hogy miért vonnak ki 12 ezer katonát Németországból részben Belgium felé, amely még kisebb védelmi költségvetéssel rendelkezik. A valóság sokkal inkább politikai okokkal függ össze, ugyanis Angela Merkel német kancellár nem volt hajlandó júniusban megjelenni a Trump által a birtokára tervezett G7 csúcstalálkozón, hogy az elnökválasztások előtt a világ vezetőivel pózolhasson és így a német csapatkivonás ennek a megtorlása, racionális katonai okok helyett – mutat rá a Politico.

Tegnap este már röviden megírtuk, hogy 6400 amerikai katonát hív haza az amerikai védelmi minisztérium Trump elnök kérésére Németországból, ezen kívül még 5400 katonát helyez át más országokba, de nem árt kontextusba helyezni, hogy pontosan mi is történik: Egyrészt a júniusban először jelzett 9500 fő helyett 12 ezres csapatmozgatásról van szó, ami a Németországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés