bezárt üzlet - koronavírus
Gazdaság

Már látjuk a koronavírus pusztító hatását - Jól nézd meg ezeket az ábrákat, mert ilyet többé soha nem látsz

Portfolio
Jelentős visszaesést hozott a fejlett gazdaságokban a koronavírus-járvány a második negyedévben. A legnagyobb mértékben Spanyolország érezte meg a járványt, de Olaszország és Franciaország is hatalmas visszaesést közölt. A német statisztikai hivatal szintén két számjegyű zsugorodásról számolt be, de hasonló a helyzet Belgiumban és Ausztriában is. Kína eközben már növekedni tudott a második negyedévben. Az eurózóna is jelentős visszaesést szenvedett el.

Némely országokban megjelentek már a második negyedéves GDP-adatok, azaz már pontosan látjuk, hogy mekkora visszaesést hozott a koronavírus-válság annak tetőzésekor. Az áprilistól júniusig tartó negyedévben voltak érvényben a legszigorúbb korlátozások, így a lakossági fogyasztás, ipari teljesítmény, külkereskedelem egyaránt jelentős mértékben visszaesett. Szinte kivétel nélkül két számjegyű GDP-zsugorodást eredményezett a második negyedév az adatot eddig közlő gazdaságokban.

Az előző negyedévéhez viszonyítva Európa legnagyobb gazdasága, a német 10,1%-ot zuhant, ez még alacsony visszaesésnek számít a többi országhoz képest. Franciaország már az első negyedévben nagy visszaesést szenvedett el, az ehhez mért 13,8%-kal a második negyedév is rosszul fest számukra.

A legnagyobb meglepetést a spanyol GDP-adat mutatta, ahol egészen meredek, 18,5%-os volt a visszaesés negyedéves alapon. Ez az elemzőket is meglepte, a konszenzus 16,1%-os visszaesést vetített előre. A koronavírus első európai gócpontja, Olaszország 12,4%-ot zuhant, ez a spanyolhoz viszonyítva kevésbé tűnik rossznak. A fenti ábrán érdemes a kínai második negyedéves GDP-t megvizsgálni, az ugyanis a kínai statisztikai hivatal közlése szerint a második negyedévben már nőni tudott. Kínát az első negyedévben terítette le a járvány, a második negyedévben a korlátozások nagy részét már visszavonták, a 11,5%-os növekedés viszont még ezzel együtt is meglepően magas.

Az előző év azonos időszakához képest még hihetetlenebb számokat látunk. Németország 11,7%-ot zuhant, Spanyolország viszont a gazdasági teljesítményének majdnem negyedét veszítette el a második negyedévben. Az olasz 17,3%-os visszaesés ehhez mérve nem tűnik jelentősnek, pedig ez is roppant mély zuhanást jelent. Az eurózóna 15%-os visszaesést könyvelt el a második negyedévben.

A két számjegyű európai visszaesések ábrája a kínai második negyedéves növekedési adat mellett pedig egészen szürreális képet fest.

Az amerikai GDP tegnap jött ki, a világ legnagyobb gazdasága évesített negyedéves szinten 32,9%-ot zuhant. Ez az adat azonban magyarázatra szorul, hiszen nyilvánvalóan nem zuhant az amerikai GDP 33%-ot. Az évesített negyedéves közlés lényege, hogy a negyedéves adatot éves szintre vetítik, így gyakorlatilag felszorozzák azt néggyel (egészen pontosan a negyedéves indexet a negyedik hatványra emelik). Az amerikai visszaesés a második negyedévben így 7,4% volt.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter szerint Magyarországon is hasonló mértékű második negyedéves visszaesésre kell számítanunk. Ez egyébként nem lenne meglepő, hiszen a gazdaságunk nagymértékben támaszkodik a külpiacokra termelő autóiparra, amely az átlagosnak nagyobb ütést szenvedett el. Egyelőre a régiónkból csak előzetes becslés van, az ING közgazdászai szerint a hasonló gazdasági szerkezetű (de hozzánk képest még inkább az autóiparra támaszkodó) cseh gazdaság akár 14%-ot is zuhanhat a második negyedévben.

Valószínűleg már nem látunk ilyet többet

A fenti GDP-visszaesések oka, hogy a lakosság és a vállalatok óvatos magatartása, illetve a döntéshozók járványt fékező lépései rendkívüli sokkot okoztak a gazdaságnak. Így nézve durva másfél hónap kiesés elegendő volt, hogy történelmi visszaesést hozzon a fejlett világban. Nincs olyan gazdasági válság, eredjen az bármilyen szerkezeti egyensúlytalanságból, amely a majdnem teljes leállításhoz mérhető lenne, a világtörténelemben ilyen helyzet korábban nem állt elő, és remélhetőleg nem is fog. Kérdés persze, hogy a második hullám milyen válaszokat vált majd ki a kormányokból (ha lesz második hullám), de aligha élnek a tavaszihoz hasonló szigorításokkal.

A korlátozó intézkedések feloldásával egyébként már megindult a kilábalás, a június-júliusi mutatók már egyöntetűen felpattanásról árulkodnak, ahogy azt reggeli cikkünkben is bemutattuk.

tábla 1

 A koronavírus-járványnak azonban tartós hatásai is lesznek, azaz a mélypontról gyorsan visszajött a gazdaság, a lemaradásunkat alighanem évekig nem tudjuk behozni majd. Az már az eddigi mutatókon is látszott, hogy a kilábalás üteme lassult, ahogy közelítjük a 2019-es szintet, de elérni azt az előrejelzések szerint leghamarabb csak 2022-ben fogjuk.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Duna House
koronavírus, vakcina
ausztria_hegy
arany
commerzbank shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
koronavírus, vakcina