autoipar katasztrofa brexit megallapodas kilepes
Gazdaság

Tényleg megtörtént a katasztrófa: romba dőlt Európa egyik legerősebb országának autógyártása

Portfolio
A koronavírus megjelenése és terjedése tovább mélyítette a brit autógyártás évek óta tartó válságát. A járvány megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések után láthatóan borzasztóan nehezen megy az újraindulás, a termelés felfuttatása a szigetországban, amelyet a hazai autóértékesítések összeomlása és a globális kereslet drámai zuhanása is nehezít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legfrissebb statisztikák, amelyekből kiderül, 1954 óta nem gyártottak olyan kevés autót a britek az év első hat hónapjában, mint idén.

Többször részletesen írtunk arról, hogy a britek EU-ból való kilépése, valamint az azt követő tárgyalási sorozat végső kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság jelentős károkat okozott és okoz a mai napig a szigetország gazdaságának, különösképpen a legendás brit autógyártásnak, amely gyakorlatilag a szemünk láttára roppant meg a Brexit súlya alatt.

Ezt a helyzetet tovább súlyosbította a koronavírus megjelenése és gyors terjedése, amelyet mi sem bizonyított jobban, mint azok a katasztrofális adatok és hírek, amelyek az utóbbi hónapokban a szigetország autógyártásával kapcsolatban megjelentek. A termelés drámai visszaesésének hátterében részben az állt, hogy szerte a világon szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, ennek részeként az autószalonok is bezártak. A kereslet visszaesése, a beszállítói láncok megszakadása és a munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében pedig sorra döntöttek úgy az autóipari vállaltok, hogy ideiglenesen felfüggesztik a gyártásukat.

A legfrissebb gyártási statisztikák pedig arról tanúskodnak, hogy az újraindulás, a termelés felfuttatása borzasztóan lassan megy:

KIDERÜLT UGYANIS, HOGY júniusban CSUPÁN 56 594 AUTÓ KÉSZÜLT NAGY-BRITANNIÁBAN, AMELY 48,2 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST JELENT 2019 AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

Érdemes kiemelni, hogy az exportra előállított autók száma 45 százalékkal, míg a hazai piacra gyártott autók száma 63,8 százalékkal zuhant múlt hónapban 2019 júniusához képest - a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége (SMMT) szerint. Ez egyben azt is jelentette, hogy az év első hat hónapjában csupán 381 357 autót állítottak elő a szigetországban, amely egyrészt 42,8 százalékos visszaesést jelentett 2019 azonos időszakához képest, másrészt

1954 óta nem produkált ilyen gyenge első félévet a brit autógyártás.

Tényleg valóra vált a katasztrófa

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a legújabb, független autóipari elemzés szerint a koronavírus-járvány miatt csupán 880 ezer autót gyárthatnak Nagy-Britanniában idén. Amennyiben tényleg így lesz, az egyrészt azt fogja jelenteni, hogy 32 százalékkal zsugorodik az előállított autók darabszáma 2019-hez képest, másrészt olyan kevés autó készülhet el a szigetországban, amennyire 1957 óta nem volt példa. Ez az előrejelzés ráadásul jelentősen eltér az SMMT korábbi, pesszimista várakozásától is:

MIKE HAWES, A BRIT AUTÓGYÁRTÓK- ÉS KERESKEDŐK SZÖVETSÉGÉNEK VEZETŐJE UGYANIS korábban KIJELENTETTE, 1,06 MILLIÓ AUTÓT ÁLLÍTHATNAK ELŐ IDÉN, VAGYIS 2019-HEZ KÉPEST 18 SZÁZALÉKOS ZUHANÁSt VÁRtak A BRIT AUTÓGYÁRTÁSBAN.

A szektor összeomlása már eddig is súlyos következményekkel járt, az autógyártók, a beszállítók és az értékesítők több mint 11 ezer munkahely megszüntetését jelentették be.

Hawes rámutatott arra is, hogy a globális autópiac lassulása, az EU-val folytatott tárgyalások bizonytalan kimenetele és a koronavírus-járvány együttesen oda vezetett, hogy a brit autógyárak várhatóan gyártókapacitásaik felét sem használják majd ki. Kiemelte, hogy a legfrissebb számítások szerint önmagában az a kockázat, hogy végül nem sikerül megfelelő kereskedelmi megállapodást kötnie Nagy-Britanniának az Európai Unióval oda vezethet, hogy mintegy 1,5 millió autóval kevesebbet gyártanak le 2025-ig.

Címlapkép forrása: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

bullbear
idősotthon ápolás öreg ápoló
vilag_korona_vilag
forint zuhanás euró árfolyam
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
koronavirus_roller_gyerek
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
szöul dél-korea