autoipar katasztrofa brexit megallapodas kilepes
Gazdaság

Tényleg megtörtént a katasztrófa: romba dőlt Európa egyik legerősebb országának autógyártása

Portfolio
A koronavírus megjelenése és terjedése tovább mélyítette a brit autógyártás évek óta tartó válságát. A járvány megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések után láthatóan borzasztóan nehezen megy az újraindulás, a termelés felfuttatása a szigetországban, amelyet a hazai autóértékesítések összeomlása és a globális kereslet drámai zuhanása is nehezít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legfrissebb statisztikák, amelyekből kiderül, 1954 óta nem gyártottak olyan kevés autót a britek az év első hat hónapjában, mint idén.

Többször részletesen írtunk arról, hogy a britek EU-ból való kilépése, valamint az azt követő tárgyalási sorozat végső kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság jelentős károkat okozott és okoz a mai napig a szigetország gazdaságának, különösképpen a legendás brit autógyártásnak, amely gyakorlatilag a szemünk láttára roppant meg a Brexit súlya alatt.

Ezt a helyzetet tovább súlyosbította a koronavírus megjelenése és gyors terjedése, amelyet mi sem bizonyított jobban, mint azok a katasztrofális adatok és hírek, amelyek az utóbbi hónapokban a szigetország autógyártásával kapcsolatban megjelentek. A termelés drámai visszaesésének hátterében részben az állt, hogy szerte a világon szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, ennek részeként az autószalonok is bezártak. A kereslet visszaesése, a beszállítói láncok megszakadása és a munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében pedig sorra döntöttek úgy az autóipari vállaltok, hogy ideiglenesen felfüggesztik a gyártásukat.

A legfrissebb gyártási statisztikák pedig arról tanúskodnak, hogy az újraindulás, a termelés felfuttatása borzasztóan lassan megy:

KIDERÜLT UGYANIS, HOGY júniusban CSUPÁN 56 594 AUTÓ KÉSZÜLT NAGY-BRITANNIÁBAN, AMELY 48,2 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST JELENT 2019 AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

Érdemes kiemelni, hogy az exportra előállított autók száma 45 százalékkal, míg a hazai piacra gyártott autók száma 63,8 százalékkal zuhant múlt hónapban 2019 júniusához képest - a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége (SMMT) szerint. Ez egyben azt is jelentette, hogy az év első hat hónapjában csupán 381 357 autót állítottak elő a szigetországban, amely egyrészt 42,8 százalékos visszaesést jelentett 2019 azonos időszakához képest, másrészt

1954 óta nem produkált ilyen gyenge első félévet a brit autógyártás.

Tényleg valóra vált a katasztrófa

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a legújabb, független autóipari elemzés szerint a koronavírus-járvány miatt csupán 880 ezer autót gyárthatnak Nagy-Britanniában idén. Amennyiben tényleg így lesz, az egyrészt azt fogja jelenteni, hogy 32 százalékkal zsugorodik az előállított autók darabszáma 2019-hez képest, másrészt olyan kevés autó készülhet el a szigetországban, amennyire 1957 óta nem volt példa. Ez az előrejelzés ráadásul jelentősen eltér az SMMT korábbi, pesszimista várakozásától is:

MIKE HAWES, A BRIT AUTÓGYÁRTÓK- ÉS KERESKEDŐK SZÖVETSÉGÉNEK VEZETŐJE UGYANIS korábban KIJELENTETTE, 1,06 MILLIÓ AUTÓT ÁLLÍTHATNAK ELŐ IDÉN, VAGYIS 2019-HEZ KÉPEST 18 SZÁZALÉKOS ZUHANÁSt VÁRtak A BRIT AUTÓGYÁRTÁSBAN.

A szektor összeomlása már eddig is súlyos következményekkel járt, az autógyártók, a beszállítók és az értékesítők több mint 11 ezer munkahely megszüntetését jelentették be.

Hawes rámutatott arra is, hogy a globális autópiac lassulása, az EU-val folytatott tárgyalások bizonytalan kimenetele és a koronavírus-járvány együttesen oda vezetett, hogy a brit autógyárak várhatóan gyártókapacitásaik felét sem használják majd ki. Kiemelte, hogy a legfrissebb számítások szerint önmagában az a kockázat, hogy végül nem sikerül megfelelő kereskedelmi megállapodást kötnie Nagy-Britanniának az Európai Unióval oda vezethet, hogy mintegy 1,5 millió autóval kevesebbet gyártanak le 2025-ig.

Címlapkép forrása: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

Tőzsde
ezust_nemesfem
kórház orvos egészégügy informatika
kórházi ápolás műtét elektróda
újszülött kisbaba baba alszik
nav lecsap
Zwack
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kórház orvos egészégügy informatika