koronavírus vakcina covid gyógyszer
Gazdaság

Harc a koronavírus ellen: fontos bejelentést tett a neves magyar kutató és csapata

Portfolio
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Barabási Albert-László neves hálózatkutató, fizikus által vezetett kutatócsoport koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos munkája. A csapat ugyanis közzétette az eredményeit arra vonatkozóan, hogy melyek azok a már piacon lévő gyógyszerek, amelyek hatásosak lehetnek az új járvány megfékezése érdekében. Ez az új megközelítés alapvetően gyorsíthatja fel a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztés folyamatát.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Örömteli Facebook-poszttal jelentkezett Barabási Albert-László. A világhírű magyar hálózatkutató ugyanis közzétette azt a kutatást, melyben csapatával azonosították a hálózatos orvostudomány segítségével azokat a gyógyszereket, amelyek potenciális jelöltek lehetnek a koronavírus ellen.

Az elmúlt hónapokban a Portfolio is rendszeresen beszámolt a professzor és csapatának legújabb kutatásáról. Ebben az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által már befogadott 6000 készítmény koronavírus elleni hatékonyságát vizsgálták új módszerek (mesterséges intelligencia, diffúzió, közelség) segítségével. Az első listát április közepén tették közzé, majd ezt követően indult a három hónapos kísérleti időszak. Ez idő alatt 918 gyógyszerrel kapcsolatos előrejelzést vizsgáltak a Vero sejtvonalakon keresztüli validáció segítségével.

Megállapították: a hatékonyságot mutató 77 gyógyszer közül 76 hálózati gyógyszer, vagyis nem kötődik sem vírusfehérjékhez, sem víruscélhoz, vagyis cél alapú gyógyszerfejlesztéssel nem fedezhetőek fel. Működésük lényege, hogy zavarják a gazdassejt-hálózatot, ezért csak hálózati eszközökkel lehet őket azonosítani.

A Barabási és csapata által kifejlesztett új módszer, és modelleken alapuló rangsorolás segítségével a gyógyszerfejlesztők számos ígéretes gyógyszert tudnak azonosítani és ezek alapján bevonni ezeket a szereket klinikai vizsgálatokra. A multimodális előrejelzési megközelítés óriási előnye, hogy a gyógyszerhatóság által már jóváhagyott termékekre fókuszál, és ezért toxikológiai és mellékhatásai ismertek.

A kutatócsoport azzal érvel, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése a világban felértékelte a mielőbbi beavatkozás szükségességét. Az új gyógyszerekre és gyógymódokra rövid időn belül van szükség, miközben a hagyományos gyógyszerfejlesztési folyamat akár egy évtizedig is tarthat, ami jelen helyzetben nem tartható. Ezért az időhatékony stratégia érdekében a gyógyszerek újbóli hasznosítására van szükség, ez a módszer segíthet azonosítani azokat a már klinikai alkalmazásra jóváhagyott vegyületeket, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírusos betegek kezelésében - írják az anyagban.

A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy mivel nincs megbízható gyógyszerújrahasznosítási módszer jelenleg, ezért a "nyertes mindent visz" helyzet állt elő, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a koronavírus elleni klinikai vizsgálatok több mint egyharmada foglalkozik a hydroxychloroquine vagy a chloroquine hatásosságával. Ez azonban azzal is jár, hogy a két hatóanyag kutatása elvonja a forrásokat és a lehetőségeket más potenciális hatékony gyógyszerjelöltek tesztelése elől. Vagyis a gyakorlatban beszűkíti a lehetőségeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a Barabási Albert-László és kutatócsapata által azonosított potenciális hatóanyagok listáján előkelő helyen végzett mindkét szer.

covid gyogyszerek tabla
A pirossal jelölt szerek erősebb, a narancssárga színnel jelölt szerek gyengébb hatást fejtenek ki.

Címlapkép: Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. Forrása: MTI/EPA/Diego Azubel

jpmorgan shutter
orbanvarga
koronavírus orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
olaszorszag_strand