FONTOS Orbán Viktor bejelentette: így hosszabbítják meg a törlesztési moratóriumot
nagyobb allami szerepvallalas masszivabb felpattanas johet magyarorszagon budapest2008
Gazdaság

Nagyobb állami szerepvállalással masszívabb felpattanás jöhet Magyarországon

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
"Ha ebben a nehéz, de lehetőségekkel teli időszakban sikerül megteremteni az állami ösztönzők és a reálgazdasági igények találkozását, 2021-ben brutális beruházási boom jöhet, vele együtt pedig 4-5 százalékos helyett akár 7-9 százalékos visszapattanás. Magas hozzáadott értékű termelés és export: nincs más út, a kezdő lökést azonban az államnak kell megadnia a kellően ambiciózus vállalkozásoknak" - hangsúlyozza vélemény cikkében Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója. Az alábbiakban az ő írását közöljük.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Módszertani aggályokat is felvet a mostani turbulens időszak, hiszen a makrogazdasági folyamatokról alaposabb képet adó statisztikai adatok zöme csak egy-másfél hónapos késéssel jelenik meg. Ehhez képest előremutató lépés volt a Pénzügyminisztérium részéről a Heti Gazdasági Index (HGI) bevezetése, mely alapján nem is lehettek illúzióink a második negyedéves GDP-adat kapcsán. A gazdasági index szerinti -9,9 százalékos várakozáshoz képest mégis hidegzuhany volt a magyar gazdaság 13,6 százalékos április-júniusi zuhanása, de nincs idő keseregni, az év hátralévő részét arra kell felhasználnia az állami döntéshozóknak és a reálgazdaság szereplőinek is, hogy 2021 valóban a masszív felpattanás, az elsöprő erejű növekedés éve lehessen.

Ehhez nem kell mást tenni, mint továbbra is elkötelezetten, ha lehet, még nagyobb erőforrásokat megmozgatva ösztönözni a vállalati beruházásokat.

Előremutató, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán már meg is előlegezte: szeptemberben új gazdasági lépések várhatók, melyek az eddig megismert válságkezelési elvek mentén folytatódhatnak.

Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország másképp közelíti meg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozását, mint a legtöbb európai állam. Elsősorban nem a munkavállalók kapnak közvetlen támogatást, hanem a mögöttük álló munkáltatók, hogy azok előremenekülve fejlesszenek, ne a kiadásaikat csökkentsék, hanem a bevételeiket növeljék. Ha pedig a magas hozzáadott értékű termelési egységekben, a jövőbe látó kapacitásbővítések, technológiafejlesztések révén legalább szinten marad, vagy még nő is a megrendelésállomány, a sor végén a dolgozónak is vastagabb lesz a pénztárcája, a magasabb fizetés pedig nagyobb fogyasztást generál.

Az utóbbi sikercégek körét minél inkább bővíteni kell, a 2021-2027-es uniós ciklus berobbanásáig pedig állami forrásokból szükséges hidat építeni.

Mert bár az új hétéves EU-s időszak első pályázati felhívásai akár már 2021 elején megjelenhetnek, ezek szerencsés esetben is csak jövő nyáron vagy ősszel hozhatnak kézzel fogható beruházásokat. Addig pedig az államnak kell betömnie a lyukakat, olyan és ahhoz hasonló konstrukciókkal, mint amilyen a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt versenyképesség-növelő támogatás, vagy a Pénzügyminisztérium berkein belül működő Nagyvállalati beruházási program.

Szerencsére azt látni, hogy az átmenetileg szünetelő nagy építkezések folytatódtak, s a Kurzarbeit típusú támogatás egyre több helyen már a múlt. Természetesen a turizmus és a rendezvénypiac sebei nem gyógyultak be egyik napról a másikra, számos építőipari vállalkozás, autóipari beszállító vagy péküzem viszont már ott tart, hogy nem a 4 vagy a 6 órás foglalkoztatás a téma, hanem az újbóli nehézségekbe ütköző munkaerőfelvétel, mert bővítenének, főállásban keresnek embereket, de nem találnak. Amíg pedig nem jönnek a 2021-2027-es uniós pályázatok, ki kell húzni, át kell vészelni: célzott állami forrásokkal, vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvező kamatozású hitelekkel.   

Ha ebben a nehéz, de lehetőségekkel teli időszakban sikerül megteremteni az állami eszközök és a reálgazdasági igények találkozását, 2021-ben brutális beruházási boom jöhet, vele együtt pedig 4-5 százalékos helyett akár 7-9 százalékos visszapattanás.

Ez azt jelenti, hogy az új uniós projektek érkezéséig az állami társfinanszírozású fejlesztésekkel nem pusztán ledolgozná a 2020-as megtorpanást a gazdaság, hanem rá is tenne egy lapáttal a növekedésre.

Ahhoz azonban, hogy a makrogazdasági optimizmus önbeteljesítő jóslattá váljon, arra is szükség van, hogy a tavalyi közel 5 százalékos növekedés után az idei visszaesés is megálljon mínusz 5-6 százaléknál. Így pedig a jövő évi erőteljes felpattanással 2020 és 2021 kétéves GDP-növekedési átlaga a járványhatások ellenére felfelé mutatna, az uniós átlaggal szembeni akár 2,5-3 százalékpontos bővülési előny az előre nem tervezett Covid-forgatókönyvvel együtt is a felzárkózást segítené.

Az ipari beruházások ösztönzése mellett azonban a jóléti fejlesztések sem szorulhatnak háttérbe. Mert az a cég, amely a nehezebb időkben is előretekint, s kellően bátor ahhoz, hogy felhúzzon egy új üzemcsarnokot, azt nincs mese, akár 40-50 százalékos intenzitással is támogatni kell. De közben a közúthálózatról, a csatornázásról, az egészségügyi és oktatási intézményekről sem szabad megfeledkezni. Például ma Budapesten bárhonnan el lehet jutni egy tetszőlegesen kiválasztott A pontba, de nem szabadna, hogy mindegy legyen, milyen utakon. Ha 400-500 milliárd forintból rendbe raknák a fővárosi utakat, azzal mindenki jól járna, a nagyvállalatok jelenléte pedig egyúttal arra is garanciát adna, hogy jelentős részben iparűzési adóból finanszírozzák a fejlesztést, akár állami hitel mellett. A sort az MR- és CT-berendezések beszerzésével ugyanúgy lehet és kell is folytatni, mint a korszerű oktatási eszközök biztosításával, legyen az tablet vagy projektor. 

Abból a szempontból skizofrén helyzetben van a gazdaság, hogy el kell tudni dönteni: a magyar tulajdonú cégek kapják-e a támogatást vagy inkább nemzetközi nagyvállalatok hazai leányai. Az igazság a kettő között van.

Ezt jelzi a KKM és HIPA, illetve a PM programja is, elvégre bőven jut az állami forrásból a globális piaci szereplőknek. Aki ugyanis elkötelezi magát Magyarország mellett, ide települ, itt épít üzemet, az nem az idei vagy a jövő évi GDP-adat miatt dönt, hanem itt akar termelni 10, 15 és 20 év múlva is. S ezeknek a cégeknek a többsége a magas hozzáadott értékű gyártás, a kiemelt exporttevékenység mellett tört lándzsát. Jó lenne, ha ehhez a körhöz minél több hazai kis- és középvállalkozás csatlakozhatna, mégis ettől független, örvendetes fejlemény, hogy már nem csak a német, az osztrák vagy az amerikai cégeknek vonzó célpont, jó befektetési lehetőség hazánk, hanem a dél-koreaiaknak, japánoknak is.

Hazai szempontból alighanem az hozna igazán nagy előrelépést, ha érdemben megerősödne a gépgyártás, s az olasz vagy francia importot ki lehetne váltani magyar gyártmányú gépsorokkal. S ha itthon megvan a kereslet és a kínálat, a belföldi igények kielégítése után ki lehetne építeni öt-tíz éven belül a gépgyártás exportját is. Komplex gondolkodást igényel buktatókkal teli, hosszú a folyamat, de a végén biztosan többet ér a befektetett, idő, pénz és energia, mint továbbra is csak összeszerelni vagy egy-egy alkatrész gyártásánál leragadni. Ugyanez igaz az élelmiszeriparra is:

amíg joghurtot importálunk, ne exportáljunk nyers tejet, ez lefordítható a kivitt krumpli és a behozott chips esetére is.

Magas hozzáadott értékű termelés és export: nincs más út, a kezdő lökést azonban az államnak kell megadnia a kellően ambiciózus gazdasági szereplőknek. Remélhetőleg az újabb gazdasági ösztönzők is ebbe az irányba mutatnak majd.

Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója

******

A külső szerző véleménye nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Címlapkép forrása: Samo Vidic/Getty Images

orbanvarga
jpmorgan shutter
koronavírus orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbanvarga