Előfizetői tartalom

Hogyan állt le pillanatok alatt tavasszal a magyar gazdaság? – Érdekes adatokat tudtunk meg

Portfolio
Míg március elején a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 78 százalék volt, addig áprilisra átlagosan 23 százalékponttal 55 százalékra zuhant vissza és abban a hónapban a cégek 12 százaléka már működése felfüggesztéséről – derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) ma közzétett átfogó elemzésében. A kutatásba csaknem 3 ezer cég kapacitáskihasználtsággal, pénzügyi tartalékkal és foglalkoztatotti létszámváltozással, valamint a bérek és az értékesítési árak változásaival kapcsolatos válaszait, várakozásait építették bele és a válaszokat nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. A kutatás vállalati likviditást érintő vizsgálatából például kiderült, hogy a hazai cégek közel fele legfeljebb 2 hónapra, közel kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az akkori cégek kapacitáskihasználtság mellett a fennálló pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez, így tehát sokan kerültek hirtelen nagyon nehéz helyzetbe. Azóta már a járvány második hullámával küzd az ország, és bár átfogó korlátozások nincsenek, de a tavaszi tapasztalatok mégis jó tanulsággal szolgálhatnak.

Budapest Economic Forum 2020 A magyarországi koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a kilábalás esélyeiről, pályájáról részletesen szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum rendezvényén október 8-án. További részletek: Információ és jelentkezés Március 1-jén a hazai vállalkozások átlagos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés