moszkva vörös tér oroszország kreml
Gazdaság

A Kreml szerint nem kéne belekeverni Navalnij ügyébe az Északi Áramlat 2-t

MTI
Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték tisztán kereskedelmi projekt, amelyet az Európai Uniónak nem kellene átpolitizálnia a Navalnij-ügy miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Peszkov szerint a csővezeték építése egyaránt érdeke Oroszországnak és az Európai Uniónak, azon belül pedig elsősorban Németországnak. A szóvivő arra reagált, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével összefüggésben azt mondta, hogy az oroszországi Viborg és a németországi Greifswaldig között tervezett Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését nem lehet az orosz-európai egyetértés szimbólumának tekinteni.

Szavai szerint a Navalnij-ügy az orosz magatartás "tipikus megnyilvánulása", részét képezi a világban végrehajtott orosz lépések rendszerének, és "a vezeték nem változtatja meg Oroszországot". Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva "kategorikusan nem ért egyet" ezzel a kijelentéssel, a Navalnijjal történtek pedig tisztázásra és kivizsgálásra szorulnak. Megismételte, hogy Moszkva ebben együttműködésre törekszik Berlinnel, de "egyelőre nem talált viszonzásra".

A Navalnijt kezelő berlini Charité klinika egyébként visszaküldte Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletembernek azt az egymillió rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy négymillió forintot) amelyet az ellenzéki politikus gyógyítására utalt át. Erről a vállalkozó érdekeltségéhez tartozó Concord élelmiszeripari vállalat sajtóosztálya adott ki tájékoztatást szerdán.

A közlemény szerint ez vagy azért történhetett meg, mert Prigozsin szerepel a szankciós listán, vagy mert a klinika nem kíván elszámolni a támogatásokkal, és felvilágosítást adni az orosz üzletembernek arról, hogy Navalnij milyen kezelést kap.

"Hadd gyógyítsák mindaddig, amíg fel nem épül, főleg mert pénzzel tartozik nekem" - kommentálta Prigozsin az adományt a Concord szeptember 9-én kiadott közleménye szerint.

Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben az üzletember ellen. Az ellenzéki politikust az összeg egyharmada terheli. Prigozsint sajtóforrások külföldön végrehajtott zsoldos- és online dezinformációs akciókkal hozták összefüggésbe.

Címlapkép: Getty Images

h145m
koronavírus járvány sejt
bullbear
ugrás, start
SZG_9345
brusszel europai unio
bet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
h145m