michel barnier david frost brexit halasztai jog
Gazdaság

Kiszivárgott: csendben meghátrálnának a britek a Brexitben

Portfolio
A korábbi merev álláspont után a halászati jogok terén két olyan javaslatot is megfogalmazott a brit kormány múlt héten az EU felé, amely megnyithatja az utat az átfogó uniós kereskedelmi megállapodás megkötése felé – tudta meg a Reuters két uniós diplomáciai forrástól.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ez is arra utal, amit tegnap megírtunk, miszerint a belső piaci törvényjavaslat körüli, a nyilvánosság előtt zajló hangos összetűzés mellett igenis van még esély a megegyezésre, mert a brit kormány is csak „a fegyverét rakta ki az asztalra”, valójában törekszik a megállapodásra. Egy ma reggeli Politico-értesülés diplomáciai körökből szintén afelé mutatott, hogy a brit kormány inkább csak a figyelmet akarja elterelni a rossz járványügyi védekezéséről a belső piaci törvényjavaslat által keltett zajjal. Legalábbis ezt a személyes meglátását osztotta meg egy tegnapi háttéregyeztetésen diplomatákkal az EU főtárgyalója, Michel Barnier (ld. fenti képünkön jobbra, bal oldalon a brit főtárgyalóval David Frost látható).

A Reuters információi szerint a brit kormány illetékesei a múlt heti londoni tárgyaláson két előremutató, a megegyezést elősegítő javaslatot is vázoltak a halászati jogok terén. Ez az egyik olyan fő téma, ami eddig akadályt képezett az átfogó kereskedelmi megállapodások megkötése előtt. Az egyik brit javaslat szerint fokozatosan kapna egyre erősebb ellenőrzési jogokat az Egyesült Királyság a területéhez tartozó tengerek felett, tehát nem azonnal 2021 januárjától jönne el ez az új világ. A másik pedig az, hogy a Franciaország nyugati partjainál található két apró tengeri sziget (Jersey és Guernsey) mentességet kapna a brit felségvizeken jövő év januárjától érvénybe lépő brit szabályozási rendszer alól, így a szigetek körüli vizekhez hozzáférhetnének továbbra is az uniós hajók.

Részben ehhez a második rugalmasságot tükröző javaslathoz tartozik, hogy a britek a kilépés után a nemzetközi tengerjogi szabályozásból adódó jogukból – a partjuktól 200 tengeri mérföldig szól az ellenőrzési lehetőségük – engednének valamelyest és akár megfeleznék a La Manche csatornánál azt a távolságot, ameddig a briteké a felségterület, a többi pedig az európai országoké lehetne.  

Ez a két javaslat azért érdekes a brit kormánytól, mert a megelőző tárgyalási fordulókon mindig nagyon merev volt a halászati jogok, kvóták elosztási kérdésében, de most rugalmasságot, a megegyezésre való hajlandóságot mutatnak ezek. Ez tehát növeli az átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésének esélyét, igaz közben fontos, hogy több más területen továbbra is távoliak még az álláspontok, így az állami támogatási, környezetvédelmi, munkajogi szabályozás kérdésében. Mindenesetre a ma kiszivárgó értesülés hatására a font erősödni kezdett a vezető devizákkal szemben, mert nőtt az esélye, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak összejön majd az alku az EU és a brit kormány között.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az ezen és a jövő héten is folytatódó EU-brit kereskedelmi tárgyalások nyomán legkésőbb október végéig, de praktikusan október 15-i, az aznap kezdődő EU-csúcsig kellene megállapodni. A képet jelentősen bonyolítja, hogy hétfőn este a brit alsóházon nagyobb kormánypárti „lázadás” nélkül átment az a belső piaci törvényjavaslat, amely nyíltan arra törekszik, hogy egyoldalúan felülírja az EU-val kötött kilépési megállapodást, azaz törvényt sértsen. Ha ebből törvény lesz, az a kereskedelmi megállapodás végét is jelentheti, mert az EU felállhat az asztaltól, igaz ha szeptember végéig nem vonja vissza a brit kormány a javaslatot, akkor az EU még a tárgyalások befejezése előtt jogi eljárásokat indíthat Londonnal szemben. Ursula von der Leyen, az európai Bizottság elnöke mai beszédében visszaidézte Margaret Thatcher volt brit kormányfő régi szavait, miszerint a brit kormány nem sérthet törvényt, és figyelmeztette a jelenlegi brit kormányt, hogy ne tegye azt meg, mert azzal a kereskedelmi megállapodás nélkül fog kizuhanni az Egyesült Királyság az EU-ból jövő január elsején.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

maci
koronavirus
fehér ház amerika elnök fehérház
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus