vilag_korona_vilag
Gazdaság

Az infláció csökkenése kell az MNB újabb élénkítéséhez

Portfolio
A koronavírus-járvány előtt csúcsra volt járatva a jegybanki élénkítés a világban, ez pedig korlátozta a monetáris politika mozgásterét - mondta Forián Szabó Gergely befektetési igazgató az Amundi online sajtótájékoztatóján. A laza politika az inflációt nem pörgette fel, az eszközárakat viszont igen. A Fed a célrendszerének felülvizsgálatával feladta a leckét a jegybankoknak. Itthon az MNB nehéz helyzetbe kerül a válság elején, a magas infláció és az alacsony kamatszint a forintot is gyengülő pályára tette.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Teljes kudarc a nagy jegybankok küzdelme az inflációs cél eléréséért - mondta Forián Szabó Gergely befektetési igazgató az Amundi online sajtótájékozóján. 2008 óta zajlik ez a törekvés, de az infláció Európában és Japánban is elmarad a céloktól, és az amerikai jegybank (Fed) is azzal kénytelen szembesülni, hogy a 2%-os célját csak néha-néha éri el. Pedig alacsony kamatokkal, óriási pénzmennyiség-növeléssel próbálkoznak, de egyelőre ez nem hozott sikert. 

A Fed története során először vizsgálta felül ennyire teljes körűen a célrendszerét, lazább monetáris politika felé tolódva. Ezzel jelzést kíván adni a Fed, hogy az inflációt hajlandó magasabbra engedni, illetve a kamatokat hajlandó tartósan alacsony szinten tartani. A várakozások ilyen befolyásolása kétélű fegyver, és érezhetően a járványidőszakra van kalibrálva.

Az Európai Központi Bank is lépéskényszerben van: az erősödő euró az alacsony inflációs környezetben kellemetlen számára.

Devizaháború van

- mondja Forián Szabó, aki szerint az EKB következő lépése az értékpapír-vásárlási programjának kibővítése lesz. A QE programok teljesen átírják a kamatösszefüggéseket: az államadósság emelkedése nem jár a hozamok emelkedésével, mert a jegybankok vásárlásai még túl is kompenzálják ezt a hatást. Ennek a tartós élékítésnek vannak negatív következményei: nincs kellő mozgástér a válságkezelésre, növekszik eszközár-buborékok kockázata, túl magas adósságállományok épülnek fel.

A hazai gazdasági kilátásokat illetően Forián Szabó Gergely rámutatott, hogy a régióban (és egyébként az EU-ban is) inflációs bajnok Magyarország. Ennek okait a kövektezőkben jelölte meg a közgazdász:

Ami késik, nem múlik, októbertől kezdődhet meg az az inflációscsökkenés, amit a koronavírus-válságtól korábban vártunk - mondja a szakértő. Ennek kapcsán elmondta, hogy a jegybank nagyon mély reálkamatot tartott fent a válság előtt, ezért kénytelen volt prociklikusan lépni, amikor baj lett.

Ennek a következménye volt a forint gyengülése, ami a magas infláció miatt már nem tolerálható a jegybanknak, aminek látszanak már a jelei.

A kamatban és az árfolyamban az elmúlt években téves úton jártunk így utólag nézve, a kötvényvásárlási programot viszont nagyon jól időzítve indította el az MNB.

Viszonylag még így is meredek a hozamgörbe régiós viszonylatban, ennek egyik oka, hogy "a magyar államadósság újra tényező". 

Címlapkép: Getty Images

traders
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
kórház műtő orvos egészségügy
airbnb szoba nappali
ant group
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
mercedes-benz cla