tömeg
Gazdaság

Megdöbbentő: a szlovákok kiszámolták, mekkora eséllyel fertőződünk meg egy tömegrendezvényen

Portfolio
A szlovák járványügyi helyzetet értékelte ma Marek Krajčí egészségügyi miniszter, aki többek között arról beszélt, hogy aki Pozsonyban részt vesz egy 500 fős rendezvényen, az 37%-os valószínűséggel megfertőződik.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szlovákiában is jelentős romlik a járványhelyzet, ma 235 új fertőzöttet találtak az országban. Marek Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint 20%-os emelkedésre lehet számítani az esetszámokban hetente, ezért "be kell húzni a kéziféket" - írja az Új Szó.

A miniszter szerint Szlovákiában főleg az esküvők, a családi és vállalati ünnepségek, a diszkók és bárok, a nagyobb egyházi ünnepségek, a sporttáborok, a munkahelyek és a szállodák a fertőzés forrásai, ezért péntektől betiltották a rendezvények szervezését az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a klubokban és a szórakozóhelyeken. Krajčí szerint ha az összejövetelek résztvevőinek számát 500-ról 100-ra csökkentenék, azzal 25-szörösével esne vissza a kontaktszemélyek száma.

Elmondta továbbá, hogy a jelenlegi szlovákiai járványügyi helyzetet figyelembe véve 16 %-os esély van arra, hogy egy 500 fős rendezvényen részvevő személy megfertőződjön.

Pozsonyban 37% az esély a megfertőződésre.

Hozzátette, például az esküvői vendégek létszámának maximum 30 főre korlátozásával ez az esély egy százalék alá csökkenne. Krajčí kitért a magyarországi helyzetre is, amely szerinte kritikus, akárcsak Ausztria és Csehország helyzete.

Szlovákia nem zárta le a határait minden szomszéda előtt, a járványügyi szabályok meghozatalakor viszont a régiókat veszi figyelembe külföldön és belföldön is. Eltérő szabályok vonatkoznak a különböző szlovákiai régiókra is, a fertőzöttség arányában nő az intézkedések szigorúsága is.

Nem ismerjük a szlovák járványügyi hatóságok számításainak hátterét, mindenesetre a megfertőződés lehetőségét mutató valószínűségi mutatók egészen döbbenetesek. Pozsony számít Szlovákiában a legfertőzöttebb területnek, de az ottani járványhelyzet még mindig messze jobb, mint a budapesti, így azt gondoljuk, hogy egy 500 főt meghaladó budapesti eseményen, ahol nehéz betartani a járványügyi szabályokat (kézfertőtlenítés, szájmaszk, távolságtartás), 37%-ot bőven meghaladja a megfertőződés veszélye, amennyiben a szlovák számítások helyesek. A fenti számok azt is megmutatják, hogy teljesen indokolt a szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozása, és a tömegrendezvények létszámának maximálása.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus