v4 feherorosz tamogatas lengyel magyar
Gazdaság

Kiderült, milyen Marshall-tervben venne részt Magyarország a fehéroroszoknak

Portfolio
Egy anyagi támogatást célzó pénzügyi alap mellett kereskedelmi kedvezményeket, vízummentességet és a WTO-tagság támogatását is tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet a litván, a lengyel és a román vezető fog az e hét csütörtök-pénteki EU-csúcson a többi tagállamnak javasolni – fedte el a litván elnök hétfő reggel.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A fehérorosz helyzetről és a görög-török gázvita miatti szembenállásról fognak elsősorban egyeztetni az uniós vezetők a szeptember 24-25-i brüsszeli csúcstalálkozón, és elsősorban lengyel szorgalmazásra egy Marshall-terv nevű átfogó támogatási programot is megvitatnak. Erről már varsói látogatása után Orbán Viktor magyar kormányfő is említést tett, de a lengyelek bővebben vázolták az elképzeléseket. Erről múlt héten már írtunk, miszerint egy legalább 1 milliárd eurós csomagról lenne szó, konkrét támogatási alapról is. Az lenne a feltétele az egésznek, hogy Aljakszandr Lukasenka az EU szerint elcsalt augusztusi elnökválasztás után engedjen egy újbóli szabad és tisztességes választás lebonyolítani az országban.

Ma reggel a litván elnök a Reuters tudósítása szerint az alábbi információkat vázolta az uniós vezetőknek javasolt csomagról, amelynek a „javaslat egy demokratikus Fehéroroszországnak” címet viseli:

  • kedvezményes kereskedelmi feltételeket kínálnának a fehérorosz cégeknek (amelyek nem támogatják tovább Lukasenka rezsimjét)
  • vízummentességet adnának a fehérorosz embereknek
  • támogatná az uniós közösség, hogy Fehéroroszország váljon a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjává.

A fentieken felül lenne egy legalább 1 milliárd eurós pénzügyi alap, ehhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is hozzájárulhatna – ha akar – és a cél az, hogy diverzifikálják a fehérorosz energiaszektort (csökkentsék a függőségét az oroszoktól), és fokozatosan egy piacgazdasági működési modell felé fordítsák át az országot. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt csütörtöki litvániai látogatásán azt mondta, hogy sikerült megszereznie a visegrádi országok támogatását is a terv mögé, azaz a lengyelek, csehek és szlovákok mellett a magyarok is támogatják ezt.

További friss fejlemények a fehérorosz helyzetről:

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
boris johnson