szlovakia
Gazdaság

Koronavírus: jelentős szigorításokról döntött Szlovákia, de a magyar határt még nem zárják le

Portfolio
Szlovákia betiltja a tömegrendezvényeket, az utcán is kötelezővé teszi a maszkviselést, és szerdán dönthetnek a szükségállapot kihirdetéréről. Visszatér a boltokba a vásárlók ott tartózkodásának korlátozása.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szlovákia az ősszel fokozatosan meghozott intézkedések után most tovább szigorított, a központi válságstáb néhány kivételtől eltekintve betiltotta a tömegrendezvények megtartását. Kivételnek számítanak a tiltás alól esküvők, a temetések, a közhivatalok ülései. Azokon az eseményeken, ahol a résztvevők számára biztosítani tudják a teszteket, szintén kivételnek számítanak - írja az Új Szó. Az intézkedések október 1-től lépnek életbe.

Ezzel tehát az országban betiltották a kulturális, egyházi, sporteseményeket is. A családi összejöveteleket nem tiltották be, de nem javasolják a megtartásukat.

Az elmúlt napokban napirenden volt a határellenőrzések felülvizsgálata a magyar határon, egyelőre azonban mégsem állítják vissza az ellenőrzéseket sem az osztrák, sem a magyar határon, a két ország a kevésbé rizikós területek közt marad.

További intézkedés, hogy az üzletekben és a bevásárlóközpontokban visszatér a látogatók számának korlátozása: 10 négyzetméterre egy bevásárló juthat. Az éttermek 22:00-ig lehetnek nyitva, és csak azok a helyek, ahol ülni lehet. Az étel ablakon való kiadása és az ételkihordás engedélyezett.

A kormány emellett holnap dönthet a szükségállapot bevezetéséről.

A maszkviselést is szigorítják, beltereken továbbra is kötelező lesz, emellett sportolás közben is ajánlják a maszkviselést. Kötelező lesz a maszkviselés kültereken is, ha nem egy háztartásban élők találkoznak. A felső tagozatos alapiskolásoknak és a középiskolásoknak továbbra is hordaniuk kell a maszkot. Az alsó tagozatosok számára a maszkviselés ajánlott.

Igor Matovič kormányfő elismételte, hogy nagyon súlyos a helyzet, és hogy a következő két hét eseményei már nincsenek a kezünkben - a most elfogadott intézkedések hatása csak ezt követően látszik majd - írja a lap.

Szintén az Új Szó számolt be róla, hogy Zuzana Caputová államfő tévés beszédben fordult a lakossághoz, amelyben az intézkedések szükségességéről, a járvány veszélyeiről beszélt, és a vírustagadókhoz- és bagatellizálókhoz is volt egy-két keresetlen szava.

A Covid-19 járvány az óvatlanság, a bagatellizálás, az önzőség hullámán utazik, és teszteli, milyen mértékben vagyunk képesek szolidaritást és összetartást mutatni. Értem, hogy a világhálón mindenféle nézetek keringenek, olyanok is, melyeknek vajmi kevés közük van a vírus terjedésével kapcsolatos jelenlegi ismereteinkhez. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk információink forrására, és arra is, mit segítünk tetteinkkel.

- mondta beszédében Caputová. A teljes beszédet a lap magyarra fordítva közzétette. Elmondta azt is, hogy a tavaszi intézkedésekhez nem akar az ország visszatérni.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus