koronavirus
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: egyszerre romlik és javul a helyzet

Portfolio
Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint Magyarországon kedvezővé váltak a járványügyi folyamatok. A valóság azonban az, hogy senki sem tudja már, hogy mi a helyzet a járvány kapcsán, de félő, hogy romlik a helyzet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint Magyarországon a koronavírus reprodukciós rátája 1 közelébe csökkent a korábbi magasabb értékekről, ami azt jelzi, hogy egy fertőzött már csak egy új embernek adja át a fertőzést. Ez alapvetően a járvány jelentős mértékű lassulását jelzi, hiszen néhány hete 2,5-3-as reprodukciós rátát becsültek a legtöbben, így ez kifejezetten jó hírnek lenne mondható.

Látjuk, hogy 10. napja alulról közelíti az ezret az új fertőzések száma, tehát nem fokozódik a számok emelkedése

– fogalmazott Müller.

A tisztifőorvos az alábbi grafikon alapján fogalmazta meg meglátásait:

A baj csak az, hogy az elmúlt hetek napi új esetszámainak adataiból semmilyen következtetést nem szabad levonni. Az adatok ugyanis már nem a vírus terjedését tükrözik, hanem azt mutatják be, hogy Magyarország a tesztkapacitások 100%-os kihasználása mellett hány esetet tud naponta detektálni. A tesztkapacitások korlátjának elérése óta napi 700-1000 közötti eseteket tudunk detektálni, de ennél többet csaknem fizikai képtelenség.

A hivatalos, regisztrált esetszámok csak akkor tudnak nőni – és emiatt egyébként nőttek még az elmúlt hetekben is – ha az elvégzett teszteken belül nő a pozitív tesztek aránya. Ez azt sugallja egyébként, hogy a vírus továbbra is gyorsan terjed, a 10% feletti pozitivitási arány pedig jelzi, hogy Magyarországnak nagyon sürgősen és jelentősen növelni kellene a kapacitásokat, hogy minél több esetet időben detektáljon és izoláljon.

A fenti tényezők bizonytalanná teszik a járvány terjedésének mutatóit. Erre mutatott rá Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora, aki a napokban egy konferencián azt mondta, hogy a jelentett esetszám nem a valós fertőzöttek számát mutatja, hanem mindig csak egy kis részét. A reprodukciós ráta (R) pontos becsléséhez szükségünk van arra, hogy a detektálási arány a vizsgált időszakban ne változzon. Nem kell tudnunk, hogy ez a detektálási arány mekkora (a fertőzöttek mekkora részét találjuk meg), csak azt, hogy nem változik – mondta Röst.

Az alábbi grafikon azt mutatja be, hogy miként szaladt fel a pozitív tesztek aránya az elmúlt időszakban, ami kedden már sosem látott csúcsra, 12%-ra emelkedett:

Röst kiemelte, hogy a pozitív tesztek aránya megnőtt az elmúlt időszakban, ami arra utal, hogy a detektálási arányunk is megváltozott. Amikor ilyen trendszerű változás történik, akkor az R becslése bizonytalanná válik – fogalmazott. Ha a detektálásunk egy új egyensúlyi szintre beáll, akkor az R becslése megbízhatóbb lesz – emelte ki a matematikus.

A Portfolio hipotetikus esetszám-becslése szerint a járvány tovább nőtt. Ez egyébként egybeesik Orbán Viktor miniszterelnök jelzéseivel.

Sőt, a tegnapi általunk korrigált adat történelmi esetszám csúcsot jelent:

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus