amerikai tüntetés
Gazdaság

Figyelmeztet a professzor: erőszakot és káoszt hozhat a novemberi elnökválasztás

Portfolio
Hónapok óta erőszakos tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban, a CNBC-nek nyilatkozó geopolitikával foglalkozó egyetemi docens szerint csak rosszabb lehet a helyzet a novemberi elnökválasztás közeledtével és végeztével.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Brian Klaas, a University College London (UCL) globális politikával foglalkozó docense úgy fogalmazott, hogy Donald Trump választáshoz való hozzáállása „hordoz magán olyan jegyeket, melyek nem demokratikus országokban láthatók” és hozzátette: nem lenne meglepve, ha a szoros elnökválasztás után erőszakhullám söpörne végig az országon.

Azok a piros felkiáltójelek, melyek más országokban látszanak a politikai erőszakhullámok előtt, most az Egyesült Államokban is látszanak és extrém lázító retorikát hallunk magától az elnöktől is

– mondta Klaas.

Donald Trump elnök a napokban lezajlott választási vitában megerősítette: nem biztos, hogy elfogadja majd a választás eredményeit, hiszen a levélszavazatokkal szerinte lehet, hogy csalni fognak.

Arról próbálja meggyőzni a támogatóit, ami több tízmillió embert jelent, hogy ha veszít, az azért van, mert a választáson csaltak, ami nem igaz. Aggódom amiatt, hogy ha szoros vagy vitatható lesz az eredmény, arra kéri majd a támogatóit, hogy lépjenek akcióba

– fogalmazott a docens.

Mint ismert, a 2016-os választások után éppen a demokraták voltak azok, akik bírálták a választás hitelességét, elterjedt volt az az összeesküvés-elmélet, mely szerint Donald Trump csupán az oroszok beavatkozásának köszönhetően tudott nyerni. Ezt az elméletet akkori politikai ellenlábasa, Hillary Clinton is fűtötte. A 2016-os választásokat szintén tömegtüntetések követték, ekkor elsősorban a Trump-győzelmet kétségbe vonók vonultak az utcára. Nem kizárható tehát, hogy a mostani választások körül, után is hasonló, erőszakba torkolló megmozdulások lesznek.

Klaas szerint az erőszakosság intenzitását az determinálja majd, hogy mennyire lesz nagy a különbség a jelöltek közt. Ha Biden például jelentős fölényt szerez, Trump kevésbé valószínűen támadja meg a döntést majd a legfelsőbb bíróságon.

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
boris johnson