kormanyinfo bejelentes koronavirus jarvany intezkedes201001
Gazdaság

Gulyás jelentős emelést ígért az orvosoknak, és jövőre nő a közfoglalkoztatottak bére is

Portfolio
A mai kormányinfón a legtöbb szó az uniós újjáépítési alapról esett. Gulyás elmondta, hogy Magyarország azt javasolja, tárgyalják újra kormányközi alapon az országok Magyarország kihagyásával, és ebben az esetben lemondunk a forrásokról és a hitelről. Szerinte a magyar kormánynak elfogadhatatlan a jelenlegi jogállamisági feltételrendszer, így ebben a formában a javaslatcsomag is. Az eseményen szó esett az orvosi béremelésekről is - a kormány a Kamara javaslatát tartja tárgyalási alapnak, jelentős béremelést terveznek, de konkrét számok még nincsenek. A közfoglalkoztatottak bére is emelkedni fog jövőre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Véget ért a kormányinfó

A jövő heti eseményről szintén élőben tudósítunk majd.

Vétózhat a magyar parlament az uniós javaslattal kapcsolatban?

Gulyás szerint az MFF össze van kötve a Next Generations programmal, és a magyar kormány elfogadott egy intézkedéscsomagot, amellyel alapvetően nem ért egyet, de elfogadjuk, mert a déli államoknak szüksége van a forrásokra. Az viszont szerinte elfogadhatatlan, hogy a szerződést megsértve próbálnak jogállamisági feltételeket belehozni. Ebben a formában nem tudja támogatni ezt a magyar kormány - mondta Gulyás. Orbán erre azt javasolja, hogy hagyják ki belőle Magyarországot, és csinálják meg kormányközi alapon.

Gulyás szerint a svédek, hollandok nem akarják ezt a javaslatot, ezért erőltetik a jogállamisági feltételeket, így megpróbálják a jogállamiságra hivatkozva szétverni. Azt javasolja ezért, hogy csinálják meg kormányközi alapon, a besorolása akkor is jó lenne a hitelnek, mert mögötte vannak a németek.

A miniszter azt mondta, hogy a lopakodó szerződésszegést nem támogatják. Ha kimaradnánk a csomagból, akkor se hitelt, se támogatást nem kapna Magyarország.

A 2030-ig vállalt klímacélok vállalhatók

- mondta Gulyás, de a svédek, németek nem tudják tartani, mi tudjuk a '30-ast és az '50-est is. Ehhez képest az EU még szigorítaná a célokat, miközben több tagállam nem tudja az eredeti célokat sem betartani. Gulyás szerint abszurd szigorúbb célokat kijelölni, ha a '30-ast sem tartják abszurdnak. A kormány nem a célokat tartja abszurdnak.

Mennyi intenzív szakápoló van, és mennyire van szükség?

A kormány mindig a legrosszabb forgatókönyvvel számol, és azt mindig megszorozza kettővel - mondta Gulyás. A legrosszabb forgatókönyvvel számolunk, és megszorozzuk kettővel, akkor is lesz elegendő ellátás mindenkinek Magyarországon - mondta. Az operatív törzsnek minden eshetőségre van terve, például a rezidensek bevonására. Mindenkinek egészségügyi ellátást tud nyújtani az ellátórendszer - mondta. Az Orvosi Kamara aggodalmaira azt mondta, hogy mindenki aggódik, de a kormány felkészült, és ha a legrosszabb feltételezett betegszámot megszorozzuk kettővel, akkor is lesz elegendő ellátás mindenkinek.

Mi indokolja, hogy a határzár fennmarad?

Némely országban sokkal alacsonyabb a fertőzésszám, mint Magyarországon, Gulyás szerint viszont el kell kerülni, hogy külföldön megfertőződjünk, vagy ide behozzák a vírust. Gulyás szerint csak így tudjuk megóvni az országhatáron belüli szabadságot.

Az indokolt esetekben a mozgás biztosított a határon - mondta a miniszter, de szerinte az a felelősségteljes magatartás, ha most nem megyünk külföldre.

Szóba kerültek a biciklisávok is

Gulyás nagyon nagy visszalépésnek tartja a kerékpársávokat, és zöld szempontból sem előnyösek. Októberben lesznek egyeztetések a fővárossal, Gulyás javasolja a korábbi állapot visszaállítását, de például a rakpart hétvégi lezárása szerinte nem rossz ötlet. De a biciklisávokat érdemes megváltoztatni, mert jelentős dugókat okoznak, és a biciklisek alig használják.

Budapesten már ősszel karácsonyi dugók vannak

- sütötte el a szóviccet Gulyás.

Gulyás Gergely elutasítja a feltétel nélküli alapjövedelmet

- mondta a miniszter. Szerinte ha munka nélkül kapnának az emberek fizetést, az tönkretenné az országot.

Nem rontott a cseh kapcsolatokon Vera Jourová betámadása

- mondta a miniszter. Úgy tekintenek erre az ügyre, hogy az EU egyik biztosával van konfliktus, nem a cseh kormány delegáltjával. Gulyás szerint nem érkezett megkeresés Csehországból emiatt, és mi sem kéretjük be a cseh nagykövetet - Gulyás szerint jelen helyzetben az EU nagykövetét kéne bekéretni, ha lehetne.

A közterületi maszkviselésról az operatív törzs dönt

A miniszter elmondta, hogy olyan tereken történt a bevezetés, ahol nagy tömegben van. Ha lesz ilyen döntés, az az operatív törzs javaslatára történik meg.

Nem jön az egyszámjegyű szja idén

- mondta Gulyás. Erre semmi esély nincs, ahogy ő fogalmazott.

Az amerikai elnökválasztásról kérdezték Gulyás Gergelyt

Szerinte gazdasági szempontból nem történne változás, ha Biden nyerne.

A kormány 5%-os visszaeséssel számol

- mondta Gulyás, a legvalószínűbb forgatókönyv ez.

Kérdezték az MNB 50 pontos javaslatáról

Gulyás nem adott konkrét választ, csak annyit mondott, hogy az MNB minden javaslatát tanulmányozzák, ezt is. Az 50 pont között van olyan, amelyikkel teljesen egyetértenek, másikkal kevésbé. Például a családbarát javaslatokkal egyetért kormány, de az más kérdés, hogy az ország teherbíró-képessége mire alkalmas. Novák Katalin miniszter dolgozik egy családvédelmi javaslatban, ebben benne lesz az MNB javaslatai közül pár.

Az MNB szerint a gázárakat csökkenteni kéne a befagyasztott árakhoz képest. Gulyás szerint a jelenlegi kormány a rezsicsökkentés kormánya - hangzott a válasz. Egyelőre nem tud nyilatkozni arról, hogy lesz-e gázáremelés 2022-ig.

Az egészségügyi ellátórendszer egyelőre képes megbirkózni a feladattal

Ha szükséges, akkor a nem létfontosságú műtéteket el lehet halasztani, de erre egyelőre nincs szükség, és szerinte nem is lesz október közepéig.

Szóba került a közfoglalkoztatottak bérének emelése?

Döntés még nem született - mondta Gulyás, de az idei évben még lesz ilyen döntés, és még jövőre emelkedni fognak a közfoglalkoztatotti bérek. Ennek mértéke még nem meghatározott.

Szerinte a legalacsonyabb számhoz képest 10 ezer fővel nőtt meg a közfoglalkoztatottak száma, és ez most megállt.

Egyelőre nincs szükség a különleges jogrendre

- mondta a miniszter, és azt szeretné, ha erre nem is lenne szükség. Erről a kormány dönthet, ha a járványhelyzet indokolja.

Az oltásokkal szembeni aggodalommal elmondta Szentkirályi Alexandra, hogy amikor lesz oltási protokoll, akkor erről kap tájékoztatást a kormány. A kérdés úgy vetődött fel, hogy a tüdőgyulladás elleni oltás végzetes lehet, ha valakiben lappang a koronavírus.

Mi van akkor ha nem Trump nyer a választáson?

Gulyás szerint Biden győzelme rossz lenne Közép-Európának.

Az influenzaoltással kapcsolatban problémát okoz, ha nem egészséges az ember?

Gulyás szerint nincs olyan orvosi vélemény, ha valaki koronavírus-fertőzött, akkor veszélyes lenne az influenzaoltás. Az influenzaoltásról majd érkezik tájékoztatás, ha az operatív törzs elkészíti az oltási tervet, azt közzéteszik.

Nem akar együtt dolgozni Jourovával a magyar kormány

Gulyás Gergely jelezte: a magyar kormány nem hajlandó együtt dolgozni Vera Jourová európai bizottsági alelnökkel, jogállamiságért is felelős uniós biztossal akkor sem, ha nem váltja le őt Ursula von der Leyen bizottsági elnök. Ezzel arra utalt, hogy a kormány szerint Jourová egy múlt heti interjúban megsértette a magyar embereket és ezért Orbán Viktor levélben kérte a leváltását a Bizottság elnökétől, de erre még nem kapott választ, a mai EU-csúcson várhatóan majd személyesen fog. Gulyás leszögezte: az EU-nak „nem lehet olyan vezetője, aki tiszteletlenül megvetéssel, becsmérlően beszél” bármelyik tagállamról, annak állampolgárairól. Az ügy előzményei:

Az orvosi bérek emelése több százmilliárdba kerül

- mondta Gulyás. A jövő évi költségvetésnek vannak bizonytalanságai, a NextGenerations is bizonytalanságot teremt, és az MFF is nyújthat felhasználható egészségügyi forrásokat. Ennek ellenére a kormány hajlandó ezt a kiadást megadni, komoly összeget költ az egészségügyre - mondta.

Az átfertőzöttségi vizsgálat nem a kormányon múlik

Gulyás elmondta, hogy az átfertőzöttségi vizsgálat egyetemi kezdeményezés volt, ha most lesz ilyen, attól nem zárkózik el.

Mondta, hogy az őszi érettségi után is lehet tenni tavasszal ismétlő vizsgát, ha úgy alakulna a helyzet.

Jól halad a DBC terve

A Dél-Budai Centrumkórház előkészítése jól marad - mondta Gulyás, jövő évben már lehetnek tervek. Gulyás szerint amióta Karácsony Gergely van hivatalban, oda is biciklisávot fest, ahol nincsenek biciklisek - ebben szívesen segít a kormány, mondta.

Gulyás szerint semmiképp nem kéne Jourovának a hivatalában maradni

A miniszter úgy gondolja, hogy Jourová megsértette a Lisszaboni Szerződést, ezért nem maradhatna hivatalában. A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban a magyar kormány készített válaszdokumentumot, abban megtalálható minden, ami a jelenlegi helyzetben is érvényes.

Felelőtlen a jogállamisági feltételrendszer és az EU-pénzek összekötése

Gulyás jelezte, hogy a nyári EU-csúcson belement a kormány abba, hogy a déli tagállamok megsegítése érdekében szükség van a NextGenerationEU alap 750 milliárd eurós keretének létrehozására, amelyből 360 milliárd euró hitel lenne, noha a közös hitelfelvételt nem akarták támogatni. Szolidaritásból azonban mégis belement ebbe a kormány, de azt felelőtlennek tartják, hogy a NextGenerationEU alap (és a normál 2021-2027-es) kifizetéseit össze akarják kötni egy jogállamisági feltételrendszerrel (valójában a német elnökség javaslata csak az uniós alapok szabályszerű felhasználására koncentrál, ilyen értelemben lennének feltételekhez kötve a kifizetések). Akkor győzelmet hirdetett a magyar és a lengyel kormány, de azóta kiderült, hogy a jogállamisági feltételek igenis lennének a pénzek kifizetéséhez és amint tegnap este megírtuk: akkorák a viták ekörül (tegnap leszavazták a két kormány nagykövetét), hogy végül az egész NextGenerationEU alap felállítása és a gazdasági élénkítés is csúszhat.

Erre vetette fel ma Orbán Viktor azt (lásd külön MTI-interjú), hogy

ha máshogy nem megy, akkor kormányközi alapon hozzák létre a NextGenEU-t és abból az ott meghatározott feltételekkel indítsák el a kifizetéseket, de akkor ebből Magyarország kimarad

(ebből 6 milliárd euró támogatást és 10 milliárd euró hitelt kapnánk). A magyar kormány szerint ugyanis a jogállamisági feltételrendszer egy zsarolási feltételrendszer, így „jó lenne a felelőtlen vitát elkerülni”.

Mindez a felvetés azért furcsa, mert nemcsak a NextGenEU-hoz, hanem a normál 2021-2027-es költségvetéshez is hozzákötik ugyanezt a jogállamisági feltételrendszert, tehát attól, hogy a NextGenEU-ból kimaradna Magyarország, az ennél jóval nagyobb 33 milliárd eurónyi normál EU-s költségvetésből nem tud, annak kifizetéseire ugyanez vonatkozna.

A jogállamisági jelentésről kérdezik Gulyást

Gulyás szerint a jogállami jelentésben sértő megjegyzések vannak Magyarországra nézve, és nem objektíven ítélik meg az országot. Guylás szerint Jourová pozícióban tartása kettős mércét jelent, mert Németországra vonatkozóan nem tehetne ilyen kijelentéseket. Szerinte a Bizottság jelentése nem objektív, és Gulyás kijelentette, hogy a magyar sajtó továbbra is sokszínű.

A kérdésre válaszul, hogy Gulyás beperelheti-e Jourovát, elmondta, hogy jogi útra nem tereli az ügyet, de kétoldalú kapcsolatokat nem ápolnak. Gulyás nem tud róla és kizártnak is tartja, hogy a magyarországi biztos, Várhelyi Olivér kijelentette, hogy a magyar kormánynak elfogadhatatlan Jourová pozícióban tartása.

Az orvosi lázméres szerinte nem fog csúszást okozni az iskolakedzésben

- mondta Gulyás Gergely. Arra számít, hogy nagyon kevés gyerek megy lázasan iskolákba. A pénzt eddig lázmérők beszerzésére fordították, hőkamerák még nincsenek napirenden, de a kormány a védekezés keretében lázmérőket biztosít magánintézményekben is. Elmondta Gulyás, hogy a magán- és egyházi intézményekben lehet más megoldás a lázmérésen felül, de központilag az állam csak lázmérést biztosít.

Az orvosbérek emelése napirenden van

Mondta Gulyás, hogy döntés egyelőre nincs az orvosi béremelésekről, az Orvosi Kamara javaslatát tárgyalási alapnak tekinti, és most velük is tárgyalnak. Százalékos találgatásba nem megy bele, de jelentős orvosbér-emelés lesz, hasonló mértékű, mint amit a kamara javasol. Tárgyalási alapnak tekintik a Kamara javaslatát.

A hálapénzről is szó esett, a Kamara azt kéri, hogy az legyen bűncselekmény. Gulyás szerint ma nem minősül bűncselekménynek, ha utólag adja a beteg a pénzt.

Elégségesek a laborkapacitások

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az eseményen jelezte, hogy a járványügyi tesztkapacitások és laborkapacitások elegendőek - ezzel arra a Portfolio által is felvetett problémára reagált, miszerint nem tud többet tesztelni heti 70 ezer darabnál az ország, és ezért látunk hetek óta napi 7-12 ezer darab közötti tesztet és 600-1000 közötti új fertőzöttet. Eközben többen a tesztkapacitás fokozását szorgalmazták, hogy a járványt jobban nyomon lehessen követni, ugyanis az elvégzett teszteken belül hetek óta a WHO által plafonnak meghatározott 5%-nál jóval magasabb, 8-12% közötti a pozitivitási ráta.

Megállt a járvány felfutása, fennmaradnak az eddigi védelmi intézkedések

A szeptember elsejei ugrásszerű fertőzésszám megállt, hosszabb ideje napi 600-1000 fő közötti az új fertőzésszám - sugallta a tájékoztató elején a kedvező helyzetet Gulyás Gergely. Ezzel Magyarország az európai középmezőnybe tartozik, az elhunytak számát tekintve pedig az egyik legjobb védekezést teljesíti az ország - jegyezte meg. Jelenleg a reprodukációs ráta 1 körül van, és azért, hogy tovább csökkenjen, továbbra is a már meghozott szabályokat folytatni kell, ezért a határzárat 1 hónappal meghosszabbították.

Továbbra is kulcsfontosságú a maszkviselési szabályok betartása, a látogatási tilalom fenntartása, az iskolai lázmérés is megkezdődött, és az influenza védőoltás beadhatósága is megkezdődik október második felétől a lakosságnak - jelezte Gulyás. Szentkirályi Alexandra később jelezte, hogy az egészségügyben már közel 40 ezer ember megkapta.

A kormány szerint a legfontosabb szám a foglalkoztatási szám, 4,5 millió fő feletti, alig marad el a korábbi csúcstól, ami örvendetes, de közben tudjuk, hogy sok cég van bajban, azaz a helyzet továbbra sem könnyű, de a munkahelyeket sikerült megvédeni.

A múlt héten ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter az idei évi várt recessziós mértéket, azóta nincs frissebb előrejelzés – jelezte, így tehát várhatóan 5-6%-os lesz az idei évi átlagos visszaesés mértéke.

Kis csúszás várható

Egyelőre még nem kezdődött meg a fél 11-re meghirdetett Kormányinfo. Amint megkezdődik, tudósítunk az eseményen elhangzó főbb információkról.

Hamarosan kezdődik a Kormányinfo, fontos információkat tudhatunk meg

A szerdai Kormányülésen a koronavírus-járvány miatti védekezés szükséges lépései, a járvány gazdasági és pénzügyi hatásai bizonyára szóba kerültek. A pontenciális intézkedésekről és azok nehézségeiről szóló cikkeink:

Emellett az orvosbérek jelentős emelésének kérdéséről is tárgyalt a kabinet, így ezek a témák és potenciális bejelentések kiemelt jelentőségűek.

Akár az MNB felől érkezett 50 pontos gazdasági javaslatcsomag is szóba kerülhetett az eseményen. Abból például rövid távú javaslat volt az, hogy az állam támogassa a magánszolgáltatók által végzett koronavírus teszteket, illetve egyes ágazatok bajainak mérséklésére újra kellene indítani az első hullám munkaerőpiaci programjait.

Emellett nyilván lényeges az is, hogy a kormány hogyan ítéli meg a német soros EU-elnökség javaslatát az EU-pénzek és a jogállamisági (a pénzek rendeltetésszerű felhasználását célzó) feltételek felpuhított változatát és az ebből eredő nagyfokú uniós vitákat, azok potenciális kimenetelét. Erről bővebben tegnap este írtunk átfogó anyagot:

Az ettől részben független téma, a tegnap napvilágot látott uniós jogállamisági jelentés tartalma szintén szóba kerülhetett a tegnapi kormányülésen. Az Európai Bizottság jelentésének főbb megállapításairól tegnapi cikkünk:

Az eseményről élőben tudósítja a fontosabb pontokat a Portfolio.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

unhappy_2
törökország erdogan
koronavirus jarvany halaos aldozat
parlament sötét
aig
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat